Δημοσιεύουμε αυτούσιο -ως είθισται- κείμενο διαμαρτυρίας που μας απέστειλαν οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Μαραθώνα, σχετικά με την κατάσταση του σχολείου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της MP, συνεργεία του Δήμου Μαραθώνα ήδη βρίσκονται στο σχολείο και καταβάλλουν προσπάθειες για να βελτιώσουν την κατάσταση. Είναι, λοιπόν, πολύ θετικό το ότι ο Δήμος ανταποκρίθηκε άμεσα, ωστόσο είναι αναγκαίο να προηγούνται τέτοιες επιστολές για να μπουν μερικά πράγματα σε τάξη;

Τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν το συγκεκριμένο σχολείο, που κατασκευάστηκε πριν περίπου 50 χρόνια οπότε χρήζει διαρκούς συντήρησης, μέχρι σήμερα δεν έχουν λυθεί στο σύνολό τους κι ελπίζουμε μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να έχουν αντιμετωπιστεί… και ο χώρος να είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους μαθητές της πόλης.

Κείμενο Διαμαρτυρίας

Οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Μαραθώνα προσερχόμενοι την 1/9/20202 στο σχολείο μας, επί της οδού Σπηλαίου Πανός 24, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη αλλά καθόλου πρωτόγνωρη για εμάς κατάσταση.

Συγκεκριμένα: 1) τα γραφεία μας είχαν να καθαριστούν από το προηγούμενο σχολικό έτος και, όπως ενημερωθήκαμε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τοποθετημένο προσωπικό καθαριότητας ( παντού συναντάμε αράχνες, ψόφια έντομα, σκουπίδια και σκόνη).

2) Ο προαύλιος χώρος είναι γεμάτος σκουπίδια, ξερά φύλλα, χόρτα που έχουν φυτρώσει παντού, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι, τόσο εμείς, όσο και οι μαθητές μας με φίδια! Επίσης, σπασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, κατεστραμμένες και πεσμένες στο έδαφος μπασκέτες, κάδοι σκουπιδιών που ξεχειλίζουν, σχεδόν όλες οι βρύσες σπασμένες και εκτός λειτουργίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού το σχολείο μας δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, σύνδεση με το διαδίκτυο και τηλεφωνικές γραμμές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εξυπηρέτηση του κοινού και η επικοινωνία με την Υπηρεσία μας.

Με αγανάκτηση και θυμό αναγκαζόμαστε να δημοσιοποιήσουμε την κατάσταση που βιώνουμε εδώ και χρόνια. Έχουμε επανειλημμένα απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στο σχολείο μας: ταβάνια που στάζουν με την πρώτη βροχή, σπασμένοι ανεμιστήρες και σπασμένες κλειδαριές στις τάξεις, πόρτες που δεν κλείνουν, κατεστραμμένες υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Αισθανόμαστε ότι βιώνουμε μια τριτοκοσμική κατάσταση εδώ και χρόνια, αλλά ιδιαίτερα τώρα εν μέσω πανδημίας θα έπρεπε οι σχολικές εγκαταστάσεις να λειτουργούν άψογα, σύμφωνα με τις εντολές του ΕΟΔΥΥ.

Είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε όλα τα έγγραφα τα οποία αποστέλλουμε εδώ και χρόνια στους αρμόδιους σχετικά με τα κτιριακά προβλήματα του σχολείου μας.

Αναρωτιόμαστε γιατί τα κονδύλια που διατέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ δεν αξιοποιήθηκαν και για το δικό μας σχολείο.

Για την τεκμηρίωση όλων των προαναφερομένων έχουν επισυναφθεί φωτογραφίες από το σχολικό κτίριο.

Ο Διευθυντής: Σπυρόπουλος Δ.

Οι Υποδιευθυντές: Ζάχος Λ, Ρεμπάπη Γ.

Οι καθηγητές: Δαγκοβάνου Ι., Πανταζοπούλου Π., Βουτσινά Α., Τριγάζη Χ., Τρυποσκούφη Δ., Ζαγάρη Ε., Καλιτζή Δ., Πάικος Η., Καλαϊτζάκης Τ., Τσιάρα Α., Ξυδιάς Σ., Τσάκωνα Β., Κατσανδρής Α., Κολοκυθάς Γ., Ιωαννίδης Κ., Ευθυμίου Σ., Λαουράκη Μ., Μαλεφάκη Μ.

Φωτογραφίες