Μπροστά στο συναρπαστικό θέαμα χιλιάδων έργων τέχνης επάνω σε βράχους, οι οποίες αναπαριστούν πλάσματα από την Εποχή των Παγετώνων, όπως οι μαστόδοντες, βρέθηκαν οι ερευνητές σε ένα τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Οι ζωγραφιές πιθανότατα φτιάχτηκαν πριν από 11.800 με 12.600 χρόνια πριν, σύμφωνα με το δελτίο τύπου των ερευνητών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Exeter.

Τοποθετημένα στην Σεράνια Λα Λιντόσα, το αρχαίο όνομα της Κολομβίας, τα έργα τέχνης απεικονίζουν πώς οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής συνυπήρχαν με τις ζωικές υπάρξεις εκείνης της εποχής όπως ήταν οι μαστόδοντες, οι καμήλες, τα άλογα και τα θηλαστικά εκείνης της περιόδου.

«Οι ζωγραφιές δίνουν μια ζωντανή και συναρπαστική ματιά στις ζωές εκείνων των κοινοτήτων. Είναι απίστευτο για εμάς σήμερα να σκεφτόμαστε ότι ζούσαν ανάμεσα και κυνηγούσαν τεράστια φυτοφάγα, κάποια από τα οποία ήταν στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου».

Άλλες εικόνες δείχνουν ανθρώπινες φιγούρες, γεωμετρικά σχήματα και σκηνές κυνηγιού, καθώς και ζώα όπως ελάφια, τάπιρους, αλιγάτορες, νυχτερίδες, πιθήκους, χελώνες και φίδια.

Οι κόκκινες ζωγραφιές, κατασκευασμένες με χρωστικές ουσίες που εξάγονται από την ώχρα, αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες συλλογές τέχνης στην πέτρα στη Νότια Αμερική.

Μερικές από αυτές ήταν ζωγραφισμένες τόσο ψηλά πάνω στο βράχο που «χρειάζονταν ειδικές σκάλες κατασκευασμένες από δασικούς πόρους» για τη δημιουργία τους, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Οι άνθρωποι που ζωγράφισαν τις εικόνες ήταν κυνηγοί που έτρωγαν φοίνικες και φρούτα δένδρων, ενώ ψάρευαν στον κοντινό ποταμό για πιράνχα και αλιγάτορες. Τα οστά και τα υπολείμματα φυτών αποκαλύπτουν επίσης ότι έτρωγαν φίδια, βάτραχους, δασυποδόμορφα και τρωκτικά.

Ερευνητές, οι οποίοι έχουν εντυπωσιαστεί από τον ρεαλισμό των σχεδίων, πιστεύουν ότι η νέα ανακάλυψη θα τους βοηθήσει να μάθουν πότε οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή του Αμαζονίου και πώς η παρουσία τους επηρέασε τη βιοποικιλότητα.