Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σε φάρμακα. Μερικά από αυτά σύμφωνα με το MEGA είναι τα αναλγητικά, όπως Panadol, οι παιδικές αντιβιώσεις (Amoxil 500mg, Augmentin 475mg), τα παιδικά εμβόλια, τα αντιεπιληπτικά, η ενέσιμη ινσουλίνη (όπως το Ozempic), φάρμακα για τη θεραπεία του θυροειδούς, αγχολυτικά, οφθαλμικές αλοιφές (Tobradex pom, Tobrex pom), κρέμες κορτιζόνης (Fucidin, Fucicort) και εισπνεόμενα. Αλλά σοβαρές είναι και οι ελλείψεις στα παυσίπονα φάρμακα για ασθενείς που νοσούν από καρκίνο, αλλά και στις παιδικές αντιβιώσεις.

Για το θέμα αυτό μίλησε και η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων Βανέσσα Λαζαροπούλου στο MEGA . «Κάθε μέρα ξυπνάμε και λέμε ποιο θα είναι το επόμενο ελλειπτικό που θα ψάχνουμε σαν κρυμμένο θησαυρό» τόνισε και πρόσθεσε πως «πολλά φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη. Ακόμα κι όταν τα παραλαμβάνουμε σε πολύ λίγα κομμάτια, κι αυτό έλλειψη είναι για εμάς.

Δεν μπορούμε να καλύψουμε από τους 10 ασθενείς που θα έρθουν και τους 10, μπορεί να καλυφθεί μόνο ο ένας. Είναι δύσκολο να καλύψουμε τη φαρμακευτική πορεία του ασθενούς». «Πάνω σε όλες τις εξάρσεις ιώσεων που είχαμε τον χειμώνα, η αμοξικιλλίνη ήταν το πιο δυσεύρετο φάρμακο φέτος στα φαρμακεία μας», συμπλήρωσε η κ. Λαζαροπούλου.

Το καθημερινό μότο των φαρμακοποιών είναι «εξαντλήστε τα περιθώρια». Πολλές φορές εάν κάποιος φαρμακοποιός έχει σε διάθεση το φάρμακο και δεν το χρειάζεται το δίνει σε συναδέλφους του, ενώ σε περιπτώσεις που το φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη ακολουθεί επικοινωνία με τον ιατρό του ασθενούς.

ΠΗΓΗenikonomia.gr
Προηγούμενο άρθροΠαιδί – θαύμα ηλικίας μόλις 8 ετών νίκησε γκραν μετρ στο σκάκι κι έγραψε ιστορία
Επόμενο άρθροYouTuber έδινε συμβουλές για την ανατροφή παιδιών κι η ίδια βασάνιζε ακραία τα δικά της