Της Δήμητρας Τσεβά – Μήλα*

«Για μένα, μια καλύτερη Δημοκρατία είναι μια Δημοκρατία όπου οι γυναίκες δεν έχουν μόνο το δικαίωμα να ψηφίζουν και να εκλέγουν, αλλά και να εκλέγονται», είχε πει η Michelle Bachelet, πρώην Πρόεδρος της Χιλής και Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διανύουμε τον 21ο αιώνα και η σύγχρονη γυναίκα έχει περισσότερες ευκαιρίες στην εκπαιδευτική, κοινωνική και πολιτική ζωή σε σχέση με το παρελθόν.

Η διαδικασία του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ιδιαίτερα του εκλέγειν, είναι από τα δικαιώματα που άργησαν να δοθούν στις γυναίκες. Παγκοσμίως πολλές γυναίκες «άνοιξαν» τον δρόμο, αφήνοντας το στίγμα τους στην πολιτική. Σε έναν χώρο για αιώνες ανδροκρατούμενο, πολλές ήταν εκείνες που με την πολιτική τους δράση απέδειξαν πως η άσκηση πολιτικής δεν έχει να κάνει με το φύλο, αλλά με τις δυνατότητες και ικανότητες που ο κάθε άνθρωπος διαθέτει.

Γυναίκες που έγιναν δήμαρχοι, βουλευτές, υπουργοί, πρόεδροι και πρωθυπουργοί, αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, όπου διεκδικούν και καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις. Στην Ελλάδα, η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ψηφίστηκε το 1952. Η αρχή της ισότητας των δύο φύλων καθιερώθηκε με το Σύνταγμα του 1975. Όλο και περισσότερες Ελληνίδες ασχολούνται με την πολιτική και αναλαμβάνουν υψηλά αξιώματα, όπως αυτό της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το γυναικείο φύλο έχει δώσει μια πολυετή μάχη για τη διεκδίκηση όλων όσα στερήθηκε τους προηγούμενους αιώνες. Οι γυναίκες της σύγχρονης εποχής αποδεικνύουν το προφανές, ότι δηλαδή το φύλο δεν παίζει κανέναν ρόλο στην άσκηση πολιτικής και στην έκφραση γνώμης για τα κοινά. Η ιστορία αλλάζει σελίδα και οι παλαιολιθικές αντιλήψεις σβήνονται σταδιακά από τον ορίζοντα, δίνοντας στον κόσμο την ελπίδα πως οι νέες γενιές θα αποτελέσουν εφαλτήριο για μια νέα πραγματικότητα, στην οποία θα κυριαρχούν ορθότερες απόψεις, σε ό,τι αφορά στην ισότητα, την ελευθερία και την αξιοκρατία.

Με γνώμονα τη δύναμη και τη γνώση, που απορρέει από την εικοσαετή θητεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποφάσισα να διεκδικήσω το δημαρχιακό αξίωμα για την πόλη μου, στις προσεχείς εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Με διάθεση για δουλειά, όραμα και αισιοδοξία, προβαίνω στο εγχείρημα της ανεξάρτητης υποψηφιότητάς μου.

Οι προκλήσεις της επόμενης δημοτικής περιόδου, είναι το εφαλτήριο για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη μιας σύγχρονης πόλης. Της Ραφήνας και του Πικερμίου.

* Η Δήμητρα Τσεβά – Μήλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ραφήνα. Σπούδασε λογιστική και ιταλικά. Από το 2002 εκλέγεται Δημοτική Σύμβουλος κι έχει διατελέσει Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, Πρόεδρος Σχολικών Επιτροπών, Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Καθαριότητας για δέκα χρόνια. Μαζί με τον σύζυγό της Στράτο Τσεβά, ίδρυσαν μια βιοτεχνία παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών κι έχουν δύο παιδιά

Προηγούμενο άρθροΗ μέρα που άλλαξε η ιστορία της τέχνης – Σαν σήμερα γεννήθηκε ο κινηματογράφος
Επόμενο άρθροΤα τρία ζώδια που θα έχουν τύχη στα οικονομικά τους το 2023