Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος Δερδεμέζης, έχοντας από μικρός πάθος με τη μαγειρική, πειραματίστηκε τόσο που τελικά έγινε αυτοδίδακτος και δεν ακολούθησε σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκίνησε από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη και έκλεψε τόσο τις καρδιές μας γευστικά που το γεγονός ότι έφτασε να εργάζεται σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Λονδίνου δεν εξέπληξε κανέναν… Πλέον, μέσα από τη στήλη του, μας ταξιδεύει με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!

και του Βάϊου Ρουσόπουλου

Ο Βάιος Ρουσόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και τελειώνοντας το Λύκειο, το 2009, σπούδασε Marketing & Communication. Η πρώτη ουσιαστική του τριβή με τη μαγειρική ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όταν ξεκίνησε να μαγειρεύει, αρχικά από χόμπι. Τελικά, αποδείχθηκε ότι η μαγειρική ήταν κάτι πολύ παραπάνω από χόμπι και σύντομα αποφάσισε να την ακολουθήσει επαγγελματικά. Το 2014 ξεκίνησε σπουδές στη LE MONDE Institute of Hotel & Tourism, μία από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής στην Ελλάδα. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στο ξενοδοχείο Costa Navarino και στο εστιατόριο Barbouni.


Βασιλόπιτα (για 12-14 άτομα)

υλικά:

  • 260 γρ. βούτυρο 82% λιπαρά
  • 250 γρ. αλεύρι (κοσκινισμένο δύο φορές)
  • 7 γρ. μπέικιν πάουντερ (κοσκινισμένο δύο φορές)
  • 225 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 στικ βανίλιας
  • 150 γρ. αυγά
  • 1 γρ. σκόνη κανέλας
  • 55 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 55 γρ. πούδρα φουντουκιού
  • 150 γρ. σταγόνες σοκολάτας φούρνου
  • 50 ml γάλα
  • 15 ml κονιάκ
  • στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 24 εκ
Για τη μαρέγκα (προαιρετικά):
  • 70 γρ. ασπράδια αυγών
  • 1 δόση βανίλια
  • 140 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, αφρατεύοντας καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, την πούδρα αμυγδάλου και φουντουκιού, τις σταγόνες σοκολάτας και τέλος, το γάλα με το κονιάκ. Αφήνουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Αδειάζουμε το μείγμα μέχρι τα καλύψει τα 2/3 του τσερκιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165oC για 45’ περίπου. Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη. Εναλλακτικά, εάν θέλουμε να εκτελέσουμε την εκδοχή με τη μαρέγκα, ξεκινάμε με την προετοιμασία της. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια με τη βανίλια και, μόλις αρχίσουν να φουσκώνουν, προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2’ ακόμη.

Τοποθετούμε τη μαρέγκα πάνω στην ψημένη πίτα μας και τη στρώνουμε με τη βοήθεια μιας μαρίζ. Με ένα κόσκινο, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.