Πρωτομπήκε στη ζωή μας το 2002, ως κομμάτι του Αθλητικού και Πολιτιστικού Πάρκου που δημιουργήθηκε τότε και έδωσε μια διαφορετική πνοή στη Νέα Μάκρη. Ξεκίνησε να λειτουργεί από την ίδια κιόλας χρονιά και στα οκτώ χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το κλείσιμό του, «φιλοξένησε» εκατοντάδες παιδιά και μεγάλους και αποτέλεσε βασικό χώρο αναψυχής κι άθλησης. Εκ των βασικών λόγων που έκλεισε το 2010 ήταν αφενός ο οικονομικός κι αφετέρου ότι δεν υπήρχε πλέον δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού που θα «έτρεχε» το project.

Το κολυμβητήριο άνοιξε ξανά για το κοινό την 1η Σεπτεμβρίου και εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, ήτοι από τις περισσότερες από 350 εγγραφές που έγιναν το πρώτο 15ήμερο, αποδεικνύεται ότι ο κόσμος περίμενε πώς και πώς να το δει να «ζωντανεύει».

Η ΚΕΔΜΑ είχε αντιληφθεί την αναγκαιότητα να υπάρξει ξανά ένας χώρος για τους λάτρεις της πισίνας, που θα παρείχε όλες τις ανέσεις, σύγχρονες εγκαταστάσεις κι ασφάλεια στους δημότες και τα παιδιά τους. Και με βάση αυτή τη λογική έπραξε, για να φτάσει τελικά να παραδώσει ένα έργο, για το οποίο οι υπεύθυνοι δηλώνουν -και δικαίως- υπερήφανοι.

Ποτέ βέβαια δεν μπορείς να τους ικανοποιήσεις όλους. Κι έτσι, παρότι η διοίκηση της ΚΕΔΜΑ πιστώθηκε την καλή δουλειά που έγινε στο Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης, υπήρξαν και φωνές διαμαρτυρίας, είτε στα… πηγαδάκια που στήνονται στην πόλη, είτε στα social media. Όλες είχαν τον ίδιο παρονομαστή. Το κόστος εγγραφής.

Αρκετοί, λοιπόν, μπήκαν στη διαδικασία να σχολιάσουν αρνητικά το γεγονός ότι τα 60 ευρώ ανά άτομο είναι σημαντικό ποσό, επιχειρηματολογώντας ότι οι τιμές είναι κατώτερες σε άλλα κολυμβητήρια περιοχών της Αττικής.

Μιλήσαμε με τον πλέον αρμόδιο να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Μανώλης Γεωργάτος, πρόεδρος της ΚΕΔΜΑ, υπενθυμίζει στη MP όλα τα έργα που έγιναν στο κολυμβητήριο κι επιπλέον εξηγεί γιατί το κόστος, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή, δε θα μπορούσε να είναι μικρότερο. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση προς την τοπική κοινωνία με πολύ συγκεκριμένη στόχευση…

«Αναλάβαμε ένα δύσκολο έργο να παραδώσουμε στους δημότες ένα κολυμβητήριο αντάξιο της Ιστορίας της περιοχής που θα το χαίρονται πραγματικά, θα νιώθουν ασφαλείς και θα στέλνουν χωρίς δεύτερες σκέψεις και τα παιδιά τους.

Μέσα σε μια διετία έγιναν πολλά και σημαντικά έργα. Πέραν της ενεργειακής αναβάθμισης της θέρμανσης του κολυμβητηρίου που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, με ιδίους πόρους έγινε επιμελής επισκευή και συντήρηση στα φίλτρα καθαριότητας του νερού με την αντικατάσταση 22 τόνων χαλαζιακής άμμου, ενώ πήραμε και καινούργιο ρομπότ καθαρισμού. Επίσης, επισκευάστηκαν οι αντλίες ανακύκλωσης του νερού, η δοσομετρική αντλία χλωρίωσής του, ο ηλεκτρικός ανελκυστήρας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τη ζωή των οποίων οφείλουμε να διευκολύνουμε όλοι, ενώ τοποθετήθηκε και ελεύθερο δίκτυο πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi).

Είναι περιττό, δε, να αναφέρω μικρότερα έργα που ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνουν για να λειτουργήσει το κολυμβητήριο, όπως για παράδειγμα η αντικατάσταση σπασμένων πλακιδίων.

Επιπλέον, με χορηγία του ιδρύματος “Αιγέας” του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου επιμεληθήκαμε τον ελαιοχρωματισμό της εγκατάστασης.

