Και μετά τα μπάνια και την ξεκούραση, όσοι σταθήκαμε τυχεροί δηλαδή, έρχεται η ώρα του ταμείου. Πού φέτος μάλιστα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα αναγκασθούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι οικονομικές υποχρεώσεις μας δυστυχώς δεν έμειναν πίσω μαζί με το καλοκαίρι. Στις παραλίες και στις ακρογιαλιές. Ήδη άρχισαν και μας χτυπούν την πόρτα και είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι κάθε μήνα και μέχρι τους πρώτους μήνες του 2013 καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους και τέλη, για το εισόδημα μας, το σπίτι και το αυτοκίνητο πού αγγίζουν συνολικά ένα φόρο-πακέτο πάνω από 10,5δις.€ το οποίο άρχισαν ήδη να ξεπληρώνουν 5,5εκ. νοικοκυριά.

Ειδικότερα, μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τους φόρους που αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους για το 2013, ενώ μέχρι τον επόμενο Απρίλιο η Μάιο θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει και τις 5 συνολικά δόσεις, διμηνιαίες μάλιστα, του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών, το γνωστό δηλαδή και ως Τέλος Ακινήτων. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν μέσα στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012 το Φ.Α.Π για τα έτη 2010 και 2011.
Προσέξτε τώρα πιο αναλυτικά τί καλούμαστε να πληρώσουμε.
Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, που έχει ήδη αρχίσει να εισπράττεται, καθώς σε πολλούς λογαριασμούς έχει ενσωματωθεί η πρώτη από τις 5 διμηνιαίες δόσεις εξόφλησής του. Συνολικά το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περίπου 2,4δις.€. Το 2013 το Ειδικό Τέλος αυτό καταργείται και θα αντικατασταθεί από ένα άλλο ενιαίο το οποίο όμως θα επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα αλλά και τις εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις, δηλαδή τα αγροτεμάχια, όχι όμως και τις εκτάσεις που ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ο νέος φόρος θα έχει και αφορολόγητο όριο αλλά και προοδευτική κλίμακα συντελεστών.
Ο Φ.Α.Π. για το 2010 και το 2011. Από τον επόμενο μήνα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να στέλνει τα σημειώματα του Φ.Α.Π. των ετών 2010-2011 με στόχο να εισπράξει περίπου 1 δις. Ο Φ.Α.Π. του 2010 θα πληρωθεί από 170.000 φορολογούμενους περίπου που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητη περιουσία άξιας μεγαλύτερης των 400.000€,ενω τον Φ.Α.Π. του 2011 θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 500.000 που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από 200.000€.
Η εκκαθάριση του Φ.Α.Π. φέτος θα γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Δηλαδή σε κάθε περίπτωση συζύγων δεν θα εκδοθεί πλέον ένα κοινό εκκαθαριστικό σημείωμα. Για κάθε ανδρόγυνο θα εκδοθούν δυο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα δηλαδή για τον καθένα.
Τέλη κυκλοφορίας 2013. Μέχρι το τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα ακόμα «χαράτσι». Πρόκειται για τα τέλη κυκλοφορίας του 2013, από τα οποία το δημόσιο αναμένει έσοδα περίπου 1δις.€. Όμως αυτή τη φορά οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων δεν θα σταθούν μπροστά στις ουρές των Τραπεζών και των Εφοριών για την προμήθεια των ειδικών σημάτων. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να καταργήσει τα αυτοκόλλητα σηματάκια και ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να τρέχει το σχεδιασμό ειδικής εφαρμογής που θα αντικαταστήσει τα σηματάκια με αποδείξεις.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς οι φορολογούμενοι θα μπαίνουν στο Taxisnet και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος θα εκδίδουν έναν κωδικό. Με αυτόν θα πηγαίνουν στην τράπεζα ή θα πληρώνουν ηλεκτρονικά, θα παίρνουν την απόδειξη και αυτή θα υποκαθιστά το σήμα τελών κυκλοφορίας.
Τώρα οι έξτρα φόροι που αρχίσαμε ήδη να πληρώνουμε έως και σε επτά δόσεις για τα εισοδήματα του 2011 υπερβαίνουν τα 6,5δις.€. Από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που άρχισε να γίνεται προκύπτει ότι σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους οφείλουν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που κατά μέσο ορό ανέρχεται σε 1.912€. Για πολλούς φορολογούμενους δεν θα ήταν υπερβολή να επισημάνουμε ότι το συνολικό ποσό των φόρων που καλούνται να πληρώσουν αντιστοιχεί σε δυο και σε 3 μηνιαίους μισθούς ή συντάξεις.
Εκτός από τον πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα του 2011 στα εκκαθαριστικά περιλαμβάνεται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται με συντελεστές από 1% έως 4% στους έχοντες εισόδημα πάνω από 12.000€ και το τέλος επιτηδεύματος των 500€ για όσους άσκησαν ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα. Σημειώνεται ότι για οικογενειακό εισόδημα έως 60.000€ ο φόρος εξοφλείται σε 7 ίσες μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερα ποσά καταβάλλεται σε 3 διμηνιαίες δόσεις.

Ο Γιώργος Σαραντάκος γεννήθηκε στον Πειραιά πριν από 46 χρόνια. Από μικρό παιδί παραθέριζε με την οικογένεια του στο Μάτι, και στη συνέχεια τα τελευταία χρόνια δημιούργησε την εξοχική του κατοικία στην περιοχή της Ν. Μάκρης. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία από τα 22 του χρόνια, ως ελεύθερος ρεπόρτερ σε αθηναϊκές εφημερίδες. Παράλληλα το διάστημα από το 1988 έως το 1991 διατηρούσε δική του ραδιοφωνική εκπομπή επικαιρότητας στο “Κανάλι 1” του Πειραιά. Από το 1991 εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA CHANNEL, και συμμετείχε στην κάλυψη όλων των μεγάλων γεγονότων των τελευταίων 20 ετών. Έχει μια κόρη 16 ετών, την Βέρα.

Προηγούμενο άρθροΑναπλάσεις σχολικών κτηρίων
Επόμενο άρθροΥπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν