Συνάντηση με τη νέα Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Βαγγέλης Μπουρνούς, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Μαραθώνα κ. Γιάννη Ζαγάρη, τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Στέργιο Τσίρκα, καθώς και τον κ. Παύλο Μπατάλη, Δημοτικό Σύμβουλο Ραφήνας.

Κατά τη συνάντηση, που έγινε σε κλίμα κατανόησης από πλευράς Υπουργού, συζητήθηκε η δυνατότητα έκδοσης σχετικών υπουργικών αποφάσεων για ευεργετήματα που θα πρέπει να έχουν οι μαθητές της Δημοτικής Ενότητας Ραφήνας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και της Δημοτικής Ενότητας Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα, καθώς και για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στις μεταγραφές πρωτοετών φοιτητών των πυρόπληκτων περιοχών που έδωσαν φέτος Πανελλήνιες εξετάσεις.

Ευεργετικές διατάξεις για μαθητές και φοιτητές

Σχετικά με την εισαγωγή μαθητών στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συζητήθηκε η δυνατότητα επέκτασης του ποσοστού προσαύξησης κατά 20% των εισακτέων ή της προσαύξησης κατά 20% της βαθμολογίας τους, στη λογική ότι οι φετινοί υποψήφιοι από τις συγκεκριμένες περιοχές, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν, επηρεάστηκαν δραματικά και αποπροσανατολίστηκαν, αφού αποδεδειγμένα δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα προετοιμασίας τους απερίσπαστοι.

Συζητήθηκε, ακόμη, η δυνατότητα δημιουργίας σχετικών ευεργετικών διατάξεων για τις μεταγραφές φοιτητών των συγκεκριμένων περιοχών, που πρόκειται να εισαχθούν στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα το ακαδημαϊκό έτος 2019-20, λόγω της κατάρρευσης του οικογενειακού και του οικονομικού προγραμματισμού.

Διατήρηση σίτισης και στήριξης

Στη συζήτηση μπήκε, επίσης, το θέμα της διατήρησης της σίτισης και της ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ορθώς δόθηκε κατά την προηγούμενη σχολική περίοδο. Ο λόγος της διατήρησης είναι προφανής, αφού τα προβλήματα στις συμπεριφορές των μικρών παιδιών έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται σε «δεύτερο» χρόνο απαιτώντας την συνέχιση της στήριξης, με το συγκεκριμένο πλέγμα, της σίτισης και της παρακολούθησης των παιδιών, να αποτελεί απαραίτητη αναγκαιότητα για τη φυσική και ψυχική τους υγεία.

Ένταξη οικογενειών σε ευεργετήματα

Τέλος, ένα σημαντικό θέμα που αναπτύχθηκε στη συζήτηση, ήταν αυτό της εξεύρεσης τυχόν εναλλακτικών τρόπων απόδειξης ένταξης οικογενειών σε ευεργετήματα, αφού υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου πραγματικοί δικαιούχοι ευεργετημάτων, που έχουν θεσμοθετηθεί ή θα θεσμοθετηθούν, αδυνατούν να ενταχθούν γιατί υπάρχουν μοναδικοί τρόποι αποδεικτικών μέσων.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρθηκαν περιπτώσεις παιδιών διαζευγμένων οικογενειών που μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ των γονέων τους και ενώ πραγματικά κατοικούν μέρος του χρόνου τους με τον έναν γονέα που διαμένει σε πυρόπληκτη περιοχή, δεν τυγχάνουν των ευεργετημάτων, επειδή την επιμέλειά τους την έχει ο άλλος γονέας, ο οποίος δε διαμένει στην πυρόπληκτη περιοχή!

Επίσης αναφέρθηκαν περιπτώσεις οικογενειών, μέσα σε πυρόπληκτες περιοχές, που η κατοικία τους δεν έπαθε κάτι από την πυρκαγιά και δεν ζήτησαν χαρτί αυτοψίας των μηχανικών του ΥΠΟΜΕ ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά βεβαίωση ότι βρίσκονται εντός πυρόπληκτης περιοχής.