Η Βανέσα Αρχοντίδου, υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία για το Ευρωκοινοβούλιο είναι αλπινίστρια και ακτιβίστρια για το κλίμα και τις γυναίκες. Ακολουθώντας το πάθος της για την ορειβασία, έχει κατακτήσει τις επτά υψηλότερες κορυφές των ηπείρων της Γης και ασχολείται με τα δικαιώματα των γυναικών και το περιβάλλον. Μάλιστα σήμερα είναι Πρέσβειρα του Eυρωπαϊκού Συμφώνου για το κλίμα και ιδρύτρια της οργάνωσης A Woman Can Be που προωθεί πρωτοβουλίες για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η ίδια δηλώνει πως το γεγονός ότι ακόμα και στα πιο ψηλά και απρόσιτα σημεία του πλανήτη διαπιστώνει κάποιος το ανθρώπινο αποτύπωμα, και μάλιστα με άσχημο τρόπο, με τη μορφή απορριμμάτων, ήταν που την παρακίνησε να αφιερωθεί στον σκοπό αυτό και να προσπαθήσει να συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού για τις ανάγκες του πλανήτη.

Seven Summits: Η Βανέσα Αρχοντίδου στις επτά κορυφές του πλανήτη

Ως αλπινίστρια, η Βανέσα Αρχοντίδου έχει ανέβει στις επτά κορυφές του πλανήτη, το Seven Summits, όπως λέγεται διεθνώς, με τις δύο του μάλιστα παραλλαγές.

Οι Επτά Κορυφές του Κόσμου:
Έβερεστ, Ασία (8.848μ)
Ακονκάγκουα, Νότια Αμερική (6.961μ)
ΜακΚίνλεϊ, Βόρεια Αμερική (6.194μ)
Κιλιμάντζαρο Αφρική (5.895μ)
Ελμπρούς, Ευρώπη (5.642μ)
Βίνσεν, Ανταρκτική (4.892μ)
Κοσιούσκο, Αυστραλία (2.228μ)

Η πρώτη της μεγάλη διεθνής αποστολή για ορειβασία ήταν στις Άλπεις και συνέχισε με το base camp του Έβερεστ, το 2009. Στην κορυφή του ψηλότερου σημείου της Γης βρέθηκε το 2019 και η ίδια περιγράφει την εμπειρία της ως «μαγική και ανεπανάληπτη: Ήταν μια θάλασσα κορυφών από κάτω μας και αισθάνθηκα σαν να είμαι ένας μικρός θεός», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο CNN Greece.

To 2022 κατέκτησε και την υψηλότερη κορυφή της Αυστραλίας, ένα ταξίδι που έκανε μάλιστα με τους δύο γιους της.

Σήμερα έχει αφιερωθεί στο έργο της ως Πρέσβειρα για το Κλίμα και στις δράσεις της για τη θέση της γυναίκας. «Ανεβαίνοντας στα βουνά του κόσμου, εκεί που λίγα ανθρώπινα πόδια έχουν πατήσει, έβλεπα ότι το ανθρώπινο αποτύπωμα ήταν τεράστιο. Έβλεπα τους παγετώνες να λιώνουν και αυτό που άφηναν πίσω τους ήταν ένα άνυδρο τοπίο. Στην Αφρική είδα ανθρώπους που αναγκάστηκαν να γίνουν κλιματικοί μετανάστες. Στην Παπούα είδα εταιρείες να καταστρέφουν τη φύση για να κατασκευάσουν τεράστια ορυχεία. Αυτό λοιπόν, με έκανε να κινητοποιηθώ. Αυτές τις εικόνες έπρεπε να τις μεταφέρω όχι μόνο στους Έλληνες, όσο μπορούσα σε περισσότερο κόσμο», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Η ίδια πιστεύει βαθιά πως χρειάζεται εδώ και τώρα αλλαγή στη νοοτροπία των σύγχρονων ανθρώπων, ώστε να μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με τη φύση: «Ως ορειβάτης, έχω μάθει να ζω σε αρμονία με τη φύση και με αυτάρκεια. Αυτό, νομίζω, πρέπει να μάθουμε όλοι, ιδίως όλοι εμείς που ζούμε στην πόλη, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε, ουσιαστικά, την πορεία της ιστορίας. Για να μάθουμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον, το οποίο δεν θα είναι εχθρός και δεν θα είναι ένας πόρος που καταναλώνουμε ασύδοτα», είναι τα λόγια της.

ΠΗΓΗlifo.gr
Προηγούμενο άρθροΚαναδάς: Δύο άνδρες έζησαν ο ένας τη ζωή του άλλου όταν τους αντάλλαξαν στη γέννα – Η απίστευτη ιστορία
Επόμενο άρθροΒρετανία: Η τεχνητή νοημοσύνη εντόπισε καρκίνο του μαστού που γιατροί είχαν αποτύχει να διαγνώσουν