Πόσο δουλεύουν τελικά οι Έλληνες; Είναι μόνο φαγητό, ποτό και διασκέδαση; Μάλλον όχι, αν κρίνουμε από την Έρευνα του Εργατικού Δυναμικού της ΕΕ για το 2023 (LFS), που συγκεντρώθηκε από τη Eurostat. Εκεί, λοιπόν, φάνηκε πως η Ελλάδα βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της λίστας με τις πιο σκληρά εργαζόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η μέση εβδομαδιαία εργασία στην Ευρώπη είναι 36,1 ώρες. Την ίδια στιγμή, όμως, στην Ελλάδα είναι 39,8 ώρες, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. Μόλις μια θέση πιο κάτω βρίσκεται η Ρουμανία, με τους πολίτες της να δουλεύουν 39,5 ώρες κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα, ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία με 39 ώρες.

Αν κοιτάξουμε τώρα τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκεί πρωταθλητές στη δουλειά είναι οι Τούρκοι με 44,2 ώρες κατά μέσο όρο και ακολουθούν οι Σέρβοι με 41,7, αλλά και οι Βόσνιοι με 41,4 ώρες την εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τις χώρες που δουλεύουν λιγότερο, τα αποτελέσματα μπορεί να σας εκπλήξουν. Κι αυτό γιατί χώρες όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία, τις οποίες έχουμε στο μυαλό μας ως “work only”, βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της λίστας.

Έτσι, φαίνεται πως οι κάτοικοι της Ολλανδίας δουλεύουν λιγότερο από όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μόλις 32,2 ώρες της εβδομάδας τους να τις περνούν σε κάποιο γραφείο, ενώ ακολουθούν η Αυστρία με 33,6 ώρες, η Γερμανία με 34 ώρες την εβδομάδα και η Φιλανδία με 34,8 ώρες.

Ανά κλάδο, οι οικονομικές δραστηριότητες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ώρες εργασίας ήταν η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία (41,5 ώρες εργασίας), η εξόρυξη (39,1) και οι κατασκευές (38,9). Αυτοί που εργάστηκαν λιγότερο ήταν οι άνθρωποι στον τομέα της εκπαίδευσης (31,9) και εκείνοι στις τέχνες και την ψυχαγωγία (33).

ΠΗΓΗgazzetta.gr
Προηγούμενο άρθροΜικρής έκτασης φωτιά στον Μαραθώνα
Επόμενο άρθροΣοκ στην Ηλεία: 11χρονο κοριτσάκι που αγνοούνταν δολοφονήθηκε από τον θείο του