Γράφει η Μάρα Σαμαρτζή

Αυτό το μήνα οι διαδικτυακοί μας φίλοι συζητούσαν ακατάπαυστα για όλα αυτά τα πράγματα που ενώ δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε επιστημονικά, εμείς συνεχίζουμε να τα πιστεύουμε. Σας παραθέτω τα 8 σημαντικότερα θέματα αυτών των συζητήσεων.

1) ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ
Έρευνες δείχνουν πως 46% των ανθρώπων πιστεύουν πως υπάρχει ζωή και σε άλλους πλανήτες εκτός από τον δικό μας. Δεν έχουμε ούτε ίχνος πραγματικής απόδειξης πως κάτι τέτοιο είναι αληθές, παρ’ όλα αυτά η «κοινή λογική» μας λέει πως α) δεν μπορεί να είμαστε μόνοι μας στο διάστημα β) αφού υπάρχει νερό στον τάδε πλανήτη, υπάρχει και ζωή.
Η αλήθεια είναι πως τα μόνα στοιχεία που έχουμε που να αποδεικνύουν εξωγήινη ζωή είναι κάτι σαλεμένοι τύποι που ισχυρίζονται πως κάποτε τους είχαν απαγάγει εξωγήινοι και έχουν και τα σημάδια στο σώμα τους που να το αποδεικνύουν. Π.χ. μια ελιά που εμφανίστηκε ξαφνικά! Επίσης υπάρχουν και οι κλασικοί αργόσχολοι που κάθονται όλη μέρα με την βιντεοκάμερα στο χέρι και περιμένουν πότε θα πέσει ένα αστέρι για να το ανεβάσουν στο ίντερνετ με τίτλο «ΕΘΕΑΘΗ UFO ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ!!»
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αποδείξεις πως εξωγήινοι υπάρχουν και αν υπάρχουν αδυνατώ να πιστέψω πως θα επισκεπτόντουσαν τη γη τόσο συχνά. Γιατί έρχονται: Για να θαυμάσουν την κατάντια της;
Νομίζω λοιπόν πως είμαστε ασφαλής από οποιαδήποτε εξωγήινη εισβολή!

2) ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
Η αστρολογία δεν είναι καμία καινούργια μόδα. Εδώ και αιώνες, ακόμα και βασιλιάδες παίρναν αποφάσεις με βάση την κίνηση των άστρων, και τώρα δικαιολογούνται πολλές από τις κινήσεις τους. Στην σημερινή εποχή όμως, εκτός από τους τρελούς που ισχυρίζονται πως απήχθησαν από εξωγήινους, υπάρχουν και αυτοί που κινούνται στη ζωή τους με βάση τον προσωπικό τους αστρολογικό χάρτη!
Ξέρετε πόσοι Έλληνες πιστεύουν στα ζώδια; 57% Το οποίο σημαίνει πως πάνω από τους μισούς Έλληνες πιστεύουν πως τα άστρα έχουν τη δύναμη να σφυρηλατήσουν το είναι μας και το πεπρωμένο μας.
Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε όχι μόνο το ζώδιο και τον ωροσκόπο το δικό μας αλλά και φίλων και συγγενών και πολλές φορές αποδίδουμε σε αυτό συμπεριφορές τους.
Π.χ. «Α, καλά κλασικός Λέων, τι περιμένεις;»
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως όλα αυτά ισχύουν και όμως εμείς συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με ζώδια!

3) ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ
Μη γελάτε, είναι σοβαρό! 56% των γυναικών και 38% των ανδρών πιστεύουν στα φαντάσματα. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται πως έχουν στην κατοχή τους φωτογραφίες που φαίνεται ένα φάντασμα. Άλλοι είναι σίγουροι πως έχουν δει με τα μάτια τους φάντασμα. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως μετά το θάνατο, κάποιοι από εμάς γυρνάμε στη γη και περιφερόμαστε στα νεκροταφεία!
Οι περισσότερες ταινίες τρόμου έχουν σαν θέμα τους τα φαντάσματα και άλλες άυλες μορφές, τα οποία συνήθως κυκλοφορούν σε νεκροταφεία ή πολύ παλιά σπίτια, τα οποία και στοιχειώνουν. Αυτό όπως βλέπετε δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα. Γύρισες, άνθρωπέ μου, πίσω σε μορφή φαντάσματος; Πολύ καλά έκανες. Τι κάθεσαι στο νεκροταφείο σαν την άδικη κατάρα;
Αν όντως υπήρχαν φαντάσματα, θα έκαναν τη δουλειά τους και θα έφευγαν. Οπότε δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα!

