Τη χαρά να «καμαρώνει» το τρίτο της βιβλίο, αλλά πρώτο λογοτεχνικό έχει η Ελένη Τριανταφύλλου, με την «Τρύπια Αρβύλα» να υπόσχεται στιγμές, θύμησες και εικόνες στους παλιότερους και γνώση στους νεότερους και συγκεκριμένα στα παιδιά, στα οποία και απευθύνεται κατά κύριο λόγο.

Η Ελένη Τριανταφύλλου, που εργάστηκε ως νηπιαγωγός στο Γραμματικό, ανέλαβε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Να μεταφέρει σε μαθητές Δημοτικού μια «μαύρη» περίοδο για τη χώρα μέσω της διήγησης της ζωής του Γιώργη Φαρσακίδη.

«Πρόκειται για ένα βιβλίο με ιστορικά στοιχεία από τις περιόδους του Β Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και τη νεότερη Ελλάδα που περιγράφει, μεταξύ άλλων, την κατάσταση που υπήρχε με τα ξερονήσια και τον παραλογισμό του κράτους να στέλνει εκεί και να βασανίζει όποιον είχε αντίθετη φωνή.

Η τρύπια αρβύλα - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΛ. - Σύγχρονη Εποχή Εκδοτική ΑΕΒΕ

Αρχίζουμε από τον Πόλεμο και την Αντίσταση του Φαρσακίδη σε Ιταλούς, Γερμανούς και Βούλγαρους και φτάνουμε μέχρι την εξορία του με σκληρά βασανιστήρια και φυλακίσεις για 16 χρόνια.

Αλλά αγγίζουμε κι ένα άλλο κομμάτι με δεδομένο ότι στη Μεταπολίτευση, ο Φαρσακίδης ασχολήθηκε με το κίνημα ειρήνης δίνοντας πολλές διαλέξεις για τη ματαιότητα του πολέμου. Ήθελα, λοιπόν, να περάσω στα παιδιά αυτό ακριβώς, το πόσο μάταιος είναι ο πόλεμος. Και μάλιστα σε μια εποχή που συγκυριακά συμβαίνει δίπλα μας και μας επηρεάζει άμεσα», λέει στη Marathon Press η κα Τριανταφύλλου και συνεχίζει:

«Η πορεία ζωής του Φαρσακίδη με συγκίνησε και μου έδωσε την έμπνευση να προσφέρω στα παιδιά, δύο μυθοπλασίες μέσα από συγκεκριμένα, αληθινά γεγονότα και ένα θεατρικό δρώμενο με δύο αρβύλες που συζητούν με τα ζουζούνια της αυλής…

Δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα. Υπήρχαν δύσκολες έννοιες, αλλά και γεγονότα που δεν γινόταν να απλοποιηθούν ώστε να αγγίξει παιδιά νηπιαγωγείου, όπως σχεδίαζα στην αρχή. Έτσι, το βιβλίο απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά Δημοτικού. Φροντίσαμε να κυλάει ευχάριστα, να μην περιέχει διδακτισμό, να δημιουργεί συγκίνηση χωρίς περιγραφές βίας και βαρβαρότητας».

Το βιβλίο «Η Τρύπια Αρβύλα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία ή να το παραγγείλλετε στο διαδίκτυο. Η εικονογραφηση έχει γίνει από την εικαστικό Εύα Μελά, πρόεδρο του επιμελητηριου εικαστικών Ελλάδος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Ελένη Τριανταφύλλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας κι από το Μαράσλειο Διδασκαλείο. Εργάστηκε σε δημόσια νηπιαγωγεία της Αττικής και συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την υλοποίηση περιβαλλοντικού και πολιτιστικού προγράμματος με θέμα το δάσος. Συνδικαλίστηκε ενεργά και συμμετείχε σε όλους τους αγώνες των εκπαιδευτικών στη δεκαετία του ’80.

Υπήρξε γενική γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμαρουσίου-Κηφισιάς, εκλεγμένη με τη Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών. Συμμετείχε στους αγώνες του γυναικείου κινήματος. Ήταν μέλος στο ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Χαλανδρίου της ΟΓΕ.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα κατά καιρούς στον τοπικό Τύπο του Χαλανδρίου και της Αγίας Παρασκευής για εκπαιδευτικά θέματα, για το περιβάλλον και τις δράσεις του γυναικείου κινήματος. Το 2009 εκδόθηκαν δύο βοηθήματά της για την προσχολική ηλικία από τις εκδόσεις Χατζηλάκος: Τα Μαθηματικά του δάσους και Η Ανάγνωση και η Γραφή του δάσους.

Είναι μόνιμη κάτοικος Μαραθώνα από το 2007.