Συνέντευξη στον ΚΩΣΤΑ ΖΟΡΓΙΟ

Θεωρείται από τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν με πολλές πιθανότητες τη Δημαρχία στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, έχοντας ήδη σημαντική εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στα κοινά του Μαραθώνα. Ο Στέργιος Τσίρκας δεν είναι καινούργιος στα μέρη μας, φιλοδοξεί, όμως, να φέρει καινούριες ιδέες και να αλλάξει προς το καλύτερο τον Δήμο που παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Παρά, δε, το δεδομένα δύσκολο έργο που θα έχει μπροστά του, δηλώνει ξεκάθαρα πως σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, η «Πορεία Πράξης» θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί αποτελεσματικά από την επομένη της εκλογής της.


Κύριε Τσίρκα, θεωρείστε, εξ αντικειμένου, ο πλέον έμπειρος απ’ όλους τους συνυποψηφίους σας, με μακρά κι επιτυχημένη υπηρεσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε καίρια πόστα. Τι έχετε να πείτε σε όσους μιλούν για νέους και άφθαρτους;

Το ποιος είναι νέος και άφθαρτος το αποδεικνύει κανείς καθημερινά μέσα από τις πράξεις του, τον δημόσιο λόγο του, τη συμπεριφορά του και τη στάση ζωής που επιλέγει όταν αναλαμβάνει αξιώματα.

Η εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση που αναφέρετε είναι πλεονέκτημα όταν φέρνει μαζί της νέες ιδέες, νέες μεθόδους, νέες συνήθειες και νέα ήθη. Αυτά είναι που χαρακτηρίζουν αν κάποιος εκπροσωπεί το παλιό ή το καινούριο. Και οι πολίτες ξέρουν και μας αξιολογούν όλους.

Οι υποψηφιότητες για τη Δημαρχία είναι ήδη πολλές, αλλά μιλάμε πια για την εποχή των συνεργασιών. Ήδη, ο δικός σας συνδυασμός έδωσε ένα καλό παράδειγμα σύμπραξης και συνεργασίας. Εάν εκλεγείτε Δήμαρχος, πιστεύετε ότι θα κερδίσετε το στοίχημα της ομαλής λειτουργίας του Δήμου;

Είναι γεγονός ότι πολλοί και μάλιστα εκ των εμπειρότερων αυτοδιοικητικών, μιλούν για μια επαπειλούμενη διάλυση των Δήμων, εξαιτίας του νέου εκλογικού νόμου που καθιερώνει την απλή αναλογική. Μιλούν ακόμα γι’ αχαρτογράφητα νερά, για κάτι εντελώς καινούργιο, ενώ το κυριότερο θέμα είναι η ανάγκη μετεκλογικών συνεργασιών.

Πόσο, όμως, έτοιμοι είμαστε άραγε, να λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο; Στο τιμόνι του Δήμου απαιτούνται λοιπόν, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, άτομα με προσωπικότητα κι εμπειρία που έχουν αποδείξει στην πράξη, την ικανότητα να συνθέτουν, να ενώνουν, να συνεννοούνται για το συμφέρον του τόπου. Θεωρώ ότι η θέση του Δημάρχου, κάτω από τέτοιες συνθήκες, θα πρέπει να έχει τεράστιες ευθύνες και ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ελπίζω να μη φανεί εγωιστικό, αλλά προσωπικά, δεν φοβάμαι τις αλλαγές που έρχονται κι εκτιμώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελος του Δήμου.
Τις προθέσεις μας, εξάλλου, τις δείξαμε με την προεκλογική συνεργασία μας με την παράταξη και τους Δημοτικούς Συμβούλους της «Δύναμης Πολιτών». Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι θα το κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα.

Παρατηρείται μία κριτική στο πρόσωπό σας για όσα δεν έγιναν την περίοδο που η παράταξή σας ήταν Δημοτική Αρχή. Τι έχετε να πείτε;

Το ερώτημα, ασφαλώς, είναι αν η συμμετοχή μου στα κοινά του Δήμου μας, είτε σαν συμπολίτευση είτε σαν αντιπολίτευση, ωφέλησε ή έβλαψε τον τόπο μου. Αυτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης, αν και νομίζω ότι το έχει κρίνει ήδη.

Κι αυτό φαίνεται από το πόσες φορές έχω εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος και σε ποια σειρά προτίμησης. Δεν ισχυρίσθηκα ποτέ ότι δεν υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις στο παρελθόν, πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν. Όμως μεγάλη σημασία έχει και το ποιος ρωτάει.

