του Δημήτρη Μαρμαρά
Είναι γεγονός πως η μάστιγα των ναρκωτικών αποτελεί ένα από τα βασικότερα θέματα της ελληνικής κοινωνίας. Τα ναρκωτικά βρίσκονται πλέον παντού ενώ η χρήση τους, ειδικότερα όσον αφορά τους νέους, αποτελεί «εισιτήριο» στις… in παρέες και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου.
Σαφώς και το θέμα της χρήσης απασχολεί τους γονείς και χωρίς δόση υπερβολής, αποτελεί τον εφιάλτη του καθενός, αναφορικά με το παιδί του. Το «παιδί», που μπορεί να είναι έφηβος αλλά και ενήλικας. Στην περιοχή μας λειτουργεί από το 1989 η θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, το οποίο είναι από τα θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), του μεγαλύτερου φορέα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα ενώ είναι και σύμβουλος του οργανισμού του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών. Από το Δεκέμβριο του 2008 δημιουργήθηκε στην Ραφήνα και Συμβουλευτικό Κέντρο, ώστε να εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
Το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ απευθύνεται σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών άνω των 21 ετών και τις οικογενειές τους και ως στόχο έχει την απεξάρτηση, την εκπαίδευση και την κοινωνική επανένταξη. Αυτοί αποτελούν τους τρεις πυλώνες της δράσης του. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και το σημαντικότερο είναι η ΜΗ χορήγηση υποκατάστατων ή άλλων ουσιών.
Το κέντρο βρίσκεται στην Ραφήνα και οι άνθρωποί του, διοίκηση, προσωπικό και εθελοντές, δίνουν πραγματικά τον καλύτερο τους εαυτό. Το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ υλοποιεί συχνά δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
Η Marathon Press καλεί όσους κάνουν χρήση, ακόμα και των λεγόμενων «ήπιων ναρκωτικών», και όσους γονείς έχουν αντιληφθεί ή «υποπτεύονται» πως το παιδί τους κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, να απευθυνθούν στον ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και οι άνθρωποι εκεί θα τους καθοδηγήσουν στο σωστό κέντρο ή θα παρέχουν τις συμβουλές τους.
Η Marathon Press συνάντησε την υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Ραφήνας, ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, Αντωνία Καζούλη, μίλησε μαζί της και μας ανέπτυξε τις δράσεις, τα προβλήματα, τις προτάσεις αλλά και το πόσο σημαντική είναι η εθελοντική είσοδος στο πρόγραμμα.
– Κυρία Καζούλη καλησπέρα σας. Σας ευχαριστούμε πολύ που δεχθήκατε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη. Μπαίνω κατευθείαν στην ουσία και ρωτώ πως μπορεί να έρθει κάποιος στο ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση και πως θα καταλάβει ότι χρειάζεται τη βοηθειά σας;
Όποιος άνω των 21 έχει πρόβλημα με τη χρήση ναρκωτικών μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά ή και να περάσει αυτοπροσώπως από τα Συμβουλευτικά Κέντρα Αθήνας (Βαλτετσίου 37, Εξάρχεια, 2103300751) ή Ραφήνας (Διασταύρωση Ραφήνας, Ξύλινος Οικίσκος, 22940 79900) ανάλογα με τον τόπο διαμονής του. Η προσέλευση είναι εθελοντική. Ορίζεται ραντεβού σε πολύ σύντομο διάστημα (1-2 ημέρες) ή και πραγματοποιείται αυθημερόν. Στο ατομικό ραντεβού γίνεται μία πρώτη ατομική γνωριμία με τον κάθε προσερχόμενο, ανιχνεύονται οι θεραπευτικές του ανάγκες του και ενημερώνεται για το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Η ένταξη στο Συμβουλευτικό Κέντρο γίνεται άμεσα αφού δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Το πρόγραμμα δεν χορηγεί φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι υπηρεσίες παρέχονται χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση.
Τι κλίμα θα συναντήσει κάποιος στο ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση;
Η πορεία του τοξικοεξαρτημένου διέπεται από την αρχή της εμπιστευτικότητας και του απορρήτου. Ξεκινάει από το Συμβουλευτικό Κέντρο όπου παρέχεται ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για τη λειτουργία του προγράμματος και ενισχύεται το αίτημά τους για θεραπεία.
