Συνέντευξη στον Κώστα Ζοργιό

Έχουν περάσει 2,5 χρόνια από τη στιγμή που οι δημότες Μαραθώνα ανέθεσαν στον Στέργιο Τσίρκα και τον συνδυασμό του την ευθύνη να βγάλουν την περιοχή από το τέλμα που είχε περιέλθει μετά την -κατά κοινή ομολογία- αποτυχημένη θητεία του Ηλία Ψηνάκη. Σε αυτά τα 2,5 χρόνια, ο νυν Δήμαρχος έχει δεχθεί και κολακευτικά σχόλια, αλλά και έντονη κριτική.

Σε αυτή την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πρώτη τόσο αναλυτική του συνέντευξη, του ζητήσαμε να κάνει έναν απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του, να απαντήσει στην αντιπολίτευση, στην κριτική και στους ισχυρισμούς πολιτικών του αντιπάλων, να εξηγήσει στους δημότες τι συμβαίνει με σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον δήμο και πώς ο ίδιος τα χειρίζεται και να μας κάνει… σοφότερους σε ό,τι αφορά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και αυτά που πρόκειται να γίνουν.

Κύριε Δήμαρχε, κάνοντας μια αναδρομή, σε τι κατάσταση παραλάβατε τον Δήμο και ποιες ήταν οι βασικές σας προτεραιότητες το 2019;

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι προηγήθηκε η πιο καταστροφική θητεία που είχαμε ποτέ. Δεν προχώρησε κανένα έργο, παρότι υπήρχαν χρηματοδοτήσεις. Ούτε καν μελέτες δεν βρήκαμε. Προτεραιότητά μας, λοιπόν, ήταν να μη χαθούν οι χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια, το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και το «Πράσινο Ταμείο». Μιλάμε για χρηματοδοτήσεις που είχαν εγκριθεί ακόμα και από το 2016 και μέχρι να αναλάβουμε δεν είχαν εκταμιευθεί.

Οικονομικά πώς ήταν ο Δήμος;

Από ό,τι βρήκαμε, αυτή τη στιγμή είμαστε καλύτερα ταμειακά, παρότι για ενάμιση χρόνο λόγω πανδημίας είχαμε δυσκολία στην εισπραξιμότητα. Έχουμε καταφέρει να μην έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Προσπαθούμε, από την πρώτη στιγμή, να εκμεταλλευτούμε κάθε χρηματοδότηση κι αυτός είναι και ο λόγος που οικονομικά είμαστε σε καλό δρόμο προς το παρόν. Η ενεργειακή κρίση όμως, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, φοβάμαι ότι θα μας φέρει σε δύσκολη θέση.

Χωράει κουβέντα για πιθανή μείωση δημοτικών τελών ώστε να πάρουν ανάσα οι δημότες;

Θέλω να επισημάνω κάτι που πέρασε στα ψιλά και θεωρώ ότι αυτό μας αδικεί. Έχουμε κάνει μια σοβαρή μείωση των δημοτικών τελών από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε. Αν ανατρέξουμε στους λογαριασμούς του 2019, από τις αρχές μέχρι το τέλος, θα δούμε μια σημαντική μείωση που έχουμε κάνει, μείωση που σε μερικές περιοχές έφτασε και το 20%.

Για να απαντήσω στην ερώτηση περί πιθανής νέας μείωσης, είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία και ανάλογα με τις χρεώσεις που θα μας έρθουν. Με τις αυξήσεις στο ρεύμα, τα έξοδα του δήμου τετραπλασιάστηκαν. Οφείλουμε να δούμε πρώτα πώς θα βγουν τα έξοδα του δήμου για να παραμείνουμε νοικοκυρεμένοι και βέβαια στη συνέχεια να εξετάσουμε αν και πόσο μπορούμε να παρέμβουμε και στα δημοτικά τέλη.
Πιστεύετε ότι δεν κατανοώ πλήρως τις δυσκολίες που βιώνει ο κόσμος;

Πέρσι παρατηρήθηκε μια αστοχία με τις Γαλάζιες Σημαίες. Θα πάρουν φέτος Σημαία οι παραλίες μας;

Είμαστε πολύ κοντά να πάρουμε τη σημαία στην παραλία Μπρεξίζας και για του χρόνου προετοιμαζόμαστε να διεκδικήσουμε για το Ζούμπερι και την Παραλία Μαραθώνα. Το σχετικό πρωτόκολλο για τις Γαλάζιες Σημαίες προβλέπει ένα δοκιμαστικό στάδιο ενός έτους.

