Το κυκλοφοριακό «έμφραγμα» που προκαλείται στους δρόμους και το λιμάνι της Ραφήνας από τις ταυτόχρονες αφίξεις και αναχωρήσεις των πλοίων, έφτασε στην πόρτα της κυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που άρχισε να απασχολεί την τοπική κοινωνία από το καλοκαίρι του 2015. Ασχοληθήκαμε και εμείς εκτενώς, στο προηγούμενο τεύχος της Marathon Press. Αρχής γενομένης από τη διεύρυνση του λιμανιού και την προσθήκη νέων δρομολογίων στα πλοία της γραμμής, το πρόβλημα έχει πλέον γιγαντωθεί. Ειδικά φέτος το καλοκαίρι η κατάσταση έφτασε στο αμήν. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε Κυριακή απόγευμα, μέσα σε διάστημα μίας μόλις ώρας, επτά (!) καράβια καταφτάνουν στο λιμάνι. Αυτό συνεπάγεται χιλιάδες αυτοκίνητα να «ξεχύνονται» από τα πλοία στους δρόμους της πόλης.

Για την εξεύρεση λύσεων στο μεγάλο αυτό πρόβλημα ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστου Σπίρτζη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας, κ. Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Βαγγέλης Μπουρνούς, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Βασίλης Πιστικίδης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, κα Κατερίνα Αδαμοπούλου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αρχικά, προτάθηκε η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι το ύψος της διασταύρωσης της Ραφήνας, σύμφωνα με την αρχική μελέτη και χάραξη. Παράλληλα, διερευνήθηκε η επέκταση του Προαστιακού μέχρι το λιμάνι, με τον κ. Σπίρτζη να δηλώνει πρόθυμος να αναλάβει το Υπουργείο του όλες τις μελέτες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Μεταφορών ζήτησε από την κα Αδαμοπούλου, τις αντίστοιχες μελέτες που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν ο Οργανισμός για την αποσυμφόρηση του λιμανιού, μέσω υπόγειας σύνδεσής του με τον Προαστιακό. Άλλη μία λύση που «έπεσε» στο τραπέζι αφορά στη δημιουργία ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή Λεωφόρου Φλέμινγκ και Λεωφόρου Μαραθώνος, ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται αδιάκοπα, χωρίς δηλαδή φωτεινούς σηματοδότες.

Το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό και έτσι συμφωνήθηκε νέα συνάντηση προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και της Περιφέρειας. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα στο Υπουργείο Υποδομών, με θέμα την ιεράρχηση και τη μεθόδευση των απαραίτητων έργων υποδομής, υπήρξε δέσμευση για την πλήρη χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Βαγγέλη Μπουρνούς, έγινε συζήτηση και για την παραχώρηση τμημάτων της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης της Ραφήνας στον Δήμο, τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης για τους επιβάτες των ακτοπλοϊκών και όχι μόνο, καθώς και για την τοποθέτηση σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας στο λιμάνι, ώστε τα πλοία, κατά τη διάρκεια παραμονής τους και της διανυκτέρευσης, να μην χρησιμοποιούν τις μηχανές τους, αλλά να συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειες, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα λιμάνια.

Πρόκειται, αναμφίβολα για ένα μεγαλόπνοο και μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο ευχόμαστε και ελπίζουμε να υλοποιηθεί. Είναι σαφές ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα Ραφήνας είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για όλη την περιοχή, αρκεί να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα περιορίσουν την όχληση της περιοχής και την ταλαιπωρία των κατοίκων. Οι συζητήσεις έχουν αυτό τον διπλό στόχο και θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Προηγούμενο άρθροΤοπικοί επιχειρηματίες απαντούν: «Κινήθηκε» η περιοχή φέτος το καλοκαίρι;
Επόμενο άρθροΓεώργιος Θεοδώρου: «Ευρήματα 7.200.000 ετών στο Πικέρμι!»