Πώς ξέρω πότε o σκύλος μου είναι ευτυχισμένος; Ίσως είναι ο τρόπος που κουνά την ουρά του και ο τρόπος που τρέχει γύρω γύρω μέσα στο δωμάτιο όταν γυρίζω ή ο τρόπος που χαλαρώνει στην αγκαλιά μου.

Ίσως απλά και εσείς γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας είναι ευτυχισμένος, αλλά δεν μπορείτε να εξηγήσετε πως το ξέρετε.

Οι σκύλοι αισθάνονται συναισθήματα παρόμοια με τα δικά μας, αλλά δεν μπορούν να τα εκφράσουν όπως εμείς. Δείχνουν τα συναισθήματά τους μέσω της γλώσσας του σώματος, της συμπεριφοράς ακόμη και μέσω της υγείας τους. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που δείχνουν εάν ένας σκύλος είναι ευτυχισμένος.

Πώς αισθάνονται (και δείχνουν) τα σκυλάκια τα συναισθήματα τους

Τα σκυλιά έχουν τη συναισθηματική ικανότητα ενός παιδιού ηλικίας 2 έως 2,5 ετών, που σημαίνει ότι αισθάνονται συναισθήματα όπως χαρά, φόβο και θυμό. Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά έχουν τις ίδιες ορμόνες και υφίστανται τους ίδιους τύπους χημικών αλλαγών που υφίστανται οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια συναισθηματικών εναλλαγών.

Όπως ένα 2χρονο παιδί, ο σκύλος μας δεν έχει το λεξιλόγιο για να μας πει πως αισθάνεται. Ωστόσο, όπως και ένα μικρό παιδί, η γλώσσα του σώματος και η συμπεριφορά είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσει ο σκύλος μας τα συναισθήματα του.

dog side stories: Πόσο ευτυχισμένος είναι ο σκύλος σας;

Φυσικά σημάδια ενός ευτυχισμένου σκύλου

Σε γενικές γραμμές, σε ένα χαρούμενο σκυλί η γλώσσα του σώματος θα είναι χαλαρή.

Αυτά είναι μερικά από τα φυσικά σημάδια ενός ευτυχισμένου σκύλου:

-Ένα χαλαρό, μερικώς ανοιχτό στόμα

-Αυτιά χαλαρά, όχι τραβηγμένα πίσω ή τεντωμένα σε εγρήγορση

-Συνολικά χαλαρή, σίγουρη στάση, με υπερυψωμένο κεφάλι, χαλαρή ουρά

-Μια ουρά που κουνιέται και μπορεί να περιλαμβάνει και κούνημα ολόκληρου του σώματος το οποίο όμως παραμένει χαλαρό. Ένα σκυλί που στέκεται άκαμπτο με μια ουρά που κυματίζει τεντωμένη μπορεί να δείχνει εγρήγορση ή νευρικότητα.

-Ξαπλώνει για να δείξει την κοιλιά του

Φυσικά, κάθε σκυλί είναι διαφορετικό και η σύνθεση του σώματος μπορεί να ποικίλει. Αλλά σε γενικές γραμμές, ένα ευτυχισμένο σκυλί δείχνει χαλαρό και άνετο.

Συμπεριφορικά σημάδια ενός ευτυχισμένου σκύλου

Εκτός από τα σημάδια της γλώσσας του σώματος, υπάρχουν συμπτώματα συμπεριφοράς που υποδηλώνουν την ευτυχία:

-Τα ευτυχισμένα σκυλιά γενικά δεν είναι καταστροφικά. Η καταστροφική συμπεριφορά μπορεί να είναι ένα σημάδι άγχους, στρες ή ελλιπούς εκτόνωσης

-Θέλουν να παίξουν, να κάνουν μια βόλτα ή να πάνε για μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Αν το σκυλί μας δεν δείχνει ενδιαφέρον για τα παραπάνω, μπορεί να αισθάνεται αδιαθεσία ή πόνο

-Έχουν όρεξη για το φαγητό, η οποία δηλώνει ότι αισθάνεται οργανικά και συναισθηματικά καλά. Οι αλλαγές στην όρεξη είναι ένα από τα πρώτα σημάδια πιθανής ασθένειας ή δυστυχίας.

-Ακουμπούν πάνω μας.

-Χαίρονται όταν μας βλέπουν να επιστρέφουμε.

Παράγοντες όπως η φυλή, η ηλικία και η υγεία μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του σκυλιού μας. Και φυσικά, η προσωπικότητα του κάθε σκύλου παίζει σημαντικό ρόλο στο πως εκφράζει την ευτυχία οπότε ο κατάλογος του καθενός μας ίσως είναι διαφορετικός από τον παραπάνω.

ΠΗΓΗwoofland.gr
Προηγούμενο άρθροΟ στρατιώτης που παρίστανε τον λοχαγό με ψεύτικη στολή και εκτέλεσε πάνω από 150 ανθρώπους
Επόμενο άρθροΕπτά πολύ καλοί λόγοι για να βάλεις το τρέξιμο στη ζωή σου