Αν είσαι αρχάριος και ξεκινάς τώρα ένα πρόγραμμα τρεξίματος ίσως κοντεύεις να πελαγώσεις. Δεν προκαλεί φόβο το να βγεις έξω, στο κοντινότερο μέρος για τρέξιμο που έχεις και τελικά να σε περνάνε όλοι; Να θυμάσαι όμως ότι τα οφέλη υπερνικούν ξεκάθαρα την όποια ταλαιπωρία.

Και δεν χρειάζεται να είσαι κανένας σούπερ υπερ-μαραθωνοδρόμος για να αρχίσεις να βλέπεις και να νιώθεις τα θετικά αποτελέσματα, τα οποία περιλαμβάνουν βελτίωση της διάθεσης, βελτίωση του σωματικού βάρους, μειωμένο κίνδυνο πολλών παθήσεων κτλ.

Ας δούμε λοιπόν μερικές απλές συμβουλές, από απλούς δρομείς που είχαν αποτέλεσμα.

1) Μην πιέζεσαι πολύ!

Επειδή κάποιος άλλος μπορεί να κάνει το 5άρι σε αυτό που σου φαίνεται εσένα μόλις λίγα λεπτά, δεν σημαίνει ότι και εσύ πρέπει να κάνεις το ίδιο. Κάνε το τρέξιμο με τρόπο ώστε να το ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ και από εκεί και πέρα χτίζεις σταδιακά. Βρες τον ΔΙΚΟ ΣΟΥ ρυθμό. Το τρέξιμο είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να τρέχεις έναν αγώνα κάθε φορά που βγαίνεις από την πόρτα σου.

2) Βρες τρόπο να κάνεις το τρέξιμο λίγο πιο συναρπαστικό

Διάφορα πραγματάκια μπορεί να σε κρατήσουν απασχολημένο κατά την άσκηση. Κάνε λίγο τον εαυτό σου να ξεχνιέται. Κάποιος είπε ότι ενώ το τρέξιμο σε κάνει και νιώθεις τόσο τέλεια αφού τελειώσει, την ώρα που τρέχεις είναι πολύ βαρετό.

Έτσι η μουσική, τα βιβλία ή ακόμα και το να τρέξεις σε ένα άγνωστο μέρος ώστε να έχεις κάτι να περιμένεις ή να κοιτάζεις πέρα από τον δρόμο, θα σου αποσπάσουν την προσοχή και θα κάνουν τον χρόνο να περάσει πιο γρήγορα.

3) Επένδυσε σε καλά παπούτσια για τρέξιμο

Τα ακατάλληλα παπούτσια δεν θα προσαρμοστούν στις δικές σου ανάγκες και στο δικό σου πέλμα κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό και άρα θα σε εμποδίσει να συνεχίσεις το τρέξιμο. Το σωστό παπούτσι παίζει σημαντικό ρόλο στην μηχανική του βηματισμού σου, κάτι που σίγουρα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

4) Απόφυγε τις σκληρές επιφάνειες

Διαφορετικά κινδυνεύεις με περιοστίτιδα (shin splints) Όσο μπορείς αν έχεις την ευκαιρία μείνε σε χώμα, γρασίδι κτλ.

5) Μην τα παρατήσεις σε μερικές εβδομάδες.

Ίσως νιώθεις ότι δεν κάνεις πρόοδο, αλλά το τρέξιμο χρειάζεται λίγο τον χρόνο του. Μην τα παρατήσεις από νωρίς. Η συνέπεια και η συνέχεια είναι το κλειδί. Ίσως φαίνεται δύσκολο αρχικά, αλλά αν είσαι συνεπής θα γίνει ευκολότερο και απολαυστικότερο

6) Συγκεντρώσου στις αναπνοές σου

Το τρέξιμο απαιτεί πιο βαθιές εισπνοές και εκπνοές από ότι έχεις συνηθίσει. Αν νιώθεις ότι οι αναπνοές σου γίνονται πολύ γρήγορες ή νιώθεις μικρές κράμπες στα πλάγια , ίσως πρέπει να μειώσεις τον ρυθμό σου. Όταν ελέγχεις πλήρως πλέον την αναπνοή σου, όλα τα άλλα γίνονται πιο εύκολα.

7) Περπάτα ενδιάμεσα

Είναι απολύτως φυσιολογικό να εναλλάσσεις μεταξύ αργού και γρήγορου ρυθμού. Βασικά το περπάτημα θα σε βοηθήσει έπειτα και στο τρέξιμο! Τρέξιμο, περπάτημα, τρέξιμο περπάτημα… είναι αποδεκτό το να τρέχεις για 30’’ (πχ. Μέχρι το επόμενο δενδρο) και να περπατάς για 2 λεπτά.

8) Βάλε έναν ρεαλιστικό στόχο και κυνήγα τον!

Θες να καταφέρεις να τερματίσεις ένα 5άρι; Θες να μπορέσεις να τρέξεις 2 χιλιόμετρα χωρίς να σταματήσεις; Βρες έναν στόχο και προσηλώσου! Μην το χάνεις από τα μάτια σου… ή την σκέψη σου!

9) Βρες μια playlist που τα σπάει!

Αυτό είναι στάνταρ κάτι που δίνει κίνητρο. Βρες κάτι τονωτικό που ταιριάζει στον ρυθμό σου.

10) Μάθε να αγαπάς τον αργό ρυθμό!

Και τι έγινε αν σε περνάνε όλοι; Τουλάχιστον εσύ είσαι έξω και προσπαθείς. Και αυτό από μόνο του είναι τεράστια επιτυχία! Απλά συνέχισε να τρέχεις. Το πόσο αργά ή γρήγορα δεν έχει σημασία!

Προηγούμενο άρθροΗ μέρα που βυθίστηκε το «Σάμινα» – Η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στην Ελλάδα με 81 νεκρούς
Επόμενο άρθροΑμαλιάδα: 50χρονη με τον 93χρονο πατέρα της ζουν εδώ και οκτώ μήνες σε αυτοκίνητο (pics)