του Βαγγέλη Τζώρτζη
Φεβρουάριος πλέον με σημείο αναφοράς βέβαια τη γιορτή των ερωτευμένων…Δυο συνταγές λοιπόν! Μια γι’ αυτούς που ζουν τον ερωτά τους και λιώνουν στο βλέμμα του άλλου τους μισού, και ακόμα μία γι’ αυτούς είναι λίγο πιο ψύχραιμοι με αυτό το θέμα. Και να μην ξεχνάμε ότι έρχεται και η Σαρακοστή… Ένα χταποδάκι για να γεμίσει το τραπέζι σας την Καθαρά Δευτέρα…
Σολομός με τραγανή κρούστα μυρωδικών και άρωμα πορτοκάλι
Yλικά
Για τη μαρινάδα:
- 2 φιλέτα σολομού
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- 50ml ελαιόλαδο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 100ml teriyaki sauce
- 1 κ.σ. μέλι
- Αλατοπίπερο
Για την κρούστα μυρωδικών
Σε ένα μπολ ανακατέψτε
- 10 γρ. Φρυγανιά τριμμένη
- Λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο
- Ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα, ανακατέψτε ελαφρά και βάλτε μέσα τα δύο φιλέτα του σολομού. Αφήστε το μπολ σκεπασμένο μέσα στο ψυγείο για δύο περίπου ώρες.
Μετά πάρτε τα φιλέτα και τοποθετήστε τα, από την αντίθετη πλευρά του δέρματος, χωρίς να τα στεγνώσετε στο μείγμα της κρούστας.
Πιέστε ελαφρά και βάλτε τα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 15 με 20 λεπτά. Γαρνίρετε το πιάτο με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα ή ψητά λαχανικά.
Burger με κοτόπουλο, bacon και avocado
Yλικά
- Ψωμάκι Brioche για Burger
- Λίγο βούτυρο γάλακτος
- ½ φιλέτο κοτόπουλο
- 2 φύλλα από γαλλική σαλάτα
- 2 λεπτές φέτες ντομάτα
- 1 avocado κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 φέτες bacon
- 2 κ.γ μουστάρδα Dijon
- 2 κ.γ μαγιονέζα
- Λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
- Λίγο σπασμένο ή φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόψτε το φιλέτο κοτόπουλο σε λεπτές φέτες, αλατίστε το και ψήστε το σε σχάρα ή στο φούρνο. Παράλληλα ψήστε και τις φέτες bacon.
Βουτυρώστε και ψήστε τα ψωμάκια μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Χτίστε το burger αλείφοντας τη sauce στα ψωμάκια και τοποθετήστε τα υπόλοιπα υλικά και απολαύστε!
Χταπόδι Κρασάτο σε φάβα
Για το κρασάτο χταπόδι:
υλικά
- 1 κιλό χταπόδι
- 100ml ξίδι
- 200ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
- 150ml ελαιόλαδο
- μπαχάρι
Βάζουμε στη κατσαρόλα το χταπόδι μέχρι να βγάλει τα ζουμιά του έπειτα προσθέτουμε ξίδι, κρασί και μπαχάρι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 με 45 λεπτά. Προς το τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Για την φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια
υλικά
- 500 γρ. φάβα κίτρινη
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελάχιστη ρίγανη
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- 2-3 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
- 1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τη φάβα σε ένα τρυπητό και την αφήνουμε να στραγγίσει.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 5 φλ. τσ. νερό να βράσει.
- Ρίχνουμε μέσα τη φάβα και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 35 λεπτά περίπου.
- Αν σχηματιστεί αφρός, τον αφαιρούμε.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε ελαφρά.
- Το αδειάζουμε στη μισοβρασμένη φάβα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και βάζουμε να ξαναβράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να χυλώσει και να πήξει.
- Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει λείος πουρές.
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
- Βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις φέτες των κρεμμυδιών.
- Τις πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και τις αφήνουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά.
- Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το βαλσαμικό ξίδι και αφήνουμε τα κρεμμύδια, σε σιγανή φωτιά, για 2-3 λεπτά έως ότου απορροφηθεί το ξίδι.
- Με τα καραμελωμένα κρεμμύδια γαρνίρουμε τη φάβα.