Αν ρωτήσεις τον Dennis Hope, θα σου πει ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη – για την ακρίβεια, ο πλουσιότερος άνθρωπος στο ηλιακό σύστημα. Γιατί; Επειδή, κατά τη γνώμη του, του ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Hope, που τότε είχε κλείσει σχεδόν έναν χρόνο άνεργος, σκέφτηκε ότι θα ήταν πολύ καλός στο real estate. Κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο, στράφηκε ψηλά στον ουρανό και είδε το φεγγάρι. Και τότε θυμήθηκε μια λεπτομέρεια από ένα μάθημα πολιτικής επιστήμης που είχε παρακολουθήσει στο κολέγιο: Η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών του 1967 για το Διάστημα απαγόρευε στα κράτη να διεκδικούν την κυριαρχία ουράνιων σωμάτων, αλλά δεν έλεγε τίποτα για τα μεμονωμένα άτομα.
Έτσι, ο Hope έγραψε μια επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη λέγοντας ότι το φεγγάρι ήταν δικό του και τους ζήτησε να του βρουν έναν λόγο για τον οποίο δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει την ιδιοκτησία του. Δεν έλαβε ποτέ απάντηση.
H δήλωση ιδιοκτησίας κατατέθηκε στα Ηνωμένα Έθνη καθώς και στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας το 1980 από τον Dennis M. Hope της Lunar Embassy – όπως ονόμασε την επιχείρησή του – και έκτοτε, ο άνδρας ισχυρίζεται ότι έχει πουλήσει περισσότερα από 611 εκατομμύρια «στρέμματα γης» στο φεγγάρι, καθώς και ιδιοκτησίες στον Άρη, την Αφροδίτη, τον Ερμή και την Ιώ (ΙΟ).
Οι τιμές που παίζουν
Τα μεμονωμένα οικόπεδα ενός στρέμματος πωλούνται προς 19,95 δολάρια (36,50 δολάρια μετά τον «σεληνιακό φόρο» και άλλα δευτερεύοντα έξοδα), ενώ υπάρχουν εκπτώσεις για μεγαλύτερα οικόπεδα.
Κάποια στιγμή, μάλιστα, ο Hope ανέφερε πως πούλησε ένα οικόπεδο μεγέθους 2,66 εκατομμύρια στρέμματα – για 250.000 δολάρια, ενώ ισχυρίστηκε πως έχει πουλήσει εκτάσεις στο φεγγάρι σε τρεις πρώην προέδρους, τους George H.W. Bush, Jimmy Carter και Ronald Reagan, αν και όλα αυτά μάλλον αποτελούν διαφημιστικά κόλπα του δαιμόνιου επιχειρηματία.
Ο Hope αυτοαποκαλείται πρόεδρος της Γαλαξιακής Κυβέρνησης, μιας δημοκρατίας που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων στο φεγγάρι και σε ορισμένες από τις ιδιοκτησίες του σε άλλους πλανήτες.
Σύμφωνα με την Tanja Masson-Zwaan, βέβαια, πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαστημικού Δικαίου, «Αυτό που κάνει [ο Hope] είναι απλώς να δίνει σε ανθρώπους κομμάτια χαρτιού που αναφέρουν πως είναι ιδιοκτήτες του φεγγαριού». Παρ’ όλα αυτά, ο άνδρας συνεχίζει ανένδοτος να πουλά οικόπεδα στο φεγγάρι με αμείωτο ρυθμό.
Φύγαμε για Σελήνη
O Hope και άλλοι φανατικοί της Σελήνης ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ του 2012 “Lunarcy!”, το οποίο παρακολουθεί ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης. Ο σκηνοθέτης Simon Ennis αναφέρει πως το φεγγάρι είναι «τόσο κραυγαλέο και οπτικά εντυπωσιακό, τόσο προφανές στον νυχτερινό ουρανό», ώστε οι άνθρωποι έλκονται συνέχεια από αυτό.
Όταν άκουσε, μάλιστα, για πρώτη φορά για την επιχείρηση του Hope, ο Ennis σκέφτηκε ότι ήταν η καλύτερη ιδέα που είχε ποτέ κανείς: «Νομίζω ότι είναι μια απίστευτα έξυπνη και ξεκαρδιστική ιδέα. [Ο Hope] έχει αίσθηση του χιούμορ γι’ αυτό που κάνει, παρά το γεγονός ότι είναι απολύτως σοβαρός».
Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες η εταιρεία Lunar Embassy ισχυρίζεται πως έχει κερδίσει περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αυτή τη στιγμή έχει στη διάθεσή της 27 μεταπωλητές, 6 πρεσβευτές και 2 μόνιμα μέλη προσωπικού που εργάζονται για αυτήν.
Οι κάτοχοι αδειών πρέπει να καταβάλουν ένα ποσό 60.000 δολαρίων και να αγοράζουν έναν ελάχιστο αριθμό εκτάσεων κάθε μήνα προκειμένου να μεταπωλούν ακίνητα ή να γίνουν πρεσβευτές.
Ευτυχώς για τον Hope, όσοι έχουν μπει στη διαδικασία να αγόρασαν αυτές τις σεληνιακές εκτάσεις δεν αναμένεται να πάνε εκεί σύντομα – εκτός και αν ο Elon Musk του χαλάσει τα σχέδια…
Πηγή: pride.gr