Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Πλέον θα μπορείτε να τον βρείτε στον «Ινδιάνο» και μέσα από τη στήλη του θα συνεχίσει να μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Καραμελωμένο χταπόδι με φάβα

υλικά:

για τη φάβα:

  • 250 γρ φάβας
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
  • 80 ml μηλόξυδο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε 1 λίτρο ζεστό νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

για το χταπόδι:

  • 1,5-2 κιλά χταπόδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 1 κσ ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κσ πιπέρι σε κόκκους

εκτέλεση:

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το καρότο και το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη φάβα, ανακατεύουμε και ξύνουμε τον πάτο για να μην κολλήσουν και για να πάρει το φαγητό μας όλα τα αρώματα. Προσθέτουμε το νερό με τον ζωμό μας, τα φύλλα δάφνης και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20’, μέχρι να μαλακώσει η φάβα. Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά, βγάζουμε τα φύλλα δάφνης, ρίχνουμε το μηλόξυδο, αλατοπιπερώνουμε και μπλεντάρουμε, ρίχνοντας σταδιακά το ελαιόλαδο. Έτοιμη η φάβα.

Ξεκινάμε το χταπόδι! Σε μια πλατιά κατσαρόλα τοποθετούμε το κρεμμύδι, το καρότο, το φινόκιο, το ξύδι, το πιπέρι, το θυμάρι και τα φύλλα δάφνης και την αφήνουμε στην άκρη. Καθώς ανοίγουμε το χταπόδι, αφαιρούμε το δόντι, το κεφάλι, το κόβουμε στα τέσσερα χωρίζοντας τα πλοκάμια και το τοποθετούμε πάνω από τα υλικά. Πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με αλουμινόχαρτο. Σιγοβράζουμε για 1-1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Μόλις μαγειρευτεί το χταπόδι, σουρώνουμε το ζουμί από την κατσαρόλα. Καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε το χταπόδι και από τις δύο πλευρές, για περίπου 2’ από κάθε μεριά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ζουμί και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καραμελώσει. Σε ένα ωραίο πιάτο, απλώνουμε τη φάβα, προσθέτοντας από πάνω το καραμελωμένο χταπόδι με το ζουμί του. Γαρνίρουμε με κάπαρη και κρεμμυδάκι.