Τι εννοείτε;

Κοιτάξτε, στην προεκλογική περίοδο θα απαντήσω σε κάθε ερώτημα κάθε καλοπροαίρετου συνδημότη μου. Ελπίζω, όμως, να μην υπάρξει αυτή η ερώτηση από ανθρώπους που συμμετείχαν στην τελευταία περίοδο διοίκησης Ψηνάκη, γιατί τότε θα πρέπει να τους πω να κοιτάξουν τα ερείπια που αφήνουν γύρω τους και να τους θυμίσω ότι ποτέ ο τόπος δεν έφτασε σε τόσο τραγικό αδιέξοδο. Θα πρέπει, επιτέλους, να αναλογισθούν τις ευθύνες τους.

Και αν η κριτική προέρχεται από ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν έχουν εμπλακεί στα κοινά;

Κανένα πρόβλημα, αλλά θα πρέπει ο καθένας να μετράει πρώτα τη δική του προσφορά στον τόπο. Είμαστε μία νέα παράταξη, γνωρίζουμε τα προβλήματα όσο κανείς κι έχουμε δουλέψει πάνω σ’ αυτά, επίσης όσο κανείς. Προσωπικά έχω μελετήσει από κοντά πετυχημένα υποδείγματα αυτοδιοίκησης, όπως του Δήμου Τρικκαίων αλλά και αρκετών άλλων, και δεν πρόκειται να ζητήσουμε καμία πίστωση χρόνου.

Πλαισιώνομαι από άξιους συνεργάτες, υποψήφιους και μη, οι οποίοι πιστεύουν σε μένα, πιστεύουν στην προσπάθειά μας και πάνω απ’ όλα, έχουν πίστη ότι θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε έργο στον τόπο μας. Διαθέτουμε, εξάλλου, έτοιμο σχέδιο για την επόμενη ημέρα στον Δήμο μας. Από την πρώτη μέρα θα υπάρξει η προσπάθεια και θα φανούν τα αποτελέσματα.

Η ελπίδα θα ξαναγεννηθεί και γι’ αυτό να είναι σίγουροι οι δημότες μας.

Στην πρόσφατη συνάντησή σας, με τα μέλη του Συνδυασμού σας, «Πορεία Πράξης», σας ακούσαμε, μεταξύ άλλων, να παρουσιάζετε κάποια στοιχεία από τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στον Δήμο μας. Τι μπορείτε να μας πείτε επ’ αυτού;

Ως συνδυασμός είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να διενεργούμε δημοσκοπήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε τακτά διαστήματα ως τις εκλογές. Στόχος είναι να πάρουμε μηνύματα για τα προβλήματα κάθε γειτονιάς του Δήμου μας, τι ζητούν οι πολίτες από τον επόμενο Δήμαρχο. Πρόκειται για σημαντικά εργαλεία της προεκλογικής μας εκστρατείας και όχι, όπως ίσως νομίζει ο κόσμος, να βλέπουμε απλά τα ποσοστά της δυναμικής του Συνδυασμού μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως ανέπτυξα και στους συνεργάτες μου, τα ποιοτικά στοιχεία της πρόσφατης δημοσκόπησης, που πραγματοποίησε ο συνδυασμός μας, είναι πολύ αισιόδοξα και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Επεξεργαζόμαστε τα μηνύματα και τις κατευθυντήριες γραμμές που παίρνουμε από τους δημότες μας, χωρίς να εφησυχάζουμε ούτε να επαναπαυόμαστε.

Στη συνάντηση με τους υποψηφίους σας, αναφερθήκατε, επίσης, στους καλοκαιρινούς μήνες, στο μεσοδιάστημα δηλαδή πριν την επίσημη ανάληψη της ευθύνης του Δήμου, εφ’ όσον βέβαια εκλεγείτε Δήμαρχος. Πώς σκοπεύετε ν’ αξιοποιήσετε τον χρόνο αυτό, μετά τις εκλογές;

Το έχω τονίσει κατ’ επανάληψη, ότι ο τομέας που δεν έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε ούτε μία μέρα χάριτος ως Διοίκηση, είναι η καθημερινότητα του πολίτη. Και δεν θα σταματήσω να το λέω. Γιατί η καθημερινότητα απασχολεί κατά κύριο λόγο και πολύ έντονα τους πολίτες. Δεν έχουμε τα περιθώρια να συνεχίσουμε να ζούμε σ’ έναν Δήμο, που έχει πέσει σε αυτήν την άθλια κατάσταση. Κι εμείς οι ίδιοι δεν αντέχουμε να ζούμε σε αυτήν την κατάντια.
Αυτό που τόνισα, λοιπόν, και στη συνάντηση με τους συνεργάτες μου, είναι ότι το τρίμηνο πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μας, θα εργαζόμαστε ακατάπαυστα ώστε να είμαστε, όσο το δυνατόν, έτοιμοι την 1η του Σεπτέμβρη. Θεού θέλοντος και δημοτών επιτρεπόντων, βεβαίως.

