Του Ευάγγελου Σωτηρίου – Αντιδημάρχου Δικτύων και Παιδείας Δήμου Μαραθώνος

Όπως αντιλαμβάνονται οι δημότες, τα έργα ύψους 11,5 εκατ. ευρώ που υλοποιούνται σήμερα στον δήμο για να εκσυγχρονιστεί ένα δίκτυο που συνολικά αγγίζει τα 500 χλμ., βάζουν οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία τους και στα δικαιολογημένα παράπονά τους για τις συνέπειες που είχε στην καθημερινότητα το απαρχαιωμένο δίκτυο υδροδότησης.

Ήταν άλλωστε και δέσμευση του δημάρχου, Στέργιου Τσίρκα, να λύσουμε οριστικά αυτό το πρόβλημα για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να εξαλείψουμε κάθε είδους πρόβλημα που προέκυπτε με ένα βασικό αγαθό όπως είναι το νερό. Κι επειδή ο κόσμος πρέπει να ξέρει ακριβώς πώς πορευόμαστε, καλό θα ήταν να κάναμε μια ανάλυση για το πού βρισκόμαστε σε κάθε περιοχή του δήμου Μαραθώνος.

Αντικατάσταση δικτύου σε Μάτι – Ζούμπερι

Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η αντικατάσταση των αμιαντοτσιμεντοσωλήνων στο πολύπαθο δίκτυο ύδρευσης σε Μάτι και Ζούμπερι. Το έργο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε από την οδό Φλωρίδος και προβλέπει την αντικατάσταση 30 χλμ. δικτύου, ο χρόνος υλοποίησής του είναι περίπου 9 μήνες και λύνει επί της ουσίας όλα τα προβλήματα που δημιουργούσε στην υδροδότηση το παλαιό και χιλιοταλαιπωρημένο δίκτυο του 1960.

Τα κύρια θετικά στοιχεία του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου, ο εκμηδενισμός των βλαβών, η ποιότητα του πόσιμου νερού και η εξοικονόμηση πόρων (μηχανήματα, υλικά, εργατοώρες).

Μαραθώνας. 25 εκατ. ευρώ για τον καθολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου

Σε ό,τι αφορά στο δίκτυο στην περιοχή του Μαραθώνα, έχουμε καταθέσει την προμελέτη και την αίτηση χρηματοδότησης προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, για τον καθολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου. Το έργο αφορά σε αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης και στην εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας. Η χρηματοδότηση του θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης του Υπ. Περιβάλλοντος.

Αποκατάσταση δικτύου Βαρνάβα

Η αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης στην Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα και ειδικά στην Παραλία, αποτελούσε μεγάλη πρόκληση για την Υπηρεσία Ύδρευσης και δόθηκαν από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ιδιαίτερο βάρος και προσοχή.

Το δίκτυο που παραλάβαμε ήταν αχαρτογράφητο και ασυντήρητο για δεκαετίες, με πολλά προβλήματα, σε μια περιοχή με ιδιαίτερα δύσκολη εδαφική μορφολογία. Με μεθοδικότητα και προγραμματισμό προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως τμηματικές αλλαγές αγωγών, συντηρήσεις αντλιοστασίων και αποκαταστάσεις δεξαμενών, έτσι ώστε σήμερα το σύνολο των κατοίκων να υδροδοτείται απροβλημάτιστα.

Σύνδεση του Γραμματικού με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ

Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ και δημοπρατήσαμε το έργο για την σύνδεσή του Γραμματικού με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Ήδη υπάρχει ανάδοχος του έργου και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα. Έτσι λύνουμε το πρόβλημα που υπάρχει με την υδροδότηση του Γραμματικού από γεωτρήσεις.

Δικαστών & Εισαγγελέων: 400.000 € για την συντήρηση των αντλιοστασίων

Στην περιοχή των Δικαστών και Εισαγγελέων υλοποιήσαμε ένα έργο άνω των 400.000 ευρώ, έτσι ώστε να τροφοδοτούνται με φυσική ροή οι δεξαμενές, να εξαλείψουμε τα όποια φαινόμενα χαμηλής πίεσης και διακοπών υδροδότησης που προκαλούσαν οι συχνές βλάβες στα αντλιοστάσια. Παράλληλα, εξοικονομήσαμε χρήματα από τα υλικά και τις εργατοώρες που απαιτούνταν για τις συντηρήσεις του εξοπλισμού των αντλιοστασίων.