Το καλοκαίρι του 2021 είχατε δεχθεί έντονη κριτική για το ζήτημα των ναυαγοσωστών και το υψηλό κόστος του προγράμματος…

Τα χρήματα ήταν όντως πολλά και δεν θεωρώ παράλογο ότι πολλοί δυσανασχέτησαν. Θα πρέπει, όμως, να εξηγήσουμε τι ακριβώς είχε συμβεί. Πέρσι, λοιπόν, άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο για τους ναυαγοσώστες, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα κόστη και στην περίπτωσή μας να φτάσουμε τα 750.000 € με τον ΦΠΑ. Σαν δήμος, επειδή διαθέτουμε πολύ μεγάλο παραλιακό μέτωπο, μάς υποχρέωσαν να έχουμε 29 πόστα ναυαγοσωστών.

Η μελέτη και ο διαγωνισμός που έγινε ήταν καθ’ υπόδειξη του Υπουργείου Ναυτιλίας, που σημαίνει ότι δεν πήραμε εμείς τις αποφάσεις.
Κι εδώ έρχεται το δεύτερο σκέλος.

Η πολιτεία είχε υποσχεθεί ότι θα μας χρηματοδοτούσε το 100%, αλλά τελικά δεν μας έδωσε ούτε τα μισά. Φέτος, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει συνέπεια και θα καλυφθεί ολόκληρο το κόστος.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσω και τη σοβαρή μείωση περιστατικών πνιγμών. Από πάνω από 10 που είχαμε το 2017, το 2021 είχαμε μόλις τέσσερα και μάλιστα εκτός ωραρίου ευθύνης των ναυαγοσωστών.

Προ ημερών ανακοινώσατε την έγκριση της πρότασης του Δήμου για την Βιοκλιματική Ανάπλαση του Κέντρου της Νέας Μάκρης με συνολικό προϋπολογισμό έργου τα 10 εκατ. €. Τι θα αλλάξει στην πόλη μας και πόσο σημαντική θεωρείτε ότι θα είναι αυτή η αλλαγή;

Πρόκειται για ένα έργο που θα μεταμορφώσει τόσο τη Νέα Μάκρη όσο και συνολικά τον Δήμο. Η παρέμβαση θα ξεκινά από τη Μαραθώνος και θα περιλαμβάνει την οδό Καλαφάτη, την Αγίου Κωνσταντίνου και το παραλιακό μέτωπο. Μιλάμε για μία έκταση 400 περίπου στρεμμάτων. Τι σημαίνει αυτή η ανάπλαση; Σημαίνει ότι θα αλλάξουν τα πάντα. Θα αλλάξει μορφή η πλατεία της Νέας Μάκρης, όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, θα γίνουν πεζοδρομήσεις, φυτεύσεις, φωταγώγηση με ηλιακά πάνελ και μεγάλο «λίφτινγκ» στο παραλιακό μέτωπο. Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο και σε συνδυασμό με την αποχέτευση που ξεκινά και την ανάπλαση του εργοστασίου πορσελάνης, πραγματικά θα αλλάξουμε τον τόπο.

Τι χρονικό ορίζοντα έχουμε για την περάτωση του έργου;

Η χρηματοδότηση έχει ήδη εγκριθεί από την επιτροπή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», αλλά αντιλαμβάνεστε ότι απαιτείται και κάποιος χρόνος για τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Ευελπιστώ ότι τα έργα θα έχουν ξεκινήσει πριν τις εκλογές του 2023.

Στον Μαραθώνα τι ετοιμάζεται;

Στον Μαραθώνα προχωράμε στην ανάπλαση δύο πλατειών, στον Άγιο Ιωάννη και στην Αθηνάς με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Ολοκληρώσαμε σε χωματουργικό στάδιο την διάνοιξη της περιφερειακής οδού στο Στάδιο. Ήδη παραδίδεται η πολύπαθη ανακατασκευή του Σταδίου και φυσικά ξεκινούν κι εδώ τα έργα της αποχέτευσης.

Πρόσφατα, κατά την παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε δημοσίως ότι πολύ σύντομα θα εκδοθεί το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και εντός του έτους αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για τη δημοπράτηση του έργου. Είδηση που «πάγωσε» την τοπική κοινωνία. Πώς αντιδρά ο Δήμος;

Τον Σεπτέμβριο του 2019 βρήκαμε ένα έργο ουσιαστικά τελειωμένο. Έτοιμο για να αρχίσουν να ρίχνουν μέσα σκουπίδια. Από την πρώτη εβδομάδα, προχωρήσαμε σε δικαστικό αγώνα καταθέτοντας προσφυγές και μηνύσεις. Κάναμε δύο προσφυγές στο ΣτΕ και τώρα κάνουμε και τρίτη. Προσπαθούν να κάνουν ένα έργο με περιβαλλοντολογικές μελέτες του 2003.

Με την πρώτη προσφυγή που έγινε στο ΣτΕ, ζητάμε να γίνουν νέες περιβαλλοντολογικές μελέτες. Η δεύτερη αφορά στα εργοστάσια που θέλει να κάνει ο κ. Πατούλης και συγκεκριμένα στο πού θα καταλήγουν τα υπολείμματα, τα οποία σκοπεύουν να ρίχνουν δίπλα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτό, γιατί μιλάμε για μια περιοχή Natura με ρέμα που θα υποστεί καταστροφή.

Δυστυχώς, την πενταετία Ψηνάκη δεν έγινε ούτε μία προσφυγή. Ούτε μέχρι το αστυνομικό τμήμα δεν πήγαν, με αποτέλεσμα να γίνονται κανονικά έργα και σήμερα ο κ. Πατούλης να βγαίνει και να τάζει διάφορα. Άσχετα με τα όνειρά του, έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ως Δήμος ότι είμαστε και θα είμαστε πάντα απέναντι. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να εμποδίσουμε αυτά τα σχέδια με ένδικα μέσα, αλλά και ό,τι άλλο χρειαστεί. Θα βγούμε και στους δρόμους προκειμένου το υπόλειμμα να μη θάβεται, εξέλιξη που συνιστά απειλή για τον τόπο μας.

Δημιουργεί προβλήματα από πλευράς διοίκησης η μεγάλη έκταση του δήμου;

Είναι αλήθεια ότι είμαστε από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους στην Ελλάδα και προφανώς αυτό δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες. Θα σας πω το πιο απλό, την αποκομιδή των σκουπιδιών για παράδειγμα. Θεωρώ όμως ότι με σωστή δουλειά, έρχονται όλα σε μια σειρά.

Το αναφέρουμε γιατί υπάρχει δυσαρέσκεια από μερίδα δημοτών που θεωρούν ότι αντιμετωπίζονται σαν ξεχασμένοι, όπως για παράδειγμα στον Βαρνάβα

Θεωρώ ότι αυτή η μερίδα δημοτών που λέτε αποτελεί μειοψηφία και η δυσαρέσκεια έχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα. Ο Βαρνάβας έχει ιδιαιτερότητες, είναι μια περιοχή με μεγάλη έκταση και αραιή δόμηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον αντιμετωπίζουμε διαφορετικά από τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου μας.

Υπάρχουν προβλήματα, όπως αυτό της ύδρευσης, αλλά θα πρέπει να επισημάνω ότι παρότι λειτουργήσαμε καθ’ υπόδειξη της τοπικής κοινότητας για να βελτιώσουμε την κατάσταση, καταργώντας παλιά δίκτυα, τώρα μας έρχονται παράπονα από τους ίδιους ανθρώπους.

