Ακριβώς έναν χρόνο μετά το μοιραίο εκείνο απόγευμα, αρκετά πράγματα παραμένουν -δυστυχώς- ίδια, αλλά αρκετά έχουν αλλάξει στο Μάτι και τις ψυχές των κατοίκων του. Το μεγαλύτερο κέρδος από ένα τόσο τραγικό περιστατικό είναι η ανταπόκριση που βρίσκει κάθε προσπάθεια που έχει ως γνώμονα την αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον που δείχνουν άγνωστοι προς αγνώστους.

Η Μιμικάννα Αναστασάκη δεν ζει στην περιοχή και η πυρκαγιά δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στη ζωή της. Είχε όμως έμμεσο, καθώς εκείνο το απόγευμα έψαχνε για ώρες τη στενή της φίλη, για να μάθει αργά το βράδυ και έπειτα από χίλιες μύριες αρνητικές σκέψεις ότι «το κορμί μας σώθηκε, αλλά χάσαμε όλα τα υπόλοιπα. Κάηκε και το σπίτι μας».

Νιώθοντας υποχρεωμένη να βοηθήσει οικονομικά τόσο τη ζωγράφο Φούλη Μητσιάλη, όσο και κάποιους κοντινούς, κοινούς τους φίλους καλλιτέχνες, που επίσης υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά από τη φωτιά, έριξε την ιδέα για μια μικρή έκθεση της οποίας τα έσοδα θα είχαν συγκεκριμένο προορισμό. Η ιδέα κρίθηκε ως εξαιρετική, μόνο που άλλαξε ο στόχος. Η κα Μητσιάλη επέμεινε τα έσοδα να δοθούν στους εγκαυματίες, δεδομένου ότι το δικό τους πρόβλημα ήταν απείρως σοβαρότερο από την απώλεια ενός σπιτιού.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η πρωτοβουλία για να πάρει σάρκα και οστά το «Ξανά ζω». Οι δύο φίλες επικοινώνησαν την ιδέα τους σε καλλιτέχνες που ζουν στην περιοχή, κάποιοι εκ των οποίων επίσης έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Η πρότασή τους βρήκε τεράστια ανταπόκριση κι έτσι περισσότεροι από 45 ζωγράφοι, γλύπτες και φωτογράφοι θα εκθέσουν τα έργα τους στο ξενοδοχείο RAMADA ATHENS ATTICA RIVIERA, επί της οδού Ποσειδώνος 55-57 στο Μάτι, με τα έσοδα να προσφέρονται υπέρ της αποθεραπείας, αλλά και της ενίσχυσης εγκαυματιών.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 20 Ιουλίου (20.30) και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 26 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ξενοδοχείο RAMADA, βρήκαν καταφύγιο 400 ψυχές και σώθηκαν από τη φωτιά χάρη στην ψυχραιμία και τις έγκαιρες παρεμβάσεις του ιδιοκτήτη του και βεβαίως και του προσωπικού.

«Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε μέσα από την έκθεση είναι ότι η φύση αναγεννάται μέσα από τις στάχτες της και ότι η ζωή συνεχίζεται. Οφείλουμε, δε, να μην ξεχνάμε τη σημασία της αλληλεγγύης προς ανθρώπους που έχουν ανάγκη από συμπαράσταση. Οικονομική, ψυχολογική ή και τα δύο. Κάποια έργα από αυτά που θα εκτεθούν προϋπήρχαν, κάποια φιλοτεχνήθηκαν αποκλειστικά γι’ αυτό τον λόγο. Αξίζει, όμως, να πούμε ότι για πολλούς από τους καλλιτέχνες αυτή η έκθεση ήταν και ένας τρόπος αυτοθεραπείας και λύτρωσης. Μην ξεχνάμε ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες έχασαν περιουσίες και απλώς στάθηκαν λίγο πιο τυχεροί από άλλους συμπολίτες μας», δηλώνουν στη MP οι κκ. Φούλη Μητσιάλη και Μιμικάννα Αναστασάκη.

Στην έκθεση συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ: ΕΥΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ζωγράφος, ΕΡΙΕΤΤΑ ΒΟΡΔΩΝΗ ζωγράφος, PASCALINE BOSSU ζωγράφος, AIDA CARBONE ζωγράφος, ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ αρχιτέκτων, ΝΙΚΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ γλύπτης, ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ζωγράφος, RICCARDO DI LAURO ζωγράφος, ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΒΑΣΗΣ γλύπτης, ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ γλύπτης, DIANE KATSIAFICAS ζωγράφος, ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ ζωγράφος, ΛΟΥ ΚΟΤΣΟΜΙΤΗ ζωγράφος, ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΚΗΣ ζωγράφος, ΜΑΡΙΤΣΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ζωγράφος, ΑΘΗΝΑ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ζωγράφος, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΟΖΑ ζωγράφος, ΦΟΥΛΗ ΜΗΤΣΙΑΛΗ ζωγράφος, ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ζωγράφος, ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΡΤΟΛΗΣ γλύπτης, ΜΑΤΑ ΜΠΕΡΤΟΛΗ ζωγράφος, ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΠΟΥΡΧΑ ζωγράφος, ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ ζωγράφος, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΥΡΓΑΛΗ ζωγράφος, ΤΙΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ζωγράφος, ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ζωγράφος, MICHAEL TUPAY ζωγράφος, ΣΙΣΣΥ ΤΣΑΛΠΑΤΟΥΡΟΥ φοιτήτρια Α.Σ.Κ.Τ., ΧΑΒΙΑΡΑ ELSERMANS ζωγράφος, ΠΕΝΥ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ ζωγράφος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ: ΒΙΒΙΑΝΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΑΛΙΦΕΡΗΣ, ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΒΛΑΧΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΡΕΤΤΟΣ, ΤΑΣΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ, ΣΙΣΣΥ ΔΑΒΡΗ, ΣΕΒΑΣΤΗ ΔΡΑΚΟΥΛΗ, ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΣΟΚΟΙΛΗΣ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ: ΚΑΖΑΓΛΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΝΟΥΣΗ, ΧΛΟΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΛΙΖΙΩΤΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΡΕΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΙΚΗΣ.

H Marathon Press αποτελεί εκ των χορηγών της έκθεσης μαζί με τους:

  • ΚΕΔΜΑ
  • Ακρέμων Εκτυπωτική
  • Sante Rockbar
  • ΔΟΠΑΠ
  • Ομάδα Νέων Μάτι
  • Ξενοδοχείο RAMADA
  • Generali Life

Η αφίσα της έκθεσης