Αντικατάσταση κεντρικών αγωγών σύνδεσης στο Νέο Βουτζά

Το δίκτυο υδροδότησης του Νέου Βουτζά είχε κατασκευαστεί επί δημαρχίας Ιορδάνη Λουίζου. Αυτό που δεν είχε αντικατασταθεί ήταν οι κεντρικοί αγωγοί σύνδεσης μεταξύ των αντλιοστασίων (καταθλιπτικοί αγωγοί). Προχωρήσαμε στην αντικατάσταση τους με νέο δίκτυο σύνδεσης μήκους 2 χλμ. κι έτσι ολοκληρώσαμε το έργο της ανανέωσης του δικτύου σε όλη την περιοχή του Νέου Βουτζά, στο κομμάτι που ανήκει διοικητικά στον Δήμο μας.

Διαχωρισμός δικτύου δήμων Μαραθώνος & Ραφήνας

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς περιοχή η οποία ανήκε διοικητικά στο Δήμο Ραφήνας Πικερμίου, υδροδοτείτο εδώ και 50 περίπου χρόνια από το δίκτυο του Δήμου Μαραθώνος. Το δίκτυο ύδρευσης στο εν λόγω τμήμα ήταν πολύ παλιό, προκαλούσε συχνά βλάβες και το αποτέλεσμα ήταν να παρατηρούνται διακοπές υδροδότησης σε κατοικίες εντός των διοικητικών μας ορίων και συγκεκριμένα στις περιοχές Νέου Βουτζά και Ματιού.

Πολλές φορές δε, λόγω της διοικητικής ασάφειας που επικρατούσε, οι κάτοικοι δεν ήξεραν που να απευθυνθούν για την επίλυση των προβλημάτων τους, προκαλώντας έτσι σύγχυση στα συνεργεία ύδρευσης και των δυο Δήμων.

Πήραμε λοιπόν, την πρωτοβουλία να κάνουμε διαχωρισμό των δικτύων και να τελειώσουμε με την όποια ασάφεια και δυσλειτουργία προέκυπτε. Με σχέδιο και σωστό συντονισμό, προβήκαμε στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να διακοπεί η υδροδότηση των κατοίκων από το παλιό δίκτυο μήκους 30 χλμ., και να ενεργοποιήσουμε το νέο δίκτυο που είχε κατασκευαστεί.

Έξι εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση υδρομέτρων

Στις 11 Μαΐου 2022, υπογράψαμε τη σύμβαση χρηματοδότησης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το έργο της αντικατάστασης των παλαιών υδρομέτρων με νέα έξυπνα και πλέον βρισκόμαστε σε διαδικασία διαγωνισμού.

Πρόκειται για ένα έργο εκσυγχρονισμού των υποδομών μας, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούμενου εξ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κατόπιν της σχετικής πρότασης που υποβάλαμε.

Οι νέοι υδρομετρητές θα αντικαταστήσουν τα μισά περίπου υδρόμετρα του Δήμου και θα αναβαθμίσουν σημαντικά την λειτουργία του συστήματος μέτρησης και της έγκαιρης έκδοσης των λογαριασμών ύδρευσης.

Τμηματικές αντικαταστάσεις αγωγών στη Νέα Μάκρη

Το δίκτυο υδροδότησης σε αρκετά σημεία στη Νέα Μάκρη παρουσίαζε συχνά προβλήματα λόγω της παλαιότητας του. Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση τμηματικών αντικαταστάσεων αγωγών στο δίκτυο περίπου 2 χλμ., δίνοντας έμφαση στα σημεία που παρουσίαζαν συχνότερα πρόβλημα (Ποσειδώνος, Ανατολή κτλ.).

Προηγούμενο άρθροΠένθος στον ΣΥΡΙΖΑ Μαραθώνα – Έφυγε από τη ζωή ο Σωτήρης Παπαγγέλου
Επόμενο άρθροΙδιωτικό νησί με ένα σπίτι κι ένα… εξοχικό πωλείται για 1 εκατ. δολάρια (φωτογραφίες)