Editorial


Βασίλης Λουίζοςτου  Βασίλη Λουίζου

Με νωπή την πίκρα από τον αποκλεισμό της Εθνικής Μπάσκετ, αποχαιρετούμε σιγά σιγά το καλοκαίρι… Κι αυτή η πίκρα είναι ακόμα μεγαλύτερη μετά τις τεράστιες προσδοκίες που κάποιοι μάς καλλιέργησαν. Όλα, ως συνήθως, στον υπερθετικό βαθμό. Χαρακτηριστικό πια του νεοέλληνα. Με την ίδια ευκολία που χειροκροτούμε κάποια πρόσωπα ή κάποιες καταστάσεις, με την ίδια… τα μουντζώνουμε. Κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε.

Η αυλαία έπεσε με την εκπληκτική συναυλία της Άννας Βίσση. Κατάνυξη, συγκίνηση, ενθουσιασμός, περισυλλογή και -επιτέλους- λίγη αισιοδοξία. Ανάμεικτα τα συναισθήματα, μοναδική η ατμόσφαιρα. Μπράβο στην κα Βίσση και στους συνεργάτες της. Μπράβο στον «Δεσμό», στον ΝΑΟΜΑ και σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την άριστη διοργάνωση. Ας είναι η εκδήλωση αυτή προάγγελος καλών νέων. Μάτι Ξανά!

Επιτέλους, τέλος στην περίοδο Ψηνάκη. Ανεξάρτητα από τις όποιες προθέσεις του ίδιου, που κατά την προσωπική μου άποψη ήταν καλές, η θητεία του ήταν καταστροφική για την περιοχή και χαρακτηριστική της δικής μας παρακμής. Ο κ. Ψηνάκης ήταν πάντα ο ίδιος και ποτέ δεν προσποιήθηκε κάτι διαφορετικό. Άξιος ή ανάξιος, ικανός ή ανίκανος, έντιμος ή ανέντιμος, ήταν πάντα ο ίδιος. Το πρόβλημα δεν είναι ο κάθε Ψηνάκης. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε κυριευθεί από το σύνδρομο των ηρώων του Θερβάντες. Γιατί η διαταραχή της ευθυκρισίας δεν είναι πρώιμο γνώρισμα μιας επερχόμενης παρακμής, είναι η ίδια η παρακμή.

Καλωσορίζουμε τη νέα Δημοτική Αρχή του κ. Στέργιου Τσίρκα και ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Ευχόμαστε ολόψυχα, γιατί την επιτυχία την μοιραζόμαστε όλοι μας, μόνιμοι κάτοικοι, φιλοξενούμενοι και περαστικοί, όπως ακριβώς και τις συνέπειες της όποιας αποτυχίας. Φαίνεται ότι υπάρχει όρεξη για δουλειά και υπάρχουν και εγκεκριμένα κονδύλια για σημαντικά έργα. Είμαι βέβαιος ότι τα γνωρίζουν και οι ίδιοι, και αισιόδοξος ότι θα τα αξιοποιήσουν σωστά. Ωστόσο, χρειάζεται και η ουσιαστική συμβολή της αντιπολίτευσης, γιατί έχει κι αυτή το δικό της μερίδιο, και στο καλό και στο κακό. Έλεγχος και σωστές προτάσεις, γιατί και η αντιπολίτευση κρίνεται.

Μπορεί να είναι δικαιολογημένες οι γκρίνιες για την εγκατάσταση του 2ου Λυκείου Νέας Μάκρης στο ενοικιαζόμενο κτίριο επί της Λεωφ. Μαραθώνος, γιατί πράγματι η τοποθεσία δεν είναι η καταλληλότερη. Αποτελεί, όμως, αναγκαίο κακό, γιατί είναι προτιμότερο τα παιδιά να φιλοξενούνται εκεί, από το να «στοιβάζονται» στα κοντέινερ και στις αίθουσες του 1ου Λυκείου Νέας Μάκρης.

Χώροι, στο παρελθόν, αναζητήθηκαν πολλοί, δε βρέθηκε, όμως, κάποιο άλλο κτίριο πιο κατάλληλο από το συγκεκριμένο. Ως προσωρινή λύση, λοιπόν, είναι αποδεκτή και ευχόμαστε σε αυτή την περίπτωση να μην ισχύσει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Έγραψα ήδη για πολλά και δε θέλω να σας «εξαντλήσω» από την 3η μόλις σελίδα… Καλή σχολική χρονιά στα παιδιά και καλό… αποκαλόκαιρο σε όλους!