Από το Συμβουλευτικό Κέντρο, και μετά από περίπου 3-4 εβδομάδες, τα άτομα παραπέμπονται στην επόμενη φάση, την Εναλλακτική Κοινότητα.
Η Εναλλακτική Κοινότητα Παρέμβαση βρίσκεται στη Ραφήνα και είναι κοινότητα διαμονής. H δυναμικότητά της είναι 59 άτομα. Η παραμονή του ατόμου είναι εθελοντική και διαρκεί περίπου 12 μήνες.
Η θεραπευτική προσέγγιση που γίνεται εκεί έχει στόχο, αφενός την αναζήτηση των αιτιών της χρήσης και αφετέρου την αλλαγή τρόπου ζωής και συμπεριφοράς των εξαρτημένων ατόμων.
Τα θεραπευόμενα μέλη μετέχουν τακτικά σε ομαδικές θεραπευτικές διαδικασίες και ατομικές υποστηρικτικές συναντήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες τους για εξατομίκευση της θεραπείας τους.
Παράλληλα, με την είσοδό τους στην Κοινότητα, εντάσσονται σε ομάδες δουλειάς. Όλες οι βασικές λειτουργίες της κοινότητας όπως η παρασκευή του φαγητού, η καθαριότητα κ.ο.κ. καλύπτονται από τα ίδια τα θεραπευόμενα μέλη. Αυτές οι εργασίες αποτελούν μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια των ομάδων δουλειάς λειτουργεί στην Κοινότητα, τα τελευταία χρόνια, και ομάδα κατασκευής παραδοσιακών μουσικών οργάνων.
Σε όλες τις φάσεις του προγράμματος ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση τυχόν ιατρικών ή νομικών θεμάτων που φέρνει ο τοξικοεξαρτημένος μέσα από υποστηρικτικές διαδικασίες αλλά και την κινητοποίηση του για αναζήτηση εξειδικευμένης βοήθειας από ειδικούς.
Σημαντικό μέρος του ημερήσιου προγράμματος καταλαμβάνουν και οι εκπαιδευτικές διαδικασίες. Τα θεραπευόμενα μέλη μετέχουν συστηματικά σε επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία πραγματοποιούνται από επαγγελματίες επιμορφωτές. Λειτουργούν μεταξύ άλλων σεμινάριο ποδοσφαίρου 5×5 (μέσα στην Κοινότητα υπάρχει γήπεδο 5Χ5), σεμινάριο φωτογραφίας, σεμινάριο άρθρου κ.ο.κ.
Τέλος δεν πρέπει να παραλείψω ότι σημαντικό κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας μέσα στην Κοινότητα είναι η πραγματοποίηση Παρεμβάσεων, δράσεων δηλαδή κοινωνικού, πολιτιστικού και οικολογικού χαρακτήρα που γίνονται από κοινού με πολίτες ή οργανωμένους φορείς και συλλόγους.
Ποιος ο ρόλος του γονέα;
Ο κάθε γονιός αλλά και τα αδέρφια και η/ο σύντροφος του τοξικοεξαρτημένου μπορούν να αποταθούν στο πρόγραμμα οικογένειας ώστε να πάρουν και αυτοί με τη σειρά τους υποστήριξη και συμβουλευτική. Η προσέγγισή τους μπορεί να γίνει άσχετα με το εάν το άτομο που έχει θέμα τοξικοεξάρτησης είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα ή όχι. Υπηρεσίες υποστήριξης συγγενών παρέχονται τόσο στην Αθήνα από το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής (Βαλτετσίου 37, Εξάρχεια 210 3304933) όσο και για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ραφήνας (Διασταύρωση Ραφήνας, Ξύλινος Οικίσκος, 22940 79900).
Η προσέλευση στο πρόγραμμα οικογένειας είναι εθελοντική. Παρόλα αυτά είναι καθοριστική στην ενίσχυση της θεραπευτικής προσπάθειας του μέλους.
Με ποιον τρόπο γίνεται η επανένταξη στην κοινωνία;
Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας στην Εναλλακτική Κοινότητα, τα άτομα εντάσσονται στο Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης, που είναι η τελευταία φάση του θεραπευτικού προγράμματος, και διαρκεί περίπου 14 μήνες στοχεύοντας στην ομαλή κοινωνική ένταξη των ατόμων.
Στη φάση αυτή σταθεροποιούνται τα αποτελέσματα της θεραπείας. Τα άτομα υποστηρίζονται μέσα από τη συστηματική συμμετοχή τους σε θεραπευτικές ομάδες και ατομικές συναντήσεις, σε εξωτερική βάση. Το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης διαθέτει ξενώνα, για την πρώτη περίοδο επανένταξής των μελών. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην εκπαιδευτική κατάρτιση και στην επαγγελματική αποκατάσταση των μελών.
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εθελοντική είσοδος του ατόμου στο πρόγραμμα και για ποιους λόγους;
Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό κάποιος να έχει προσωπικό κίνητρο διότι η απεξάρτηση είναι μία θεραπευτική διαδικασία. Το στοιχείο της εθελοντικής προσέλευσης είναι καίριο και βασική προϋπόθεσή της αφού έχει να κάνει με την ουσιαστική απόφαση κάποιου για αλλαγή.
Τονίσατε προηγουμένως και θεωρώ πως είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι στο κέντρο πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα. Τι γίνεται στο Πρόγραμμα σε σχέση με την εκπαίδευση κάποιου;
Στο πρόγραμμα λειτουργεί τμήμα εκπαίδευσης, στελεχωμένο από ειδικούς επαγγελματίες ώστε να υποστηρίζεται τόσο η εκπαιδευτική όσο και η επαγγελματική αποκατάσταση του μέλους.
Εκπαίδευση παρέχεται στο θεραπευόμενο μέλος σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο θεραπευτικό πλαίσιο και διαμορφώνεται ανάλογα με τη θεραπευτική φάση στην οποία βρίσκεται το κάθε μέλος.
Τα αντικείμενα εκπαίδευσης είναι ποικίλα και πραγματοποιούνται από επιμορφωτές αντίστοιχων ειδικοτήτων.
Άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν ώστε να πάρουν είτε απολυτήριο γυμνασίου είτε λυκείου. Παράλληλα το τμήμα εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, που προσφέρουν σε θεραπευόμενα μέλη, κυρίως στην φάση της Κοινωνικής Επανένταξης, με υποτροφία ορισμένες θέσεις φοίτησης σε αντικείμενα εκπαίδευσης της επιλογής τους, ώστε να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση, να συμπληρώσουν τις σπουδές τους ή να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.
Ακόμη από τη φάση της θεραπευτικής Κοινότητας και μετά τα μέλη συμμετέχουν σε σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού. Στο Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης λειτουργεί και γραφείο εύρεσης εργασίας και επαγγελματικής υποστήριξης.
Είναι γνωστό πως η χρηματοδότηση έχει μειωθεί από το κράτος. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;
Δύο είναι οι τομείς στους οποίους αντιμετωπίζουμε ως ΚΕΘΕΑ πρόβλημα. Αυτοί είναι της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Συγκεκριμένα από το 2011 έχει ξεκινήσει η μείωση της χρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ από το Υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών του φορέα. Επιπρόσθετα, τα πράγματα δυσκολεύει και το γεγονός ότι ο φορέας έχει ενταχθεί στο πενταετές πρόγραμμα παγώματος των προσλήψεων.
Πώς μπορούν να λυθούν αυτά; Ποιες είναι προτάσεις σας;
Πέρα από την κρατική χρηματοδότηση, η παροχή της οποίας είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του φορέα, είναι σημαντική η οποιασδήποτε φύσης συνεισφορά του κάθε πολίτη.
Πώς μπορεί, δηλαδή, ένας απλός πολίτης, που θέλει, να σας βοηθήσει;
Ένας απλός πολίτης θα μπορούσε να συνεισφέρει στο έργο του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ με πολλούς τρόπους. Καταρχήν ο εθελοντισμός αποτελεί μεγάλο μέρος, ίσως και το μεγαλύτερο, της βοήθειας που λαμβάνουμε όλα τα χρόνια της λειτουργίας μας. Αυτός μπορεί να έχει είτε τη μορφή προσφοράς εργασίας στο πρόγραμμα είτε της συνεισφοράς με ποικίλους τρόπους στην ενίσχυση κάποιας δράσης μας π.χ. λειτουργώντας κάποιος ως χορηγός επικοινωνίας. Επιπρόσθετα κάποιος μπορεί να βοηθήσει κάνοντας κάποια δωρεά στο Πρόγραμμα είτε εμπράγματη είτε χρηματική.
Τέλος, όπως προανέφερα, η διάθεση εκπαιδευτικών υποτροφιών για μέλη των προγραμμάτων είναι μία ενέργεια με την οποία συχνά ενισχύεται το έργο μας.
Κλείνοντας και πριν σας ευχαριστήσω ξανά θα ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το μήνυμα που θέλει το ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση να περάσει στην κοινωνία;
Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι η αλλαγή είναι εφικτή και όπως λέει και η φιλοσοφία του προγράμματος «Ό,τι και αν μπορείς να κάνεις, ό,τι και αν μπορείς να ονειρευτείς πρέπει να αρχίσεις τώρα».
Για περισσότερες πληροφορίες και για οτιδήποτε κάποιος θέλει να μάθει μπορεί να ανατρέξει στο www.kethea–paremvasi.gr ή www.facebook.com/KETHEAPAREMVASI, ή και να επικοινωνήσει στο info@kethea–paremvasi.gr.
Όπως ανέφερε η κα Καζούλη στο ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ λειτουργεί η Ομάδα Μουσικών Οργάνων που κατασκευάζει παραδοσιακά μουσικά όργανα από φυσικά υλικά ενώ μάλιστα αυτά εκτίθενται σε διάφορα μουσεία. Είναι και αυτή μία από τις πολλές δράσεις του Κέντρου και το παρακάτω κείμενο που δημοσιεύει η MarathonPress έχει επιμεληθεί η Ομάδα Άρθρου του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.
Από την κατασκευή μέχρι το χειροκρότημα
Ήχος και ρυθμός υπάρχει στο σύμπαν, ήχος και ρυθμός υπάρχει στην καρδιά μας κάπου εκεί ανάμεσα υπάρχει η μουσική.
Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης πίστευαν, όχι μόνο στη μαγεία της μουσικής, αλλά επίσης και στις θεραπευτικές της ιδιότητες.
Μουσική και θεραπεία απεξάρτησης υπάρχει και στην Εναλλακτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, η οποία βρίσκεται σε έναν κατάφυτο χώρο 40 στρεμμάτων, Ραφήνα, στην οποία λειτουργούν, ανάμεσα σε άλλα, ομάδα κατασκευής μουσικών οργάνων και ομάδα κρουστών.
Η μουσική δρα καταλυτικά στη διαδικασία απεξάρτησης γιατί ο καθένας συμμετέχει ενεργά και ταυτόχρονα είναι και μέλος της ομάδας.
«Είναι κάτι διαφορετικό, μας έχει βοηθήσει να συνεργαζόμαστε και να λειτουργούμε ομαδικά» λένε μέλη από την ομάδα Μουσικών Οργάνων.
Η μουσική, γνωστή και ως απολλώνια τέχνη, παίρνει το όνομά της από τις εννέα Μούσες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Στην αρχαία Ελλάδα ο όρος εννοούσε την Ποίηση, το Μέλος, το Χορό ως μία αδιάσπαστη ενότητα τεχνών, η οποία καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα στο Θέατρο.
Η μουσική υπάρχει σε κάθε δυνατή περίσταση. Η μουσική ως τέχνη έρχεται να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει με τους ήχους τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ψυχικές του καταστάσεις. Αυτή την ανάγκη έκφρασης έχουν και τα μέλη της Κοινότητας, όπου μέσα από τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες βρίσκουν τρόπους να λειτουργούν με ομαδικό πνεύμα και να κερδίζουν την αυτοεκτίμησή τους. Γι’αυτό δημιουργήθηκε και η δική της ομάδα κρουστών, γνωστή και ως «Κρουστωδία».
Η ομάδα αποτελείται από δέκα μέλη και τον Κώστα Κωνσταντάτο, γνωστό συνθέτη και τραγουδιστή του μουσικού συγκροτήματος «Encardia», ο οποίος διδάσκει και επιμορφώνει εθελοντικά την ομάδα.
Όπως ο ίδιος δηλώνει:
«Με συγκινεί ιδιαίτερα που βρίσκομαι στο συγκεκριμένο χώρο και έχω την δυνατότητα να μεταδώσω τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου και μέσα από αυτό να μπορώ και εγώ να στηρίζω ανθρώπους που δίνουν έναν τόσο εξαιρετικά δύσκολο αγώνα».
Η ομάδα, σε συνεργασία με τους «Encardia» και με την καθοδήγηση του Κώστα, «κρουστωδεί» ρυθμούς Tarantela, εμπνευσμένους από Ελληνικές αποικίες της Νότιας Ιταλίας γνωστές και για την «γκρεκάνικη» διάλεκτό τους, και παραδοσιακούς ήχους από όλη την Ελλάδα. Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της αρκετές εμφανίσεις και έχει απαντήσει σε μουσικά καλέσματα όπως στο θέατρο βράχων «Μελίνα Μερκούρη», όπου υποστήριξαν τους «Encardia» και τις «Πλειάδες» σε μία εξαιρετική μουσική συνεργασία. Επίσης, μοιράστηκαν τους ήχους τους στο Γκάζι στις εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ για την ημέρα κατά των ναρκωτικών, αλλά και στη θεατρική παράσταση «Ρινόκερος» του Eugene Ionesco μαζί με την κοινότητα του ΚΕΘΕΑ «Mosaic».
Μια ακόμα ιδιαιτερότητα της ομάδας είναι ότι τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιεί είναι κατασκευασμένα από την ομάδα «Μουσικών Οργάνων» που δραστηριοποιείται στην Κοινότητα. Έτσι τα μέλη της «Κρουστωδίας», όταν επικοινωνούν το συναίσθημά τους χρησιμοποιώντας τα, βιώνουν την ομαδικότητα και την «κοντινότητα» μεταξύ τους, κερδίζουν και απολαμβάνουν την αποδοχή του κόσμου, και διαμορφώνουν αξίες που προάγουν τον άνθρωπο και το ευ ζην. Εναρμονισμένος στο ίδιο μήκος κύματος ο Κώστας δηλώνει:
«Με την μουσική έχουμε τη δυνατότητα εκτόνωσης. Είναι μία διαδικασία, η οποία χρειάζεται συγκρότηση, συνεργασία και συντονισμό, για να μπορείς να εκφράσεις το συναίσθημά σου μέσα από αυτήν».
Η ομάδα Μουσικών Οργάνων
Η Εναλλακτική Κοινότητα Παρέμβαση είναι υπερήφανη για την ομάδα Μουσικών Οργάνων, μέλη της οποίας κατασκευάζουν παραδοσιακά όργανα, όπως το μπεντίρ, το νταούλι, το βροχοποιό και το χειροτύμπανο. Τα όργανα αυτά κατασκευάζονται από φυσικά υλικά, κυρίως από κατσικίσιο δέρμα και ξύλο.
Όπως λένε μέλη της ομάδας μουσικών οργάνων:
«Για να κατασκευάσουμε μπεντίρ και νταούλι χρησιμοποιούμε ξύλινους κόθρους από φουρνιστή οξιά (κοσκινόγυροι). Για το βροχοποιό χρησιμοποιούμε μια πλαστική σωλήνα με διάμετρο 50 όπου στη συνέχεια ανοίγουμε τρύπες, στις οποίες πλέκουμε σύρμα σε ελικοειδές σχήμα. Για τη γέμιση χρησιμοποιούμε φακές, σκάγια, ρύζι και κομμένα συρματάκια».
Είναι όργανα χειροποίητα με την πιστοποίηση του ΕΟΜΜΕΧ και εκτίθενται σε μουσεία και τοπικούς φορείς.
Τα βρίσκουμε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πωλητήριο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, στο Μουσείο Μπενάκη, καθώς και στον εκθετήριο χώρο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Έκθεση των μουσικών οργάνων υπάρχει και στο κτήριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ραφήνας. αλλά και στην Ιστοσελίδα του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, www.kethea-paremvasi.gr .
Σκοπός της ομάδας είναι η δημιουργία, η έκφραση, η επικοινωνία, τα οποία συνεπάγονται την ικανοποίηση των μελών που συμμετέχουν. Όλα αυτά βοηθούν τα μέλη να αποκτήσουν εφόδια για να συνεχίσουν την ζωή τους απαλλαγμένοι από την χρήση και να μπουν σε ένα νέο τρόπο σκέψης και ζωής. Ο οποίος πρεσβεύει την αλληλεγγύη στην προσπάθεια για την επίτευξη καθαρών στόχων και βοηθάει τα μέλη να επανακτήσουν αξίες, όπως εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, αλληλοσεβασμός.
* Η Ομάδα Άρθρου συναντιέται μια φορά την εβδομάδα και αποτυπώνει στο χαρτί σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα.