Το 4% όλων των νέων περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως τον περασμένο χρόνο, οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν για την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση για τους κινδύνους.

Σημειώνεται πως περισσότερα από τα τρία τέταρτα των περιστατικών καρκίνου αφορούσαν άνδρες, ενώ τα περιστατικά αυτά συνδέονταν κυρίως με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα, ένας στους επτά από αυτούς τους σχετιζόμενους με το αλκοόλ καρκίνους συνδεόταν με τη συντηρητική κατανάλωση ποτών – περίπου δύο την ημέρα.

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Oncology, εκτιμά ότι το 2020 καταγράφηκαν περισσότερα από 6,3 εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του εντέρου, του ορθού και του μαστού, όλοι εκ των οποίων αποδεδειγμένα συνδέονταν με το αλκοόλ.

Παράλληλα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συλλογή από στοιχεία όπως οι πωλήσεις αλκοολούχων, η παραγωγή, η φορολογία και η κατανάλωση ποτών, για να εκτιμήσουν την ημερήσια κατανάλωση ποτών σε διάφορες χώρες του κόσμου το 2010 δίνοντας έτσι περιθώριο μιας δεκαετίας ώστε να εμφανιστούν πιθανά κρούσματα καρκίνου.

Εκτίμησαν ότι το 4% (741.300) όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου στον κόσμο το 2020 συνδέονταν με την κατανάλωση αλκοόλ και το 77% (568.700 κρούσματα) αφορούσε τους άνδρες, ενώ το 23% τις γυναίκες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά να εντοπίζονται στην Ανατολική Ασία και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τα χαμηλότερα στη Βόρεια Αφρική και στη Δυτική Ασία.

Τα μέρη του κόσμου με το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που εκτιμάται ότι εμφάνισαν συνδεόμενους με το αλκοόλ καρκίνους περιλαμβάνουν τη Λευκορωσία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Δυτική Ευρώπη.

Οι συχνότερες μορφές καρκίνου ήταν του οισοφάγου (189.700), του ήπατος (154.700) και του μαστού (98.300).

«Πρέπει επειγόντως να αυξήσουμε την ενημέρωση για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ανάμεσα στους ιθύνοντες και στον γενικό πληθυσμό», αναφέρει σε Δελτίο Τύπου η συγγραφέας της έρευνας Χάριετ Ράμγκεϊ της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα του Καρκίνου στη Γαλλία.

Οι συγγραφείς της έκθεσης επισημαίνουν προηγούμενη έρευνα, η οποία έχει διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί φθορά στο DNA και μπορεί να επηρεάσει την ορμονική παραγωγή.

Η Ράμγκεϊ λέει ότι μέτρα όπως η μείωση της διαθεσιμότητας αλκοολούχων, οι προειδοποιητικές ενδείξεις, η φορολογία και οι περιορισμοί στο μάρκετινγκ «θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά των καρκίνων που συνδέονται με το αλκοόλ» και κάνει έκκληση για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής ειδικά προσαρμοσμένης σε συγκεκριμένες περιοχές.

«Αυτές οι πολιτικές έχουν ισχυρή ένδειξη ότι μειώνουν τις βλάβες από το αλκοόλ», λέει η Σέιντι Μπονιφάτσε, η επικεφαλής έρευνας στο Ινστιτούτο Μελέτης του Αλκοόλ στο πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου σχολιάζοντας την έρευνα.

Η Μπονιφάτσε, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, σχολίασε ότι τα αποτελέσματά της συμβαδίζουν με εκείνα άλλων ερευνών και ότι οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν την σχέση του αλκοόλ με επτά μορφές καρκίνου, αλλά όπως επισημαίνει «υπάρχει μικρή ενημέρωση για αυτό τον κίνδυνο, ειδικά σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤο τρομακτικό ατύχημα 6χρονης όταν «παγιδεύτηκε» η τσάντα της στην πόρτα λεωφορείου – Το βίντεο που κόβει την ανάσα
Επόμενο άρθροΔιαζύγιο Βανδή – Νικολαΐδη: Η πρώτη αντίδραση της Δέσποινας μετά τον χωρισμό όταν ανέβηκε στην σκηνή [βίντεο]