Ακατάλληλη και επικίνδυνη χαρακτηρίζει τη χωροθέτηση, Πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Προς την οριστική του δικαίωση βαίνει ο πολυετής αγώνας του Δήμου Μαραθώνος και κατοίκων της περιοχής, ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, ύστερα από Πόρισμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που διαπιστώνει ακατάλληλη και επικίνδυνη τη χωροθέτηση των έργων, καθώς και διαβιβαστικό έγγραφο προς την αρμόδια Εισαγγελία για αναζήτηση τυχόν ποινικών, αστικών και πειθαρχικών ευθυνών, όπου αυτές αναλογούν.

Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, εμμένοντας στην άποψή της περί του παρανόμου χαρακτήρα της χωροθέτησης του έργου, με το Πόρισμά της διαπιστώνει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ότι στο σημείο υπάρχει ρέμα που εκβάλλει στον Ευβοϊκό Κόλπο και διέρχεται μέσα από το χώρο όπου κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ, γεγονός το οποίο απαγορεύεται απολύτως από τη νομοθεσία. Οι Επιθεωρητές μάλιστα επισημαίνουν ότι «η κατασκευή ΧΥΤΑ στη συγκριμένη θέση εμπίπτει στο βασικό σημείο καταλληλότητας με ποινή αποκλεισμού της», κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη θέση θα έπρεπε να είχε απορριφθεί ως ακατάλληλη για την κατασκευή του ΧΥΤΑ και μόνο για αυτόν τον λόγο.

Παράλληλα η πρόσφατη Έκθεση «καταπέλτης» της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από αυτοψία της στον χώρο του ΧΥΤΑ στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, που διαπιστώνει «περιβαλλοντικά εγκλήματα» στη χωροθέτηση, ανατρέπει οριστικά τον Περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και δημιουργεί, υπό το βάρος των όποιων δικαστικών εξελίξεων, τις κατάλληλες προοπτικές για την πλήρη ακύρωση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιουνίου 2014 ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας πρόκειται να συζητηθεί η από 25 Ιουνίου του 2012 αίτηση ακυρώσεως, που έχει ασκήσει ο Δήμος Μαραθώνος, κατά της απόρριψης του αιτήματος που είχε υποβάλει προς τη Διοίκηση, ενόψει των νέων στοιχείων που προέκυψαν, για την ανάκληση των πράξεων έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Καθίσταται αντιληπτό ότι το 16σέλιδο Πόρισμα που υπογράφει ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Μέρκος, το οποίο δικαιώνει τις πάγιες θέσεις του Δήμου Μαραθώνος και των κατοίκων του Γραμματικού, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανατροπή της χωροθέτησης του επίμαχου έργου.

 

Προηγούμενο άρθροΌταν η ιστορία επαναλαμβάνεται …Έτος 1843
Επόμενο άρθρο25η Μαρτίου στον Δήμο Μαραθώνος