Αν είχαμε σε δεύτερη μοίρα τον Βαρνάβα, όπως κάποιοι παρουσιάζουν, δεν θα προχωρούσαμε στην ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου, του νηπιαγωγείου και του κοινοτικού καταστήματος που βρίσκεται σε φάση υπογραφών με τον ανάδοχο.
Έχουμε ήδη φτιάξει μια παιδική χαρά και προχωράμε στη δεύτερη, ενώ έχει μπει ανάδοχος για τα όμβρια ύδατα. Πρόκειται για μια μελέτη 3 εκατ. €, από το 2009, που βρήκαμε στα συρτάρια, την οποία ερχόμαστε να αξιοποιήσουμε. Βάλαμε, επίσης, τον Βαρνάβα στον χάρτη για την αποχέτευση, που ούτε καν υπήρχε στα σχέδια όταν αναλάβαμε. Όπως επίσης, έχει δρομολογηθεί και η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στην πλατεία του Βαρνάβα μέχρι την εκκλησία και επίσης έχουμε ολοκληρώσει και τα σχέδια για την ανάπλαση της πλατείας.

Με τις ασφαλτοστρώσεις τι γίνεται; Υπάρχει θέμα και το αναδεικνύουν συνέχεια οι κάτοικοι

Έχουμε ένα οδικό δίκτυο τεράστιο που έχει να συντηρηθεί πολλά χρόνια. Ήδη έχουν ξεκινήσει ασφαλτοστρώσεις κι έχουμε προγραμματίσει και άλλες, με στόχο στο τέλος της θητείας μας να έχουμε στρώσει κοντά στα 80 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο.

Μετά τη θητεία Λουίζου, δεν έγιναν σχεδόν πουθενά ασφαλτοστρώσεις ούτε συντήρηση και είχαμε έναν δήμο γεμάτο λακκούβες. Δεν έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο σχετικά με τις λακκούβες, όμως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν λυθεί τα περισσότερα προβλήματα.

Στις αρχές του μήνα συνεχίστηκε η υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτρισμού στη Νέα Μάκρη. Σας κατηγόρησαν ότι επιχειρήσατε να οικειοποιηθείτε ένα έργο του ΔΕΔΔΗΕ

Προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο. Όποιος έχει καλή μνήμη θα θυμάται ότι αυτό το έργο ήταν προεκλογική μου δέσμευση. Και προχωρά μετά από δικό μας αίτημα, με το κόστος να επιβαρύνει ισόποσα τον Δήμο και τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή από 50% τον καθένα. Η υπογειοποίηση που έγινε ήδη αφορά στο κέντρο της Νέας Μάκρης και το κόστος ήταν 350.000 €. Η συμμετοχή μας δηλαδή έφτασε στις 175.000 €.

Θα έχουμε και συνέχεια με μεγάλη επέκταση του έργου από την Τράπεζα Πειραιώς μέχρι τη Λεωφόρο Διονύσου από τη μία πλευρά και από την Alpha Bank μέχρι την Εθνική Τράπεζα από την άλλη, καθώς επίσης στην άνοδο και στην κάθοδο από την πλατεία στην παραλία. Το κόστος αυτού του έργου φτάνει το 1 εκατ. € και τα χρήματα θα δοθούν ξανά από κοινού από Δήμο και ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή από 500.000 € έκαστος. Σύντομα, τέλος, θα ξεκινήσει και η υπογειοποίηση καλωδίων στον Βαρνάβα, όπως σας ανέφερα πριν.

Αντιλαμβάνεστε ότι όλα όσα είπαν περί δήθεν προσπάθειάς μου να οικειοποιηθώ ένα έργο στο οποίο δεν συμβάλλει ο Δήμος, δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο. Στην πραγματικότητα απλώς στενοχωρούνται να βλέπουν πρωτοποριακά έργα.

Τι γίνεται με το Μάτι και το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο;

Είναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας και περιμένουμε την έγκριση. Υπάρχει μια προφανής αδικία με τον Προβάλινθο και την Αμπελούπολη, δύο περιοχές που δεν απαλλάχθηκαν από το δασικό. Για να το πω πιο σωστά, πρόκειται για παραλογισμό. Είμαι αισιόδοξος, πάντως, ότι σύντομα θα αποχαρακτηριστούν οι περιοχές.

Πόσο θα βοηθήσει το Μάτι το νέο πάρκο στις πρώην κατασκηνώσεις του ΝΑΤ;

Και αυτό ήταν μια προεκλογική μας δέσμευση που γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πάρκο στην Ανατολική Αττική και είμαστε ήδη στη διαδικασία εκπόνησης μελετών για την αναδάσωσή του. Μιλάμε για έναν τεράστιο χώρο αναψυχής, όπου θα μπορεί να έρχεται μια οικογένεια με το βρέφος της στο καρότσι μέχρι ένας παππούς 100 χρονών. Οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι σαν έργο. Θεωρώ ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα και η περάτωση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη φύτευση, υπολογίζεται μέχρι τον Νοέμβριο.

Μια και μιλάμε για το Μάτι, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης των ακτών. Τι γίνεται με αυτό;

Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Έχει ξεκινήσει μια μελέτη από το υπουργείο Υποδομών που είναι σε εξέλιξη και πιάνει από το λιμάνι της Νέας Μάκρης μέχρι τα σύνορα με τη Ραφήνα. Έχουμε ζητήσει ως Δήμος από το υπουργείο Περιβάλλοντος που επιτηρεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, να υπάρξουν άμεσες επεμβάσεις, ειδικά σε Μάτι και Άγιο Ανδρέα που έχουμε όντως υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα.

Γίνεται προσπάθεια και υπάρχει απαίτηση από τον κόσμο για δημιουργία Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική…

Είναι πάγια και εκπεφρασμένη θέση μας ότι το Νοσοκομείο πρέπει να γίνει στην Νταού Πεντέλης. Προ ημερών είχαμε και μια συνάντηση με αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας κι αυτό ήταν από τα πρώτα πράγματα που τονίσαμε. Υπάρχει σύμπνοια και με τους υπόλοιπους Δήμους. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και Δήμοι που μαζικά ζητούν το Νοσοκομείο να γίνει στα Μεσόγεια. Το πλεονέκτημα με την Νταού Πεντέλης είναι ότι υπάρχει χρήση γης, πρόσβαση και δυνατότητα να φτιαχτεί ένα ολοκληρωμένο Νοσοκομείο.

Εκφράζεται δυσαρέσκεια για τις πολλές απευθείας αναθέσεις και μάλιστα δέχεστε γι’ αυτό και έντονη κριτική από την αντιπολίτευση

Ο Δήμος προχωρά σε απευθείας αναθέσεις με βάση όσα προβλέπονται από τον νόμο, με πλήρη διαφάνεια και πάντα με συμμετοχή δύο, τριών και τεσσάρων συμμετεχόντων και μάλιστα με πλήρη έλεγχο από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Υπάρχουν, όμως, ενστάσεις γιατί για κάποια έργα θεωρητικά δεν υπήρχε βιασύνη…

Ενστάσεις δεν έχουμε. Μόνο τις αβάσιμες, κατά την άποψή μου, διαμαρτυρίες, όπως είπατε, της αντιπολίτευσης. Όλοι οι Δήμοι κάνουν απευθείας αναθέσεις και δεν είναι τυχαίο που με νέο νόμο το ποσό για κάθε ανάθεση ανέβηκε από 20.000 σε 30.000 €. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι βασικό μας μέλημα είναι να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Και υπάρχει.

