της Αφροδίτης Θεοδώρου

Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπεύτρια

Ο χωρισμός δεν είναι εύκολη κατάσταση, ασχέτως αν είσαστε αυτός/αυτή που παίρνει την απόφαση να χωρίσει ή όχι. Αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο να τον ξεπεράσετε και ειδικά τα βασανιστικά  επακόλουθά του: στεναχώρια, πόνος, πίκρα, μοναξιά, θυμός, εγκατάλειψη, ακόμη και κατάθλιψη. Δύσκολα θα μπορέσετε να προχωρήσετε αν δεν κατανοήσετε και αποδεχθείτε ότι όλα τελείωσαν.

Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε  τον πόνο σαν μια διαδικασία που πρέπει να περάσετε για να καταλήξετε κάπου καλύτερα και μην αφήσετε την θλίψη να σας καταβάλλει. Εκφράστε τον θυμό ή την πίκρα που νιώθετε και επιτρέψτε στον εαυτό σας να εξωτερικεύσει αυτά που νιώθει. Αποφύγετε όμως να οδηγηθείτε σε καταστάσεις που σίγουρα κάποια μέρα θα σας κάνουν να αισθανθείτε ταπεινωμένοι.

Συγκεντρωθείτε σε αυτά που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και διοχετεύστε την ενέργειά σας σε πιο θετικές σκέψεις και δράσεις. Τηλεφωνήστε στους φίλους σας, ακόμα και αυτούς που όλο αυτό τον καιρό που ήσασταν σε σχέση είχατε παραμελήσει. Επισκεφτείτε την οικογένειά σας.

Μη μένετε μόνοι και κλεισμένοι στο σπίτι. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, να σκέφτεστε συνέχεια τον χωρισμό και να επιβαρύνεστε συναισθηματικά. Προσπαθήστε, αναλύοντας αντικειμενικά τη σχέση που τελείωσε, να καταλάβετε πού ήσασταν λάθος και πού σωστοί. Αναγνωρίστε τα λάθη σας και προσπαθήστε να μην τα επαναλάβετε στις επόμενες σχέσεις.

 

Μην ξεχνάτε και τις καλές στιγμές της σχέσης, παρόλο που τελείωσε. Μέρα με τη μέρα θα νιώθετε περήφανοι που κάνετε ένα βήμα μπροστά! Κάθε σχέση έχει ρίσκο και κανένας δε μπορεί να σας εγγυηθεί ότι δε θα ξαναπονέσετε. Να θυμάστε όμως πάντα το υπέροχο ρητό που λέει «υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή μας που έρχονται για κάποια στιγμή ή για κάποια εποχή ή για μια ζωή. Αυτοί που έρχονται για κάποια στιγμή χάνονται γρήγορα, έτσι ξαφνικά όπως ήρθαν, γιατί ο σκοπός τους ήταν να μας κάνουν να προχωρήσουμε. Αυτοί που έρχονται για μια εποχή, μένουν για λίγο κοντά μας και μας βοηθούν να εξελιχθούμε και να ωριμάσουμε… για να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τον άνθρωπο που θα έρθει για μια ζωή!»

Προηγούμενο άρθροΘύμισες Παλιές Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΟ Αυθεντικός Μαραθώνιος «σπάει» όλα τα ρεκόρ