Μπράντεφερ στον Δήμο

 

Η Marathon Press στο προηγούμενο φύλλο βγήκε με τίτλο «Ενωτικός ο Ψηνάκης για τον Μαραθώνα». Η διάψευσή μας και η αυτοδιάψευση Ψηνάκη ήταν άμεση. Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης, εδώ και περίπου δύο μήνες που έχει αναλάβει το τιμόνι του Δήμου, ασκεί με τη βοήθεια των αρμόδιων αρχών οικονομικό έλεγχο και μεταφέρει στα αρμόδια όργανα τις καταγγελίες που φτάνουν στα αφτιά του.

Από την άλλη μεριά, ο πρώην Δήμαρχος Ιορδάνης Λουίζος, τον καλεί να αναλάβει το έργο για το οποίο εκλέχθηκε, να ασκήσει τα καθήκοντα του Δημάρχου και να κυβερνήσει τον Δήμο. Επισημαίνει πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ειδικότερα στο θέμα του βιολογικού όπου τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα και δεν πρέπει να αποκλίνει ο Δήμος από αυτά, διότι θα χαθεί το έργο και θα επιβληθούν κυρώσεις με συνέπειες για όλους τους δημότες.

Τα γεγονότα, οι καταγγελίες και οι απαντήσεις

Ο Ηλίας Ψηνάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του αποφεύγει επιμελώς να προσάψει ευθείες και ονομαστικές κατηγορίες και ενημερώνει πως όλα όσα γράφονται δεν «είναι παρά επινοήσεις των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης». Όλο αυτό το διάστημα τα φώτα της δημοσιότητας έχουν τραβήξει οι καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές για κλοπές σκληρών δίσκων και διαγραφή στοιχείων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δήμου. Επίσης αφήνει σαφείς υπόνοιες για κλοπή δημόσιου χρήματος και κάνει λόγο για κακοδιαχείριση στα οικονομικά του Δήμου. «Το πάρτι των 16 χρόνων τελείωσε», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όλα αυτά καταγγέλθηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του κράτους και πλέον η κατάσταση και ο έλεγχος είναι στα χέρια τους. Ο οικονομικός έλεγχος στον Δήμο συνεχίζεται, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Στη συνέχεια έκανε γνωστή την κλοπή τεσσάρων απορριμματοφόρων οχημάτων που άνηκαν στον Δήμο Μαραθώνα, με τον Ηλία Ψηνάκη να την χαρακτηρίζει ως «μαφιόζικη επίθεση».  

Από την άλλη μεριά ο Ιορδάνης Λουίζος κατηγορεί τον Ηλία Ψηνάκη για κινήσεις εντυπωσιασμού, μικροπολιτικές σκοπιμότητες, mediaκο show και παράληψη από μέρους του  Δημάρχου να ασχοληθεί με τα θέματα που «καίνε» τον Δήμο και του κατοίκους. Μάλιστα εμφανίζεται υπέρ του ελέγχου του Δήμου και δηλώνει πως αν λείπει «έστω και ένα ευρώ από τα ταμεία» υπεύθυνος είναι ο ίδιος. Ο πρώην Δήμαρχος, εμφανίζεται στα ΜΜΕ, ενημερώνει και απαντάει στις κατηγορίες. Παρουσιάζει επίσημα έγγραφα του Δήμου και αποκρούει τις κατηγορίες. Όσον αφορά την υπόθεση διαγραφής στοιχείων από τους υπολογιστές, η πλευρά Λουίζου ισχυρίζεται πως όλα τα οικονομικά αρχεία, πέρα από τους υπολογιστές του Δήμου, καταγράφονται και σε backup στον κεντρικό σέρβερ του Δήμου, έχουν άμεση σύνδεση με την «Διαύγεια» του Υπουργείου Εσωτερικών και με τον κεντρικό σέρβερ της Singular όπου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ακόμα και ο μεγαλύτερος χάκερ του κόσμου δεν έχει πρόσβαση και δεν μπορεί να αλλοιώσει το παραμικρό». Μάλιστα οι βολές του κ. Λουίζου προς τον Ηλία Ψηνάκη είναι ευθείες όσον αφορά την κλοπή των οχημάτων αφού υποστηρίζει πως αποκλειστικά υπεύθυνος για την προφύλαξη της δημόσιας περιουσίας είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Ο κ. Ψηνάκης έχει επισκεφθεί τον κ. Σφακιανάκη, Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια και είχαν συνομιλία για την πορεία των ελέγχων. Το ίδιο έπραξε, τρεις μέρες αργότερα, και ο κ. Λουίζος ο οποίος  κατέθεσε έγγραφη αίτηση για επίσημη απάντηση από τον κ. Σφακιανάκη για το «αν υπάρχει δυνατότητα αλλοίωσης των οικονομικών στοιχείων και αν προκύπτει κάτι τέτοιο από τις έρευνες» και τον παρακάλεσε να επισπευσθεί η διαδικασία ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η αλήθεια. 

Ποια είναι η αλήθεια – Το ρεπορτάζ

Εκείνο το οποίο μένει δεν είναι άλλο από το να έρθουν στο φως της δημοσιότητας όλα τα στοιχεία που θα δείχνουν, πιθανό «οικονομικό σκάνδαλο» και «πάρτι στον Δήμο Μαραθώνα». Τα πορίσματα των Αρχών καθυστερούν, καθώς η διαδικασία είναι συγκεκριμένη, όμως ο Δήμος, η τοπική κοινωνία, η τοπική αγορά και οι επιχειρηματίες σύρονται σε μία άνευ προηγουμένου φαρσοκωμωδία με μεγάλες οικονομικές συνέπειες για τις τσέπες όλων. Αυτά δεν είναι κουβέντες του αέρα, προκύπτουν από το ρεπορτάζ και είναι λόγια των ίδιων των επιχειρηματιών που βλέπουν την «διαφήμιση» που υποσχέθηκε ο κ.Ψηνάκης, να μετατρέπεται σε «δυσφήμιση».

Από την άλλη μεριά, τα Δημοτικά Συμβούλια μοιάζουν περισσότερο με τσίρκο ή στην καλύτερη περίπτωση με τηλεοπτική αρένα. Η Marathon Press βρέθηκε στα Δημοτικά Συμβούλια και η εικόνα ήταν ντροπιαστική τόσο για τον θεσμό όσο για τον ίδιο τον τόπο και τη δημοκρατία. Φωνές, εκφράσεις πεζοδρομιακές, σαφή σεξιστικά υπονοούμενα και χυδαιότητες συνθέτουν το σκηνικό κατά τη διάρκεια των Δημοτικών Συμβουλίων.

Όσον αφορά τους σκληρούς δίσκους, πληροφορίες αναφέρουν (σ.σ. ακόμα αναμένονται τα πορίσματα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) πως εκείνα τα αρχεία τα οποία σβήστηκαν από τους υπολογιστές του Δήμου, αφορούσαν προσωπικά αρχεία υπαλλήλων του Δήμου. Τα αρχεία αυτά είχαν μεταφερθεί σε USB μνήμες (στικ) τα οποία παραδόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο. Η υπόθεση της κλοπής των οχημάτων του Δήμου είναι υπαρκτή αλλά δεν έχει κλαπεί κανένα απορριμματοφόρο. Εκείνα τα οποία κλάπηκαν είναι ένα φορτηγό με τσιμπίδα, ένας τράκτορας και ένα bobcat.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Χατζηγιάννης έκανε καταγγελία, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία αναφέρει πως την ώρα που ο κ. Ψηνάκης διατυμπάνιζε την αδυναμία πληρωμής των μισθών των υπαλλήλων και έτρεχε στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο με σκοπό να βρει λύση στο… πρόβλημα, έκανε πρόσληψη συνεργάτη του στη θέση του Γ.Γ. του Δήμου με μισθό 25.000 ευρώ ετησίως (προβλέπεται από το νόμο). Πράγμα που σημαίνει πως οι μηνιαίες αποδοχές του συνεργάτη του κ. Ψηνάκη ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ την στιγμή που οι καθαρές αποδοχές Δημάρχου δεν φτάνουν τις 2.000 ευρώ!

Ο κ. Ψηνάκης έκανε γνωστό, με συνέντευξη Τύπου, πως ο Δήμος δεν έχει να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων. Ζήτησε συνάντηση, την όποια πέτυχε, με τον κ. Ντινόπουλο και εκείνος με τη σειρά του, υποσχέθηκε να δώσει προκαταβολικά από το κονδύλι που θα δικαιούται ο Δήμος για το 2015, 400.000 ευρώ.  Άξιο απορίας είναι ακόμα το γεγονός ότι την 31η Αυγούστου τα ταμειακά διαθέσιμα (σύμφωνα με τραπεζικά έγραφα) ήταν κάτι παραπάνω από 1.900.000 ευρώ και στις 16 Οκτωβρίου υπήρχαν μόλις 70.000, σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ψηνάκης.

Στα οικονομικά του Δήμου, στον πρώτο ισολογισμό του ενοποιημένου Δήμου Μαραθώνα τον Ιανουάριο του 2011 εμφανιζόταν μαύρη τρύπα ύψους  42.500.000 ευρώ. Στον ισολογισμό του 2013 τα χρέη προς τρίτους είχαν ύψος 12.500.000 ευρώ. Αυτά γίνονται γνωστά από τα επίσημα έγγραφα με υπογραφή και σφραγίδα Σώματος Ορκωτών Λογιστών και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση από κανέναν. Μάλιστα τον Μάιο του 2014 το ποσό αυτό είχε πέσει στα 3.715.000 ευρώ, όπως ενημέρωσε η Διευθύντρια Οικονομικών του Δήμου κα Άννα Σωτήρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 16 Οκτωβρίου.

Οι θέσεις των παρατάξεων

Ο κ. Δεληβοριάς έκανε επίθεση στον Ηλία Ψηνάκη και ουσιαστικά τον φωτογράφισε ως αποκλειστικό υπεύθυνο για τη συνολική εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου. Έκανε λόγο για δημόσιο μονόλογο και τον κατηγόρησε πως είναι αδύνατο και ανεπίτρεπτο να δίνει συνεντεύξεις Τύπου απαγορεύοντας την είσοδο σε εκλεγμένους από τον λαό δημοτικούς συμβούλους. Πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνεται μέσα από τα σάιτ και τα blog.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου ο κ. Στεφανίδης υποστήριξε και εκείνος με τη σειρά του πως ο Δήμαρχος κ. Ψηνάκης, με όλη αυτή τη φασαρία που κάνει, σηκώνει σκόνη για να περάσει πράγματα και έχει σχέδια ξεπουλήματος, ιδιωτικοποιήσεων και απολύσεων. Τονίζει πως ο Ψηνάκης προσπαθεί να φέρει σύγχυση στον κόσμο και δε φέρνει μαζί του τίποτα φρέσκο, τίποτα διαφορετικό καθώς το μοντέλο λειτουργίας του Δήμου που έχει στα σχέδιά του προβλέπεται τόσο από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από το νομικό πλαίσιο του «Καλλικράτη». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο «Save Marathon» λέγοντας ότι η «εμπλοκή» επιχειρηματιών στην παροχή έργου και υπηρεσιών που μέχρι πρότινος εκτελούσαν οι ίδιοι οι δήμοι αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση και το τίμημα θα το πληρώσει η εργατική-λαϊκή τάξη.  Ο κ. Στεφανίδης, τέλος, κάλεσε τους υπαλλήλους να αντισταθούν.

Το σχόλιο

Η νέα Δημοτική Αρχή πράττει το σωστό και το αυτονόητο όσον αφορά τον οικονομικό έλεγχο. Αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας το ορθό. Ο κ. Ψηνάκης έχοντας, κατά δήλωσή του, τα media με το μέρος του προσπάθησε να περάσει ως διαστρέβλωση της αλήθειας ή ακόμα και ως εντελώς ανακριβές το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Βήματος, στο οποίο φερόταν να κηρύττει την πτώχευση του Δήμου. Μία πτώχευση που δεν προβλέπεται από τον πτωχευτικό κώδικα και διαψεύστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο. Αυτό συνιστά τουλάχιστον επικοινωνιακό ατόπημα, αν όχι «κωλοτούμπα», του Δήμαρχου, την ώρα που στην προσπάθεια ανασκευής, ουσιαστικά έκανε λόγο ότι δέχεται mediaκο πόλεμο. Ποιον πόλεμο όμως; Των μέσων που ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι μαζί του.