Δήμαρχε, 62.000 € για ενοικίαση χριστουγεννιάτικου στολισμού δεν είναι πάρα πολλά; Και μάλιστα με τόσο πολλή καθυστέρηση στον στολισμό;

Να ξεκινήσω λέγοντας ότι έγινε διαγωνισμός κι όχι απευθείας ανάθεση. Όντως, ο στολισμός δεν ήταν αυτός που θέλαμε και γι’ αυτό ο ανάδοχος που πήρε το έργο ελέγχεται από τις αρμόδιες επιτροπές του Δήμου και ακόμη εκκρεμεί η πληρωμή του. Θα δούμε τι λεφτά τελικά θα εισπράξει. Σε αντίστοιχη περίπτωση το 2019, σας θυμίζω ότι δεν είχαμε πληρώσει τίποτα γιατί δεν ανταποκρίθηκε ο τότε ανάδοχος.

Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να μην ξοδευτεί ούτε ευρώ;

Βεβαίως και υπάρχει. Το χρήματα αυτά είναι βάσει μελέτης που εγκρίθηκε γιατί θέλαμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό, κάτι πολύ όμορφο. Ο ανάδοχος δεν ανταποκρίθηκε και γι’ αυτό ελέγχεται το ποσό που τελικά θα εισπράξει με βάση του τι παρουσίασε.

Αυτά σε ό,τι έχει να κάνει με την εκτέλεση. Σε ό,τι αφορά στην οργάνωση, δεν καθυστερήσατε πολύ ως Δήμος;

Ναι, αλήθεια είναι. Καθυστερήσαμε και πρέπει να παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Για να δει ο πολίτης ένα έργο, όταν έχεις να κάνεις με δημόσιο διαγωνισμό, απαιτείται πολύς χρόνος. Κι εμείς δεν το υπολογίσαμε σωστά, αργήσαμε να ξεκινήσουμε και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα.

Με τη διαχείριση της κακοκαιρίας είστε ευχαριστημένος; Υπήρξαν παράπονα και για την οργάνωση, αλλά και για το κόστος αποχιονισμού

Εγώ αντίθετα θεωρώ ότι ήμασταν από τους καλύτερους Δήμους στην Ελλάδα. Τη Μαραθώνος την κρατούσαμε εμείς ανοικτή με δικά μας μηχανήματα παρότι δεν ήταν ευθύνη μας, ενώ οι δρόμοι άνοιξαν το αργότερο τη δεύτερη μέρα. Ούτε για το κόστος συμφωνώ. Οι τιμές βγαίνουν βάσει εθνικού ενιαίου τιμοκαταλόγου. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι παρά τις ιδιαιτερότητες που έχει ο δήμος μας, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα.

Πάμε στην υδροδότηση. Έχουμε πολύ συχνές διακοπές, ειδικά στο Ζούμπερι και όχι μόνο. Τι γίνεται με αυτό το ζήτημα;

Όντως έχουμε ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο, πολύ ταλαιπωρημένο. Έχουμε εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση ύψους 4 εκατ. ευρώ για πλήρη αντικατάσταση των αγωγών όχι μόνο στο Ζούμπερι αλλά και στο Μάτι. Όπως επίσης εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για να αντικατασταθεί δίκτυο περίπου 8 χλμ στη Νέα Μάκρη. Ευελπιστούμε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες και βάσει μελέτης σε δύο χρόνια, από τη στιγμή που αρχίσουν, θα ολοκληρωθεί και το έργο. Μιλάμε για 100% αντικατάσταση αγωγών και όχι επισκευές.

Πρόβλημα υπάρχει και στην παραλία της Νέας Μάκρης, αλλά και στον Μαραθώνα. Καταθέτουμε μια πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης, μια προμελέτη, για να πάρουμε χρήματα και να γίνει κι εκεί πλήρης αντικατάσταση, ενώ για το Γραμματικό έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 400.000 € ώστε πλέον ο κόσμος να πίνει νερό της ΕΥΔΑΠ.

Εκφράστηκαν πολλά παράπονα για τα σχολεία της περιοχής και τη συντήρησή τους

Ειδικά στην περίπτωση του Δημοτικού Ανατολής, στάλθηκε στον Δήμο και εξώδικο.
Για μας ήταν εξ αρχής βασική προτεραιότητα η Παιδεία στην περιοχή. Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να τρέχουμε τον Δήμο έγιναν έργα συντήρησης στα σχολεία μας. Να θυμίσω ότι έχουμε συνολικά 34 σχολεία όλων των βαθμίδων.