Σημαντικό, επίσης, είναι ότι προχωρήσαμε στην πρόσληψη έξι νέων μόνιμων υπαλλήλων αποκλειστικά για τις ανάγκες του κολυμβητηρίου και συγκεκριμένα δύο γυμναστών ΤΕΦΑΑ, ενός ναυαγοσώστη, δύο διοικητικών στελεχών και ενός υπευθύνου καθαριότητας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για ολοκληρωτικό λίφτινγκ για να φτάσουμε στο σημείο να παρουσιάσουμε αυτό που βλέπουν σήμερα οι δημότες», εξηγεί αρχικά ο κ. Γεωργάτος και συνεχίζει σχολιάζοντας το επίμαχο ζήτημα των τιμών.

«Δε θα κρύψω ότι μου προκάλεσε στενοχώρια το γεγονός ότι υπήρξαν φωνές που διαμαρτυρήθηκαν. Μια εγκατάσταση που ήταν τόσα χρόνια κλειστή, άνοιξε και πάλι για το κοινό και όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα έργο που η πόλη το χρειαζόταν. Θα πω επίσης, ότι παρατηρήθηκαν πολλές παρερμηνείες. Εννοώ, για να γίνω συγκεκριμένος, ότι πολλοί εξέφρασαν παράπονα για τη μηνιαία συνδρομή, χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τις προνομιακές προσφορές που ισχύουν, όπως 3μηνα ή 6μηνα πακέτα ή όταν πρόκειται να εγγραφούν περισσότερα μέλη μιας οικογένειας, αλλά και πολλά άλλα!

Από την άλλη, βέβαια, δεν μπορώ να παραγνωρίσω -και με κάνει κι ευτυχή- το γεγονός ότι η πλειοψηφία επικροτεί και στηρίζει το έργο, αναγνωρίζοντας ότι πολύ λίγοι δήμοι στην Αττική έχουν 50άρα πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων τέτοιου επιπέδου».

Συνεχίζοντας, ο κ. Γεωργάτος εξηγεί το γιατί σε μια πρώτη φάση, το κόστος εγγραφής δε θα μπορούσε να είναι μικρότερο.

«Υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι κάναμε ένα πλάνο με βάση το πώς το κολυμβητήριο θα παραμείνει βιώσιμο. Δηλαδή το κόστος βγήκε με γνώμονα το πώς θα βγάζει τα έξοδά του και θα παραμείνει ανοικτό, ώστε να μην ξαναδούμε να μπαίνουν λουκέτα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο κέρδους με βάση τις τιμές που έχουν τεθεί και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ο δήμος Μαραθώνα να έχει πισίνα υψηλών προδιαγραφών για χρόνια.

Θα πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπό όψιν κι άλλες παραμέτρους για να απαντηθούν τα ερωτήματα περί κόστους. Όπως για παράδειγμα ότι είμαστε ένας δήμος με 35.000 μόνιμους κατοίκους τη χειμερινή περίοδο και ότι η εισπραξιμότητα είναι περιορισμένη. Δεν είμαστε Περιστέρι για να έχουμε την ευελιξία να ρίξουμε τις τιμές και συγχρόνως να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε.

Και βέβαια μην ξεχνά κανείς και τις συνθήκες που επικρατούν. Τα μέτρα και οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού, δε μας επιτρέπουν τη χρήση του κολυμβητηρίου από πολλά άτομα την ίδια στιγμή. Υπάρχει συγκεκριμένο πλαφόν το οποίο οφείλουμε να σεβαστούμε για την ασφάλεια όλων και κατ’ επέκταση τα έσοδα έχουν και συγκεκριμένο ταβάνι. Μακάρι να τελειώσουν όλα αυτά, να έχει την ίδια ανταπόκριση ο κόσμος σε ό,τι αφορά στις εγγραφές κι εδώ είμαστε να συζητήσουμε ξανά το ζήτημα της μηνιαίας συνδρομής. Δεν είμαστε τρελοί να θέλουμε να αποκλείσουμε δημότες, φαντάζομαι το αντιλαμβάνεται αυτό κι ο πλέον δύσπιστος».

Κλείνοντας, ο κ. Γεωργάτος έστειλε κι ένα μήνυμα προς όλους όσοι αγαπούν τον αθλητισμό. «Απευθύνω προσωπική έκκληση να στηρίξουμε αυτή την αθλητική εγκατάσταση. Να “αγκαλιάσει” ο κόσμος το σύγχρονο κολυμβητήριο που του παραδώσαμε, ώστε να έχει βιωσιμότητα και να το καμαρώνουμε για χρόνια».