Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΡΓΙΟΣ

Η δεύτερη σκέψη όλων μας (γιατί η πρώτη ήταν και είναι πάντα σε όσους χάθηκαν) μετά την πυρκαγιά του 2018 ήταν πώς το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς θα επιστρέψουν στην πρότερη κατάσταση ή, τέλος πάντων, θα αποκτήσουν ξανά λίγο πράσινο για να σπάσει το αποκρουστικό και γεμάτο αρνητικές αναμνήσεις γκρίζο. Από την πρώτη στιγμή, η οργάνωση We4All ανέλαβε και οργάνωσε αρκετές δράσεις στην περιοχή και η αλήθεια είναι ότι η πρωτοβουλία της βρήκε πολλούς υποστηρικτές. Τόσο στο πρόσωπο εθελοντών όσο και από πλευράς χορηγών. Κάθε φορά, δε, οι δεντροφυτεύσεις ξεπερνούν σε επιτυχία την προηγούμενη, δείγμα ότι βαδίζουμε σε πολύ καλό δρόμο…

Ειδικά το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Νοεμβρίου έγινε εξαιρετική δουλειά, αφού η περιοχή του Νέου Πόντου στον Νέο Βουτζά γέμισε ξανά δέντρα! Με χορηγία του Stoiximan και παρουσία 70 εθελοντών που εργάζονται στην εταιρεία το Σάββατο και χορηγία των Αφών Σαρακάκη και εθελοντική παρουσία 73 εργαζομένων την Κυριακή, φυτεύτηκαν περισσότερα από 600 δέντρα σε έκταση που παρείχε στη We4All ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Πόντου.

Τα είδη δέντρων που επιλέχθηκαν ήταν κουτσουπιές, χαρουπιές, πικροδάφνες και κυπαρίσσια. Τα τρία πρώτα είναι υπερβολικά ανθεκτικά στις πυρκαγιές και ακόμα και αν η φωτιά περάσει από πάνω τους και τα ταλαιπωρήσει για ώρα, έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν φύλλωμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα είναι και πολύ ανθεκτικά σε συνθήκες ακραίας ζέστης, όπως ακριβώς και τα κυπαρίσσια. Επιπλέον, η πικροδάφνη θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς οξυγόνου, οπότε αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η επιλογή δεν ήταν τυχαία.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι σε αμφότερες τις δεντροφυτεύσεις συμμετείχαν οι Εθελοντές Πυροσβέστες που πρόσφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες και γνώσεις τους.

Οι δράσεις που έρχονται και ο μεγάλος στόχος

Η προσπάθεια, ωστόσο, δε σταματά εδώ. Η We4All έχει προγραμματίσει ακόμα δύο δράσεις για το εγγύς μέλλον. Η πρώτη θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου στον Προβάλινθο όπου θα φυτευτούν 100 δέντρα, ενώ η δεύτερη την αμέσως επόμενη ημέρα, μετά το τέλος του Μαραθώνιου Δρόμου. Θα αφορά φύτευση 220 δέντρων εκ νέου στον Νέο Πόντο με χορηγία της Nestle και εθελοντική συμμετοχή 110 εργαζομένων της.

Μιλώντας στη MP, ο επικεφαλής της We4All, Αντώνης Μπογδάνος, αποκάλυψε τον μεγάλο στόχο της οργάνωσης.

«Θέλουμε μέχρι το τέλος της σεζόν, δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, να έχουν φυτευτεί στην περιοχή 20.000 δέντρα. Αυτό είναι το όνειρό μας και πιστεύω ότι είναι υλοποιήσιμο».

Προφανώς και είναι, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τώρα έχουν φυτευτεί περισσότερα από 3.500 δέντρα. Και επίσης προφανώς, χρωστάμε όλοι ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στη We4All που τρέχει αυτές τις δράσεις, σε όλους τους χορηγούς και, πολύ περισσότερο, σε όλους τους εθελοντές που σπεύδουν να βοηθήσουν εμάς και την περιοχή μας, αν και πολλοί απ’ αυτούς δε ζουν εδώ…