Συνέντευξη στον Κώστα Ζοργιό

«Το παιδί σας είναι εντελώς αδιάφορο για ό,τι γίνεται στο σχολείο. Δε συμμετέχει σε τίποτα, το μόνο που κάνει είναι να κάθεται σε μια γωνία να ζωγραφίζει».

Στη ζωή τίποτα δεν είναι «άσπρο – μαύρο». Αυτό που για τους εννιά στους δέκα γονείς θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα και θα δημιουργούσε έντονο προβληματισμό, ενδεχομένως και καβγάδες στο σπίτι, για τους γονείς του Γιώργου Μάρκου ήταν ο «οδηγός» τους.

 Ως πιτσιρικάς, ο Γιώργος όντως δεν έκανε τίποτε άλλο φανατικά από το να ζωγραφίζει. Οι φίλοι του έπαιζαν μπάλα κι αυτός σχεδίαζε, οι συμμαθητές του τού έκαναν παραγγελιές κι αυτός έβαζε χρώμα. Ήξερε από πολύ νωρίς ότι ήθελε να ασχοληθεί με κάτι που θα είχε σχέση με το σχέδιο κι όταν ανακοίνωσε την απόφασή του στους γονείς του, βρήκε πλήρη ανταπόκριση. Για την ακρίβεια, όλα ξεκίνησαν όταν ένα μεσημέρι του δόθηκε… πάσα το ακουστικό.

«Μίλα και συνεννοήσου». Ήταν από μια σχολή που προσέφερε ταχύρρυθμα σεμινάρια για τατουάζ, την οποία είχε ψάξει κι επιλέξει η μητέρα του. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα για να φτάσει ο Γιώργος σήμερα, στα 26 του, να έχει δικό του στούντιο στη Νέα Μάκρη και να χτυπά τατουάζ… σωρηδόν.

Επίσης κάπως έτσι, βρεθήκαμε να μιλάμε για το πάθος του, τους καλλιτεχνικούς ήρωές του, τα άγχη του, τους περίεργους, τους απαιτητικούς, την τέχνη του τατουάζ γενικότερα…

Πότε ξεκίνησες να ζωγραφίζεις και πότε κατάλαβες ότι έχεις ταλέντο και ότι αυτό θες να κάνεις στη ζωή σου;

Ξεκίνησα από παιδάκι. Στο σχολείο δεν έπαιρνα βιβλία, αλλά χαρτί, μολύβι και ζωγράφιζα με τις ώρες. Ποτέ δεν κατάλαβα ότι έχω ταλέντο, απλώς ζωγράφιζα κι αυτό με γέμιζε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι έρχονταν σε μένα να τους σχεδιάσω κάτι.

Πώς έγινε η μετάβαση στο τατού;

Σκεφτόμουν να σπουδάσω γραφιστική. Ήταν το πιο κοντινό σε αυτό που μου άρεσε. Πήγα στα 17 μου και έκανα το πρώτο τατού, μια νεκροκεφαλή στη γάμπα και ρώτησα τον τύπο που μου το χτύπησε, αν μπορούσε και ήθελε να μου μάθει. Μου τητα σχεδόν τίποτα, αλλά ήταν η στιγμή που μου μπήκε το μικρόβιο.

Οπότε μετά τι έκανες;

Από εκείνες τις πρώτες απόπειρες ήμουν πλέον σίγουρος. Το είπα στους δικούς μου ότι αυτό θέλω να κάνω και με ενθάρρυναν πάρα πολύ από το ξεκίνημα. Μόλις ολοκλήρωσα τα σεμινάρια, άρχισα να εξασκούμαι μόνος στο σπίτι. Έφτιαξα έναν χώρο σαν στούντιο και χτυπούσα αρχικά πάνω μου και σε φίλους. Σταδιακά άρχισε να έρχεται κόσμος και πλέον όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους.

