Ξεκίνησε ήδη να χιονίζει, έστω και σε χαμηλή ένταση, στη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα όπου τα σχολεία σήμερα και αύριο θα παραμείνουν κλειστά μετά από χθεσινή απόφαση της Περιφέρειας Αττικής. Όπως προτρέπει από χθες η Πολιτική Προστασία, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και καλό θα είναι να μη μετακινούνται παρά μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Η κακοκαιρία Ελπίς θα κορυφωθεί στην Αττική τις επόμενες ώρες και μάλιστα, σύμφωνα με την πρόγνωση, θα ρίξει πολύ χιόνι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, όπου σύμφωνα με κάποιους μετεωρολόγους θα απαιτείται η χρήση αλυσίδων για να μπορέσουν να κινηθούν τα οχήματα. Ήδη πάντως έχει ξεκινήσει να χιονίζει και στην Αττική και όλα δείχνουν ότι θα περάσουμε ένα δύσκολο διήμερο.

Τι περιμένουμε

Σε πλήρη επιφυλακή και ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας έχουν τεθεί όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν από τις πυκνές χιονοπτώσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίς», όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία.

Σε αυτή την συντονιστική σύσκεψη που συμμετείχαν οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι εταιρίες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και βέβαια, ο ΔΕΔΔΗΕ, τονίστηκε η ανάγκη να βρίσκονται όλοι σε επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ, σήμερα αλλά και αύριο αναμένονται πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας όπου, συνήθως, δεν έχουμε ανάλογα καιρικά φαινόμενα. Προβλέπεται ότι σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Θεσσαλία, κυρίως στη Μαγνησία, σε ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Αττική, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη, θα έχουμε τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και πυκνές χιονοπτώσεις,τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων, δηλαδή από νωρίς το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στην Αττική ο χιονιάς θα ξεκινήσει αργότερα το πρωί, ενώ χιόνι δεν αποκλείεται να δουν ακόμα και οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων με τον μεγαλύτερο όγκο του χιονιού να πέφτει έως και την Τρίτη το μεσημέρι.

Πιθανότητα για χιονόστρωση

Γλυφάδα: 60%

Πειραιάς: 70%

Σύνταγμα: 85%

Μαρούσι: 100%

Κηφισιά: 100%

Διόνυσος: 100%

Εθνική οδός – Μαλακάσα: 100%

Εθνική οδός – Μαρτίνο: 100%.

Ελάχιστες θερμοκρασίες για Τρίτη και Τετάρτη

– Νομός Φλώρινας : -20°C
– Νομός Τρικάλων : -16°C
– Νομός Δράμας : -15°C
– Νομός Φωκίδας : -13°C
– Νομός Αττικής : -5°C