Οι επιστήμονες εφηύραν ένα chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που μπορεί να προβλέψει πότε πλησιάζει το τέλος ενός ατόμου. Το Life2vec μπορεί επίσης να υπολογίσει πόσα χρήματα θα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ο συγκεκριμένος άνθρωπος όταν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο – όχι ότι θα έχει καμία σημασία τελικά.
Το μοντέλο δημιουργήθηκε από επιστήμονες στη Δανία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι το τροφοδότησαν με δεδομένα από δημογραφικά αρχεία και στοιχεία σχετικά με την υγεία έξι εκατομμυρίων Δανών.
Ακριβώς όπως και το ChatGPT, το Life2vec έμαθε να προβλέπει τι θα ακολουθήσει με βάση τις πληροφορίες που του έχουν δοθεί, αλλά η συγκεκριμένη Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιεί δεδομένα όπως το εισόδημα, το επάγγελμα και τα ιατρικά αρχεία για να καθορίσει πόσο θα ζήσει κάποιος.
Προβλέποντας την κατάληξη
Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη υπολογίσει ότι ορισμένοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια ζωής. Για παράδειγμα, ένας άνδρας καπνιστής με πολύ κακή ψυχική υγεία, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει πιο σύντομη ζωή σε σχέση με κάποιον που έχει μία καλή θέση, υψηλά εισοδήματα και του αρέσει να αναλαμβάνει ηγετικούς ρόλους στη ζωή του.
Κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες έχει έναν συγκεκριμένο κωδικό στο σύνολο δεδομένων, όπως S52 για σπασμένο αντιβράχιο ή IND4726 για εργασία σε κατάστημα με είδη καπνιστών, τον οποίο η ομάδα μετέτρεψε σε λέξεις. Έτσι, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα, όπως το επάγγελμα, το εισόδημα, οι τραυματισμοί και το ιστορικό εγκυμοσύνης διαφόρων ανθρώπων και να κάνει, με βάση αυτά, διάφορες προβλέψεις.
Η ομάδα δοκίμασε το Life2vec σε μια ομάδα ανθρώπων ηλικίας 35 έως 65 ετών, οι μισοί από τους οποίους πέθαναν μεταξύ 2016 και 2020, με το μοντέλο να προβλέπει ποιος θα πεθάνει και ποιος θα ζήσει με εκπληκτική ακρίβεια – 78%.
Μία δεύτερη ευκαιρία
Το chatbot δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο για χρήση από το κοινό. Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή une Lehmann Jørgensen του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας, σημείωσε ότι δεδομένου ότι το chatbot εκπαιδεύτηκε αποκλειστικά σε δεδομένα από τη Δανία, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι εξίσου ακριβή για άτομα από άλλες χώρες.
Επιπλέον, ο επιστήμονας θεωρεί πως η συγκεκριμένη Τεχνητή Νοημοσύνη δεν πρέπει να πέσει στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς θα δημιουργήσει χάος. Ωστόσο, ο Jørgensen αναφέρει πως παρόμοια τεχνολογία υπάρχει ήδη. «Πιθανότατα χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν τόνους δεδομένων για εμάς και τα χρησιμοποιούν για να κάνουν προβλέψεις», αναφέρει.
Φυσικά, υπάρχει ένα πλεονέκτημα στο να ξέρεις πότε θα πεθάνεις – μπορείς να το αναβάλλεις: Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στους ερευνητές «να ανακαλύψουν πιθανούς μηχανισμούς που επηρεάζουν την έκβαση της ζωής, καθώς και τις σχετικές δυνατότητες για εξατομικευμένες παρεμβάσεις», γράφει η ομάδα στο περιοδικό Nature Computational Science.