Εκείνο το οποίο οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να επικροτήσουμε και να δοθούν τα εύσημα και στον Ηλία Ψηνάκη αλλά και στη νέα Δημοτική Αρχή είναι η εισήγηση και έγκριση του νέου ωραρίου λειτουργίας των ΚΕΠ, όπου πλέον είναι ανοιχτά από τις 8:00 μέχρι τις 20:00 τις καθημερινές και 8:00 με 14:00 τα Σάββατα.

Αυτό που φαντάζει ακατανόητο είναι ο λόγος που έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις το θέμα του -αυτονόητου- ελέγχου του Δήμου και γίνεται ένας τεράστιος πόλεμος έχοντας διχάσει την τοπική κοινωνία, την ώρα που πρώτα από όλα κανείς  δεν έχει το παραμικρό στοιχείο. Οι πολίτες ζητούν έργα και όχι διαπιστώσεις. Ο Δήμος χρειάζεται να πορευτεί ενωμένος καθώς τα προβλήματα είναι σημαντικά και οι συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές. Κανείς δε νοιάζεται πραγματικά για το αν ο Ψηνάκης και ο κάθε Ψηνάκης αποκάλεσε «κουκλίτσα» ή «κουλή» τον οποιονδήποτε. Αυτό συνιστά μόνο προσβολή στην προσωπικότητα του άλλου και το ενδιαφέρον περιορίζεται στο πλαίσιο του κουτσομπολιού και του «να ‘χαμε να λέγαμε». Ο καθένας από τους πολίτες μίας δημοκρατικής χώρας έχει κρίση και μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Μέχρι στιγμής εκείνο το οποίο έχουμε δει είναι ένα Δημοτικό Συμβούλιο-ζούγκλα, που εξευτελίζει ανθρώπινες αξιοπρέπειες (βλ. ειρωνεία Ψηνάκη προς κ. Στεφανίδη), κατηγορίες δίχως το παραμικρό στοιχείο να έχει εμφανιστεί από κανέναν και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στα «όρια της νομιμότητας» (βλ. «χασοδίκης» για τον κ. Χατζηγιάννη, «κλέφτες» για τον κ. Λουίζο, όπου ανακαλέστηκαν και οι δύο χαρακτηρισμοί). Από τη στιγμή που επίσημα στοιχεία δεν έχουν εμφανιστεί το μόνο που γίνεται είναι να δημιουργούνται εντυπώσεις και να παίζεται ένα περίεργο παιχνίδι, οι συνέπειες του οποίου θα είναι άμεσες. Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο και δεν παίζεται για πρώτη φορά. Το τι κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά θα γραφτεί όταν η Marathon Press θα έχει στοιχεία τα οποία θα δημοσιεύσει. Μέχρι τότε οτιδήποτε λέγεται και ακούγεται είναι σε επίπεδο καφενειακό ή γηπεδικής λογικής και οι «χειροκροτητές» αυτών των πρακτικών είναι έξω από τη σφαίρα της «συμπόρευσης για το καλό του τόπου». Ο κόσμος και οι πολίτες του Δήμου Μαραθώνα, κύριοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, θέλει συλλογική δουλειά και όχι γελοίες κοκορομαχίες. Αφήστε λοιπόν τα όπλα και κινηθείτε μπροστά. Όποιος το καταλάβει πρώτος θα είναι και ο κερδισμένος της ουσίας αλλά και των εντυπώσεων.

Προηγούμενο άρθροSTARWORDS Μηνιαίες προβλέψεις Νοεμβρίου
Επόμενο άρθροΒιολογικός: Κίνδυνος να χαθεί το έργο