Κύριε Διευθυντά,

    Λέγεται ότι η μεγάλη Μάρλεν Ντίντριχ λίγο πριν πεθάνει είπε σ’ έναν ιερέα που πήγε να την εξομολογήσει: «Για ποιο λόγο να συζητήσω μαζί σου; Αφού σε λίγο θα έχω συνάντηση με το αφεντικό σου» Μόνο μια ντίβα σαν τη Μάρλεν θα μπορούσε να απαντήσει έτσι! Ούτε καν ένας άθεος …

Αναρωτιέμαι άραγε, αν οι κυβερνώντες μας την τελευταία τριετία, είχαν κρατήσει τη στάση αυτή απέναντι στους εκπροσώπους της Τρόικας. Πόσο διαφορετικά θα ήταν κάποια πράγματα; Αν τους είχαν βάλει στη θέση τους, δηλαδή αυτή των υψηλόβαθμων μεν, υπαλλήλων δε … Να μιλούσαν απευθείας στα αφεντικά τους, τις κυβερνήσεις, αναζητώντας πολιτικές λύσεις και πρακτικές στη βάση της αλληλεγγύης και της εταιρικής ισοτιμίας, αφήνοντας στους τροϊκανούς το ρόλο της καταγραφής και της γραφειοκρατίας.
Αντ’ αυτού τρία χρόνια τώρα δεν έχει αρθρωθεί κανένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Άβουλοι και δειλοί προσμένουμε κάθε τρίμηνο αυτή την τρόικα υπαλλήλων να δώσει γραμμή, διαταγές (κι όχι προτάσεις όπως αφήνεται να διαρρέει), υποδείξεις ακόμα και για εθνικά ζητήματα υπερβαίνοντας κάθε θεσμικό ρόλο.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό πως μια πολιτική ηγεσία έχει παραιτηθεί τόσο απροκάλυπτα από τον ηγετικό της ρόλο, κρυπτόμενη πίσω από το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται υπό διεθνή έλεγχο.
Αλλά είπαμε … Μόνο μια ντίβα θα μπορούσε να μιλήσει έτσι. Και δυστυχώς πολιτικές «ντίβες» έχουν πάψει προ πολλού να κατοικούν σε τούτα δω τα μέρη …

•    Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ενταφιάζει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις για σταδιακή μείωση των συντελεστών των φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Θα πει κανείς: καλά έτσι δε γίνεται πάντα;
Θα ήταν απλώς μια μετεκλογική ανακολουθία αν ταυτόχρονα δεν ήταν μαζί με την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο μοναδικός δρόμος για ανάπτυξη ίσως το μοναδικό σχέδιο που μπορεί να υλοποιηθεί εκ των έσω.
Δυστυχώς θα ζήσουμε εκ νέου φοροεπιδρομή σε μισθωτούς, μικροεπιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων άρα πτώση εκ νέου εισοδημάτων, άρα βάθυνση της ύφεσης.
•    Αλλά τι περιμένει κανείς. Όταν τα παιδιά γίνονται «τεκμήριο» τι άλλο να πεις …
Όταν για το μικρό σπιτάκι που άφησε ο παππούς στο παιδί στο χωριό πληρώνεις φόρους και χαράτσια ακόμη κι αν είσαι άνεργος πώς να ξεφύγεις;
Σε λίγο θα θες να μαλώσεις το παιδί σου και θα του λες «κάτσε καλά μη σου γράψω κανένα ακίνητο» Αν σου έχει μείνει τίποτα, βέβαια.
•    Η ΔΕΗ το χαβά της. Αυξήσεις και πάλι αυξήσεις στα τιμολόγια. Σε λίγο θα πηγαίνουμε στο ταμείο με το λογαριασμό και θα ζητάμε να πληρώσουμε μόνο … το χαράτσι.
•    Αμ τα καύσιμα. Θα λέμε σε λίγα χρόνια ότι είμαστε η γενιά που πρόλαβε να δει τα καλοριφέρ αναμμένα.
Κάποιος φίλος έβαλε 60 ευρώ βενζίνη και ο βενζινάς αφού διαπίστωσε ότι δεν είναι διαρρήκτης … του προξένεψε την κόρη του.
•    Α όλα κι όλα … Την πολυπόθητη δόση την πήραμε. Ήταν τέτοιο το θρίλερ που τελικά θα τη βάλουμε στη χριστουγεννιάτικη φάτνη στο Σύνταγμα να περνάμε όλοι να την προσκυνάμε!
•    Ξεκινά η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών επιχαίρουν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ.
Να τηλεφωνήσω στη γιαγιά μου που της κόψανε τη σύνταξη, να χαρεί λιγάκι.
Να το πούμε στον άνεργο, τον άστεγο, τον πεινασμένο να πανηγυρίσει …
•    Υπάρχει ελπίδα να μην ισχύσουν τα νέα μέτρα;
Φυσικά … αν επαληθευτεί η προφητεία των Μάγιας.
•    Απορία 1η : Υπάρχουν φιλοχουντικοί στη Χ.Α.;
Βεβαίως … Είναι η αριστερή πτέρυγα του κόμματος.
•    Απορία 2η : Όταν πάσχεις από Alzheimer πιθανόν να μπορείς να είσαι πολιτικός. Μπορείς όμως να είσαι προπονητής του Παναθηναϊκού κε Πρόεδρε.

Προηγούμενο άρθροΗ εξέλιξη ομιλίας και λόγου του παιδιού
Επόμενο άρθροΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ: ΣΤΡΙΒΕΙΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΡΑΒΩΝΟΣ;