Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε γιατρούς στις ΗΠΑ, όταν ανακάλυψαν ότι ένας άνδρας, που επισκεπτόταν συχνά μια κλινική για ημικρανίες, είχε τελικά παρασιτικά σκουλήκια που αναπτύσσονταν στον εγκέφαλό του!

Ο 52χρονος άνδρας μολύνθηκε από προνύμφες Taenia solium, μιας ταινίας που συνήθως προσβάλλει τους χοίρους. Αυτό το παράσιτο μπορεί να μολύνει ανθρώπους που καταπίνουν ακούσια χοιρινό κρέας το οποίο δεν έχει μαγειρευτεί καλά ή εκείνους που καταναλώνουν μη καθαρισμένες τροφές με περιττώματα που περιέχουν τα αυγά του σκουληκιού.

Η κατανάλωση αυγών ή προνυμφών T. solium οδηγεί τις περισσότερες φορές σε μια κατάσταση που ονομάζεται ταινίαση, στην οποία μικροί κλειστοί σάκοι (κύστεις) των προνυμφών του σκουληκιού συσσωρεύονται στα έντερα του ατόμου.

Ωστόσο, ο 52χρονος σε αυτήν την περίπτωση ανέπτυξε μια άλλη πάθηση, που ονομάζεται κυστικέρκωση (cysticercosis), μια εκδοχή της παραπάνω λοίμωξης κατά την οποία οι κύστεις δεν σχηματίζονται στο έντερο, αλλά ενσωματώνονται σε διαφορετικό ιστό, όπως ο μυς ή ο εγκέφαλος. Όταν ενσωματώνονται στο νευρικό σύστημα, η κατάσταση ονομάζεται νευροκυστικέρκωση (neurocysticercosis).

Παγκοσμίως, μεταξύ 2,5 και 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι πάσχουν από νευροκυστικέρκωση. Η πάθηση είναι κοινή στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα σε εκείνες όπου οι χοίροι αποτελούν κύρια πηγή τροφής και σε περιοχές όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεπαρκείς. Ωστόσο, τα αυξημένα ποσοστά διεθνών ταξιδιών και μετανάστευσης σημαίνουν ότι η κυστικέρκωση γίνεται ολοένα πιο συχνή και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η νευροκυστικέρκωση προκαλεί πονοκεφάλους και επιληπτικές κρίσεις, με το τελευταίο σύμπτωμα να επηρεάζει έως και το 80% των ασθενών. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων συνήθως εξαρτάται από τις δομές και τους ιστούς του εγκεφάλου που έχουν μολυνθεί από τα σκουλήκια ταινίες.

Ο 52χρονος είχε ιστορικό ημικρανιών, αλλά πήγε στον γιατρό όταν οι ημικρανίες του έγιναν ξαφνικά πιο συχνές και πιο σοβαρές και δεν ανταποκρίνονταν στις συνήθεις θεραπείες. Είχε επίσης επιδείνωση του πόνου στο πίσω μέρος του κρανίου του.

Του έγινε αξονική τομογραφία που αποκάλυψε ότι είχε πολλαπλές κύστεις εντός της λευκής ουσίας του εγκεφάλου του (συγκεκριμένα στις νευρικές ίνες που βρίσκονται βαθιά μέσα στο όργανο). Είχε ένα εκτεταμένο σύμπλεγμα κύστεων στην κάτω δεξιά “γωνία” του εγκεφάλου. Όταν οι γιατροί είδαν τι συνέβαινε του έκαναν κατεπείγουσα εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Εκεί, μια μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε περαιτέρω κύστεις στο μπροστινό και μεσαίο τμήμα του εξωτερικού στρώματος του εγκεφάλου του, καθώς και οίδημα, που εδραίωσε τη διάγνωση της νευροκυστικέρκωσης.

Η περιγραφή του απίστευτου περιστατικού δημοσιεύτηκε στο American Journal of Case Reports. Ο 52χρονος δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα πουθενά, ούτε είχε επισκεφτεί κάποια φάρμα, παρά ζούσε σε ένα μοντέρνο σπίτι.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι είχε τη συνήθεια να τρώει “ελαφρώς ψημένο”, μαλακό μπέικον για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Οι ειδικοί συνιστούν το μαγείρεμα του χοιρινού κρέατος σε θερμοκρασία τουλάχιστον 63°C. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η θερμοκρασία του μαγειρεμένου μπέικον, καθώς είναι αραιό κρέας. Ωστόσο, εάν ψηθεί μέχρι να γίνει τραγανό, τότε είναι σίγουρα ασφαλές προς βρώση.

Οι γιατροί στην υπόθεση του 52χρονου υπέθεσαν ότι μπορεί αρχικά να ανέπτυξε ταινίαση λόγω των διατροφικών του συνηθειών και στη συνέχεια να έπαθε κυστικέρκωση με το να μην πλένει σωστά τα χέρια του μετά την τουαλέτα.

Μετά από θεραπεία με αντιπαρασιτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ο άνδρας επέζησε από την μόλυνση του εγκεφάλου. Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με φάρμακα που μείωσαν το μέγεθος των παρασιτικών βλαβών, γεγονός που βελτίωσε επίσης τους πονοκεφάλους του, έγραψαν οι συγγραφείς στην αναφορά του περιστατικού.

ΠΗΓΗlivescience.com
Προηγούμενο άρθροΜάτι: Συγκλονιστική επιστολή από την Εύα Νικολοπούλου – «Ακούστε την κραυγή μου»
Επόμενο άρθροΧρυσή Αυγή: Αποφυλακίζεται με όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος – Αντίθετος ο εισαγγελέας