Μην ξεχνάμε ότι φτιάξαμε και σύγχρονο Νηπιαγωγείο μέσα σε 2,5 μήνες. Βρήκαμε το 2ο Λύκειο στη Μάκρη χωρίς αύλειο χώρο για τα παιδιά. Για τον λόγο αυτό νοικιάσαμε έναν χώρο δίπλα για να τον αξιοποιούν. Το 2ο Δημοτικό στην οδό Πυθαγόρα, με 250 με 300 μαθητές, δεν έχει καθόλου αύλειο χώρο. Είμαστε κι εκεί σε επαφές με ιδιοκτήτες όμορων οικοπέδων για αγορά οικοπέδου και δημιουργία αύλειου χώρου. Είμαστε, τέλος, πολύ κοντά στο να αποκτήσουμε ιδιόκτητο οικόπεδο για Λύκειο στον Μαραθώνα. Μέχρι το καλοκαίρι ευελπιστώ να έχουμε υπογράψει και τα συμβόλαια.

Όντως το κτίριο στην Ανατολή είχε προβλήματα και ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία, με τη διεύθυνση και τον Σύλλογο Γονέων, για να λυθούν. Έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και το Δημοτικό άλλαξε προς το καλύτερο. Είχαν συγκεκριμένο παράπονο για την Πυρασφάλεια. Έχουμε κάνει εδώ και καιρό ό,τι προβλέπει η μελέτη και το μόνο που εκκρεμεί είναι το επίσημο χαρτί της Πυροσβεστικής. Παράλληλα προχωράμε και σε διαγωνισμό για να λυθούν τα προβλήματα σε σχέση με την πυρασφάλεια σε όλα τα σχολεία.

Με το Ειδικό Σχολείο Παμμακαρίστου που είναι πολύ παλιό;

Προτείναμε ως Δήμος να φιλοξενηθούν τα παιδιά στις κατασκηνώσεις, να φτιαχτούν ειδικοί χώροι. Ό,τι βελτιώσεις χρειάζεται να γίνουν, έχουν γίνει και θα γίνουν κι άλλες στη συνέχεια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη MP ο κ. Παπαϊωάννου μίλησε για ατολμία σας στη διοίκηση, αποτυχία να ξεπεράσετε αγκυλώσεις του παρελθόντος και «για προεκλογικές συμφωνίες τετραετίας», ώστε κάποιοι να έχουν εξασφαλισμένη θέση στο σχήμα σας. Ποια είναι η θέση σας;

Η απάντησή μου είναι ότι προχωράμε κανονικά όπως είχαμε σχεδιάσει εξ αρχής. Σε ό,τι αφορά στη διοίκηση, είμαι ευχαριστημένος από τους εργαζόμενους και θεωρώ ότι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Και ανάλογα με τα προβλήματα που βρήκαμε και αντιμετωπίσαμε στο ξεκίνημα, βαδίζουμε οργανωμένα και θα κριθούμε στο τέλος της θητείας μας.

Για τον δε ισχυρισμό του περί συμφωνιών τετραετίας, τον διαψεύδω κατηγορηματικά. Κατ’ αρχάς, τι συμφωνίες να κάνεις όταν δεν ξέρεις αν θα εκλεγείς εσύ ο ίδιος ή αν θα εκλεγεί αυτός ο οποίος θέλει, υποτίθεται, να κάνει συμφωνία. Θεωρώ ότι είναι κακόβουλα σχόλια με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Σας κατηγορεί και η αντιπολίτευση για τη μη διεξαγωγή διά ζώσης δημοτικών συμβουλίων. Τι απαντάτε σε αυτό;

