Ο ΜΕΣΜΑ όπως πάντα πρωτοπόρος και με αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το επόμενο Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στην Αφετηρία Μαραθώνιου Δρόμου.

Όπως έγινε γνωστό υπάρχει συμπολίτης μας που αυτή την στιγμή έχει μεγάλη ανάγκη από αίμα, γι’ αυτό παρακαλούμε όλο τον κόσμο να κινητοποιηθεί, ώστε να βοηθήσουμε όλοι μαζί όσο μπορούμε!

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα;

Αιμοδότης μπορεί να γίνει κάθε ενήλικας, ηλικίας 18-65 ετών, με βάρος άνω των 50 κιλών, εφόσον είναι υγιής και έχει ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες, είναι απαγορευτικά για έναν αιμοδότη.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά, εάν υπολογίσει κανείς και τον χρόνο συμπλήρωσης του ερωτηματολόγιου και του ιατρικού ελέγχου. Η πράξη της αιμοδοσίας από μόνη της διαρκεί μόνο δέκα λεπτά. Εφόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια αποδοχής του αιμοδότη και δεν ισχύει κάποιο από τα κριτήρια αποκλεισμού, μπορεί να προσέλθει στις υπηρεσίες αιμοδοσίας.

Απαιτείται η λήψη ελαφρού γεύματος 3 με 4 ώρες πριν την αιμοδοσία, καθώς και λήψη πολλών υγρών, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία. Συνολικά περίπου 450 ml αίμα συλλέγεται και είναι αρκετό για να σώσει μέχρι και τρεις ζωές!