4) ΜΕΝΤΙΟΥΜ
Όλοι έχουμε ένα γνωστό που ορκίζεται πως όταν είχε πάει σε μέντιουμ του τα βρήκε ΟΛΑ! Πως γίνεται όμως ένας άνθρωπος να μαντέψει το μέλλον σου αν αυτό δεν είναι καν ήδη προδιαγεγραμμένο; Έχουμε δει σε πολλές παλιές ελληνικές κωμωδίες πως τα μέντιουμ «βρίσκουνε» αμέσως ποιό είναι το πρόβλημα σου (π.χ. Βασιλειάδου) αλλά αυτό που κάνουν είναι να μαντεύουνε με βάση το φύλο, την ηλικία, το ύφος που έχει ο εκάστοτε πελάτης. Σαν μοντέρνες Πυθίες δίνουν και μερικές αόριστες συμβουλές και βγάζουν μεροκάματο!
Μεταξύ μας, δεν είναι και άσχημη δουλειά!

5) ΤΟ ΚΑΡΜΑ
Πολλοί από εμάς συχνά σκεφτόμαστε πως αν κάνεις κακό, θα το βρεις μπροστά σου αργότερα στη ζωή. Ή όταν κάποιος μας αδικεί λέμε «δεν πειράζει, έρχεται το κάρμα», εννοώντας εν ολίγοις πως άμα πράξεις άδικα «θα το βρεις από τον Θεό».
Το κάρμα βασίζεται πάνω στην πεποίθηση πως κάθε τι κάνει τον κύκλο του και στο τέλος θα δικαιωθούμε. Στην ελληνική παράδοση έχουμε πολλές παροιμίες που περιέχουν την έννοια του «κάρμα». Ένα παράδειγμα είναι το «θα γυρίσει ο τροχός». Κανείς δεν μπορεί, επιστημονικά, να αποδείξει πως ο τροχός θα «γυρίσει» αλλά όλοι φαίνεται να το πιστεύουμε. Και το χειρότερο; Τις περισσότερες φορές ισχύει..

6) ΠΡΟΑΙΣΘΗΜΑ
Πόσες φορές έχετε ξυπνήσει και νιώθετε πως ξέρετε αν θα γίνει κάτι ή όχι; Πόσες φορές έχετε ακούσει κάποιον να σας λέει πως έχει προαίσθημα για κάτι; Το προαίσθημα είναι κάτι το οποίο οι επιστήμονες δεν δέχονται καθώς αν δεχτούμε πως το προαίσθημα είναι κάτι που ισχύει, θα πρέπει να δεχτούμε πως ισχύει και η έκτη αίσθηση.
Δεν μπορούμε να το αποδείξουμε κι όμως το πιστεύουμε! Δεν εμπιστευόμαστε τον τάδε γιατί έχουμε ένα κακό προαίσθημα. Δεν ξέρουμε αν πρέπει σε ένα σταυροδρόμι να πάμε δεξιά ή αριστερά αλλά έχουμε ένα προαίσθημα!

7) ΜΟΙΡΑ
Ή αλλιώς «τι είναι γραφτό να γίνει». Πολλοί πιστεύουν πως το μέλλον τους είναι προδιαγεγραμμένο. Αν κάτσουμε να το σκεφτούμε, είναι τρελό! Ποιός είναι αυτός που κάθεται και γράφει την ιστορία του κάθε ατόμου και αν τον βρείτε να μου τον φέρετε. Έχει να λογοδοτήσει! Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν είναι γραμμένο για κανέναν από εμάς. Ο καθένας μας γράφει την δική του πορεία, με τις δικές του αποφάσεις και τις δικές του επιλογές. Μπορεί το σύμπαν να είναι πολύπλοκο αλλά μέχρι ένα σημείο!

8) ΘΕΟΣ
Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει πως υπάρχει Θεός. Η επιστήμη δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του Θεού και όμως εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε αυτόν. Σχεδόν 80% των ανθρώπων θα συνεχίσουν να πιστεύουν σε κάποιο Θεό ακόμα και αν τους τρίψεις στα μούτρα άπειρες μελέτες. Γιατί; Γιατί ο άνθρωπος χρειάζεται κάτι να πιστεύει. Χρειάζεται κάτι να τον συγκρατεί, κάτι να μπορεί να κατηγορήσει, κάτι να αντλεί δύναμη. Κανένας από τους πιστούς δεν πρόκειται να σταματήσει να πιστεύει σε ένα Θεό απλά και μόνο επειδή οι επιστήμονες θεωρούν τις θρησκείες σαχλαμάρες.
Όντως δεν είναι λογικό να χτίσεις ένα πλοίο που να χωράει όλα τα ζώα του πλανήτη επί δύο, όντως δεν είναι λογικό κάποιος να περπατάει πάνω στο νερό, όντως δεν είναι λογικό να χωρίζει κάποιος τη θάλασσα στην μέση, αλλά ποιός νοιάζεται; Το μόνο που μας νοιάζει είναι μια λεπτή αλυσίδα που να μας κρατάει ενωμένους και να μας δίνει δύναμη!

Προηγούμενο άρθροΠρωινός espresso για το μήνα Νοέμβριο
Επόμενο άρθροΜαραθώνιος: Οι άλλες διαστάσεις του…