Πώς προέκυψε το στούντιο που έχεις σήμερα;

Ήρθα το 2016 στο μαγαζί που τότε λεγόταν Scripta Manent και έπιασα δουλειά. Δούλεψα δύο χρόνια και τον Φεβρουάριο του 2018 το ανέλαβα αλλάζοντας και το όνομα σε MRK Tattoo Studio, έχοντας απίστευτη συμπαράσταση και βοήθεια από τον ιδιοκτήτη.

Πόση ευθύνη νιώθεις όταν καλείσαι να ζωγραφίσεις κάτι στο σώμα κάποιου άλλου;

Άπειρη. Είναι τεράστια ευθύνη γιατί ξέρεις ότι ο άλλος θα το έχει μια ζωή πάνω του και θα το κοιτάζει κάθε μέρα, πολλές φορές τη μέρα.

Έχεις άγχος πριν ξεκινήσεις ένα τατού;

Έχω πάντα άγχος. Ό,τι και να ‘ναι το τατού. Από μια τελεία γιατί για τον άλλο μπορεί να σημαίνει κάτι, μέχρι το πιο δύσκολο σχέδιο.

Ποιο είναι το κόστος για κάποιον που σκέφτεται να κάνει ένα τατού; Που κυμαίνονται οι τιμές;

Το ελάχιστο είναι 40 ευρώ και από εκεί και πέρα το τατουάζ κοστολογείται ανάλογα με τη δουλειά, τη δυσκολία, το σημείο κτλ. Όσο πιο έμπειρος γίνεσαι, επίσης, ανεβαίνει και το κοστολόγιο.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για ένα περίπλοκο τατού;

Ένα πολύ απλό σχέδιο μπορεί να πάρει μόνο μια ώρα. Κάτι πιο περίπλοκο ίσως 7-8 ώρες. Και ένα μανίκι ίσως χρειαστεί και μήνα για να ολοκληρωθεί.

Τι σου ζητούν συνήθως; Ποια είναι τα πιο διαδεδομένα τατουάζ;

Το σήμα του άπειρου, καρδούλες, τριαντάφυλλα, γράμματα (φράσεις), ημερομηνίες. Συνηθισμένες, επίσης, είναι οι γυναικείες μορφές.

Ποιο είναι το πιο παράξενο σχέδιο που σου έχουν ζητήσει και το πιο ακριβό τατουάζ που έχεις χτυπήσει;

Το πιο παράξενο είναι σουβλάκι καλαμάκι, το οποίο τελικά δεν έκανα. Αυτό που έκανα ήταν σε μια τουρίστρια που ζήτησε ένα αεροπλάνο το οποίο πάνω έγραφε «κροκέτα». Της εξήγησα τι σημαίνει, αλλά επέμενε… Το πιο ακριβό ήταν ένα μανίκι που κόστισε 1.000 ευρώ.

Το ποιο αστείο;

Παρότι δεν το έκανα, το καλαμάκι…

Ποιοι είναι πιο δύσκολοι ως πελάτες, οι άνδρες ή οι γυναίκες;

Ειλικρινά, είναι το ίδιο. Μου έχουν τύχει πολλοί περίεργοι άνδρες και πολύ δύσκολες γυναίκες. Και είναι δύσκολοι και στα ίδια ζητήματα, δηλαδή στον πόνο, στην καθαριότητα, στα σχέδια.

Πώς αντιδρά ο κόσμος όταν έρχεται να χτυπήσει ένα τατουάζ;

Οι εξοικειωμένοι είναι χαλαροί. Αυτοί που κάνουν πρώτη φορά έχουν φουλ άγχος. Κι είναι περισσότερο αγχωμένοι για τον πόνο και όχι για το αποτέλεσμα.

Πόσο τελικά πονάει ένα τατού και τι πρέπει να προσέξει κάποιος που χτυπάει;

Ο πόνος είναι υποκειμενικός. Έχω δει ανθρώπους να κλαίνε και άλλους στο ίδιο σημείο, να τους παίρνει ο ύπνος. Πιο πολύ έχει να κάνει με το ψυχολογικό, πόσο έχεις επηρεαστεί από τους γύρω σου πριν έρθεις, πόσο αποφασισμένος είσαι.

Τα πιο συνηθισμένα σημεία, τα πιο δύσκολα και τα πιο επίπονα;

Τα πιο συνηθισμένα είναι καρπός, πήχης, γάμπα, μπούτι. Το πιο δύσκολο για μένα είναι η κοιλιά γιατί εξαρτάται και από τον άλλον, απαιτείται δηλαδή η βοήθειά του, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να προσέχει τις αναπνοές. Το πιο επίπονο για τον κόσμο, αν και πρόκειται επίσης για κάτι υποκειμενικό, είναι συνήθως το τατού που γίνεται σε γόνατο, αγκώνα, πλευρά, κουντεπιέ.

Τι γίνεται αν κάνεις λάθος; Διορθώνεται;

Το 98% διορθώνεται με διάφορους τρόπους, με μια σκιά, με ένα γέμισμα. Αλλά καλό είναι να φροντίζεις να μην κάνεις λάθος…

Παίζει μεγάλο ρόλο το πώς είσαι εσύ όταν κάνεις ένα τατού;

Προφανώς παίζει και μάλιστα πολύ. Αν σου αρέσει για παράδειγμα, το κάνεις πιο ευχάριστα. Αν είσαι καλά ψυχολογικά, αν είσαι ξεκούραστος, αν δε σε απασχολούν πράγματα, έχεις μεγαλύτερη διαύγεια και συγκέντρωση.

Υπάρχουν τατού που ΔΕ ΘΕΣ να κάνεις;

Δεν κάνω πολιτικοποιημένα τατουάζ, όσο μπορώ τα αποφεύγω.

Μια και είπες τη συγκεκριμένη λέξη… Οι πολιτικοί σάς έκαναν ζημιά. Πόσο σας επηρέασε αλήθεια ο κορονοϊός;

Πάρα πολύ. Και ψυχολογικά, αλλά κυρίως οικονομικά γιατί επτά μήνες ήμασταν κλειστοί. Από την άλλη, βέβαια, αμέσως μετά τον κορονοϊό έγινε… ντου. Από 1η Ιουνίου μέχρι και τέλος Αυγούστου γινόταν χαμός από κόσμο που ήθελε να κάνει τατουάζ.

Ποια τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρείτε;

Σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό, όλα όσα είναι απαραίτητα βάσει οδηγιών. Επιπλέον, δεν μπορεί να μπει τρίτο άτομο μέσα. Κάτι που συνηθίζουν να ζητούν όσοι κάνουν πρώτη φορά για ψυχολογική στήριξη. Από εκεί και πέρα, τα πάντα είναι μίας χρήσης. Τυλίγονται όλα με σελοφάν και πετιούνται αμέσως μετά, ο χώρος αποστειρώνεται μετά από κάθε τατού, καθαρίζονται τα πάντα με ντετόλ. Οι βελόνες, επίσης, πετιούνται σε ειδικό κουβά κι όχι στα σκουπίδια για να μην τρυπηθεί για παράδειγμα κάποιος που θα τα μαζέψει για να τα πετάξει.

Tatoo artists που θεωρείς πρότυπα;

Από Έλληνες τον Νικόλα Μαρτίνο και τον Dr Pepper (Γιάννης Πιπεράκης) και από ξένους τον Αργεντινό Waler Montero.

Πόσων ετών είναι ο πιο μεγάλος σε ηλικία πελάτης που του χτύπησες tattoo;

Ένας κύριος 75 ετών που χτύπησε το όνομα της εγγονής του!

Στους γονείς σου έχεις κάνει τατουάζ;

Εννοείται. Στη μητέρα μου ένα τριαντάφυλλο και στον πατέρα μου ένα διαβολάκι. Και μάλιστα όταν πρωτοξεκίνησα.

Εσύ πόσα τατού έχεις πάνω σου;

Έχω χάσει το μέτρημα. 30-40, ειλικρινά δεν έχω ιδέα…