Όλοι οι Δήμοι στην Ελλάδα συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη. Και θα σας πω το εξής. Η τηλεδιάσκεψη είναι πολύ δημοκρατική σαν διαδικασία. Το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις, είναι αυτό που προφανώς θέλουν όσοι διαμαρτύρονται. Να μιλάς πάνω στον άλλον, να δημιουργείς κλίμα και εντυπώσεις. Ας μας πει η αντιπολίτευση, λοιπόν, πού δυσκολεύεται με τις τηλεδιασκέψεις; Δεν λένε τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους, τις ερωτήσεις τους; Αυτό που χρησιμοποιούν ως δικαιολογία, ότι δεν συμμετέχουν γιατί δε γίνονται τα συμβούλια διά ζώσης, εγώ το χαρακτηρίζω έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων. Ακόμα και ως προφάσεις εν αμαρτίαις. Εύχομαι να τελειώσουμε σύντομα με την πανδημία και να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Έχουμε μπροστά μας Εργοστάσιο Πορσελάνης, Βιολογικό Καθαρισμό, Δημαρχείο στον Μαραθώνα και Πάρκο στον πεζόδρομο. Έχετε κάποια χρονοδιαγράμματα για το καθένα;

Το Εργοστάσιο Πορσελάνης προχωρά κανονικά και πιστεύω ότι τον Μάιο θα έχουμε έκδοση της οικοδομικής άδειας για να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου.
Για τον Βιολογικό Καθαρισμό υπογράψαμε με την ΕΥΔΑΠ στις 14 Απριλίου την έναρξη του έργου. Το χρονοδιάγραμμά τους για τα δίκτυα είναι 40 μήνες. Θεωρώ θα χρειαστούν 4 χρόνια.

Το παρκάκι στον πεζόδρομο το περάσαμε από την Οικονομική Επιτροπή και πολύ άμεσα πάμε σε διαγωνισμό.

Το Πολιτιστικό Κέντρο στον Μαραθώνα, το νέο Δημαρχείο, είχε απενταχθεί από την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και επιπλέον μας ζητούσαν να επιστρέψουμε 1 εκατ. €, γιατί οι εργασίες δεν είχαν προχωρήσει καθόλου από την προηγούμενη διοίκηση. Ακόμα απορώ πώς τα κατάφεραν να απενταχθεί ένα έργο που βρισκόταν στην εξέλιξη της κατασκευής του. Είναι κάτι πρωτοφανές. Πήγαμε στα δικαστήρια, ξεκαθαρίσαμε το τοπίο, εξασφαλίσαμε μια χρηματοδότηση 4 εκατ. € από την Περιφέρεια και είμαστε τώρα σε διαδικασία να δημοπρατήσουμε ξανά το έργο. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δημοπρατηθεί.

Αν ξεκινούσατε σήμερα τη θητεία σας, θα κάνατε κάτι διαφορετικά;

Λάθη κάνουμε όλοι. Ειδικά όταν ηγείσαι ενός μεγάλου Δήμου με καθημερινά προβλήματα. Ικανοποιημένος ποτέ δεν είμαι. Θέλω πάντα το κάτι παραπάνω και από τον εαυτό μου και από τους συνεργάτες μου. Αυτό που θα ήθελα να έχουμε κάνει διαφορετικά είναι να είχαμε ετοιμάσει περισσότερες μελέτες για να πάρουμε περισσότερες χρηματοδοτήσεις. Αλλά δεν είναι και κάτι εύκολο οι μελέτες. Χρειάζονται χρόνο και χρήμα. Και κάναμε και αρκετές πρέπει να πω…

Θα είστε ξανά υποψήφιος σε 1,5 χρόνο; Πώς βλέπετε τον ανταγωνισμό;

Θα είμαι υποψήφιος. Θεωρώ ότι αν παράγεις έργο, ο κόσμος βλέπει, κρίνει και σε στηρίζει. Ο ανταγωνισμός δεν με φοβίζει. Δε με νοιάζει ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί μου, αρκεί να κάνω αυτά που έχω στο μυαλό μου.

Κλείνοντας, με τι θα καμαρώνετε στο τέλος της θητείας σας;

Θα καμαρώνω αν έχω καταφέρει να φέρω σε πολύ υψηλό επίπεδο την Παιδεία στην περιοχή μας. Το θεωρώ ως ένα από τα σημαντικότερα προσωπικά μου στοιχήματα…