Στην προεκλογική διαδικασία στελέχωσης των Συνδυασμών που διανύουμε, παρατηρείται έντονη παραφιλολογία-παραπληροφόρηση και μάχη εντυπώσεων, αναφορικά με το ποιος θ’ ακολουθήσει ποιον κ.λ.π. Ποια είναι τα δικά σας κριτήρια στην επιλογή των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων;

Η επιλογή των συνεργατών, υποψήφιων συμβούλων, για το χτίσιμο του ψηφοδελτίου είναι μία δύσκολη διαδικασία, ειδικά μετά απ’ όσα ζήσαμε όλοι τα τελευταία πέντε χρόνια. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να «παντρέψουμε» την εμπειρία με το καινούργιο. Να κρατήσουμε στελέχη που έχουν γνώση από διοίκηση και ταυτόχρονα, να επιλέξουμε συνεργάτες βάσει των ικανοτήτων τους, άτομα που επιθυμούν να εργαστούν και να προσφέρουν στα κοινά.
Όπως είπαμε και νωρίτερα, η επόμενη μέρα απαιτεί αναγκαστικά συνεργασίες.

Αλίμονο αν δεν έχουμε ως συνοδοιπόρους συνεργάτες, τους οποίους εμπιστευόμαστε κι εκτιμούμε. Πάντοτε πρέπει, με τον καλύτερο τρόπο, να συνδυάζεται η εμπειρία του παλιού με τη διάθεση του νέου. Θεωρώ,επίσης, πως σε μια δημοτική παράταξη θα πρέπει να συμμετέχουν και άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών τάσεων, γιατί μέσα από τη σύνθεση διαμορφώνεται ένα σύνολο απόψεων, πετυχαίνοντας ν’ αφουγκραστείς τις τάσεις της κοινωνίας.

Κι όπως καταλαβαίνετε, το ψηφοδέλτιό μας για τις εκλογές του Μαΐου, χτίζεται ήδη πάνω σε αυτές τις λογικές.

Έχετε κάποια κομματική στήριξη;

Όχι βέβαια. Εδώ είμαστε όλοι γνωστοί και μια ματιά να ρίξει κάποιος στον συνδυασμό, θα καταλάβει. Επίσης, εγώ δεν πρόκειται να διαφημίσω δημόσιες σχέσεις και γνωριμίες που έχω με πολιτικούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής κλπ. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ο Μαραθώνας δεν πρόκειται να ζητιανέψει. Θα απαιτήσει από την όποια Κυβέρνηση αυτό που του ανήκει. Και θα το πάρει.

Σαν κάτοικος της πόλης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή αφήνει, φεύγοντας, πολλές και μεγάλες πληγές στον τόπο μας. Και όχι μόνο. Έχετε συνειδητοποιήσει τι σας περιμένει από την πρώτη κιόλας μέρα στο γραφείο του Δημάρχου; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Δυστυχώς οι πληγές είναι και πολλές και μεγάλες. Και πρέπει, το ταχύτερο δυνατόν, να επουλωθούν. Χρειάζονται,όμως, πράξεις κι όχι απλά δηλώσεις κι εξαγγελίες.

Βέβαια, τα σοβαρά θέματα που προέκυψαν στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι, από την τραγωδία του περσινού καλοκαιριού, αλλά και η υπόθεση του ΟΕΔΑ Γραμματικού, δεν θα μπορούσαν να μη βρίσκονται στις πρώτες μεγάλες προτεραιότητές μας.

Ήδη στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, που έχουμε συντάξει, βρίσκονται όλα τα θέματα που καίνε κυρίως την καθημερινότητα. Λακκούβες, λάμπες, σκουπίδια και κλαδιά, συντήρηση κι επισκευές σχολείων και παιδικών χαρών και οργάνωση των Υπηρεσιών του Δήμου, είναι ζητήματα που θέλουν άμεση λύση ώστε η καθημερινότητα των δημοτών μας να γίνει ευκολότερη.

Ακόμα, η οριστική επίλυση του αποχετευτικού, που παρουσιάζει επικίνδυνες καθυστερήσεις, τα Σχέδια Πόλης και οι κυρώσεις των Πράξεων Εφαρμογής, το παραλιακό μέτωπο, το νεκροταφείο Νέας Μάκρης, το νέο Δημαρχείο, η αναβάθμιση των εμπορικών κέντρων, η υπογειοποίηση των καλωδίων και η δημιουργία Δημοτικού Γραφείου Τουρισμού, αποτελούν ουσιαστικές υποδομές που εξ αντικειμένου απαιτούν οριστικές και μόνιμες λύσεις. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα.