Πρόσφατα η Βενετία αποφάσισε να χρεώνει με 5 ευρώ τους τουρίστες που θέλουν να την επισκεφτούν για μία ημέρα, ως μέτρο για να μειώσει τον υπερτουρισμό. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό μέρος της Γης που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αν πάμε λίγο πιο ανατολικά και προσγειωθούμε στο Μπουτάν, μια μικρή χώρα της Ασίας με συνολική έκταση 38.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μόλις 800.000 κατοίκους, τότε θα πρέπει να πληρώνουμε 100 δολάρια την ημέρα μόνο και μόνο για να βρισκόμαστε εκεί. Σε αυτό το ποσό προφανώς και δεν συμπεριλαμβάνεται διαμονή, γεύματα, μεταφορά, ή είσοδος σε μνημεία.

Πρόκειται για μία από τις χώρες με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο και σίγουρα μία από τις πιο ακριβές. Το μέτρο των 100 δολαρίων την ημέρα θεσπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν η χώρα αποφάσισε να ξανανοίξει στον τουρισμό μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Ο στόχος του βασιλείου του Μπουτάν με αυτόν τον φόρο είναι να περιορίσει τον τουρισμό, προκειμένου να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τόσο τον πολιτισμό όσο και το περιβάλλον του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πάρο, η μόνη πόλη στο Μπουτάν που διαθέτει αεροδρόμιο, δεν έχει σχεδόν καθόλου μπετόν ή μέταλλο στα κτίριά της. Τα σπίτια της πόλης είναι ξύλινα και σχεδόν όλα διώροφα, με σκαλιστά παράθυρα, βαμμένα σε έντονα χρώματα.

ΠΗΓΗgazzetta.gr
Προηγούμενο άρθροΕισαγγελέας – Μάτι: Απαλλαγή για Ψινάκη, «καταπέλτης» για Μπουρνούς – Συνολικά εννέα καταδίκες
Επόμενο άρθροΤο Σάββατο 2 Μαρτίου η συνεστίαση της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Μαραθώνα