Γράφει ο Κώστας Ζοργιός

Έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια ώρες ερευνών στα 131 χρόνια που έχουν περάσει από τη δολοφονική του δράση. Μέχρι σήμερα δεν είχαν αποτέλεσμα ή πιο σωστά, δεν οδήγησαν στη λύση του μυστηρίου. Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, έγινε θρύλος, ταινία, τραγούδι, νουβέλα, μέχρι και… ομάδα μπέιζμπολ, αλλά ίσως έφτασε η ώρα να απομυθοποιηθεί. Ή μήπως όχι; Το «ήξερες ότι» του Απριλίου είναι αφιερωμένο στον πρώτο serial killer της σύγχρονης ιστορίας που άφησε εποχή για το μίσος που έτρεφε για τις γυναίκες, αλλά και την αποτελεσματικότητα που επέδειξε στο να κρύβει καλά την ταυτότητά του.


 • Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης άρχισε να ικανοποιεί τις αρρωστημένες ορέξεις του στην περιοχή Whitechapel του Λονδίνου τον Απρίλιο του 1888 και μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους είχε δολοφονήσει πέντε γυναίκες. Υπήρξαν άλλες έξι δολοφονίες στη συγκεκριμένη περιοχή ως το 1891, εντούτοις οι αρχές δεν μπόρεσαν ποτέ να τις συνδέσουν με αυτές που αποδίδονται στον μυστηριώδη serial killer. Οι πέντε ιερόδουλες, θύματα του Τζακ του Αντεροβγάλτη είναι γνωστές και ως The Canonical Five.
 • Τα ονόματα των πέντε θυμάτων του Whitechapel Murderer, όπως έγινε γνωστός εκείνη την εποχή, ήταν Mary Ann Nichols, Annie Chapman, Elizabeth Stride, Catherine Eddowes και Mary Jane Kelly.
 • Ο κατά συρροή δολοφόνος δρούσε τα ξημερώματα και μόνο τα Σαββατοκύριακα και πιστεύεται ότι πρώτα στραγγάλιζε τα θύματά του, ώστε να μην είναι σε θέση να ζητήσουν βοήθεια.
 • Οι φόνοι προκάλεσαν πανικό στην κοινωνία του Λονδίνου και αποτέλεσαν πρώτο θέμα στις τοπικές -κι όχι μόνο- εφημερίδες της εποχής, κυρίως λόγω βαναυσότητας. Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης έκοβε τον λαιμό των θυμάτων του και τα ακρωτηρίαζε. Ήταν μάλιστα τόσο ακριβείς οι κινήσεις του, που όλοι θεωρούσαν ότι πρόκειται για άτομο με σημαντικές ανατομικές ή χειρουργικές γνώσεις.
 • Το διάσημο ανά τον κόσμο παρατσούκλι άρχισε να χρησιμοποιείται όταν ένας άγνωστος έστειλε γράμμα στο Κεντρικό Γραφείο Ειδήσεων του Λονδίνου ισχυριζόμενος ότι είναι ο δολοφόνος. Υπέγραφε ως «Τζακ ο Αντεροβγάλτης»
 • Υπήρξαν δεκάδες ύποπτοι για τις δολοφονίες, εντούτοις τρεις εξ αυτών θεωρήθηκαν από τις αρχές ως οι βασικότεροι και βρίσκονταν πάντα υπό παρακολούθηση. Ο Πολωνός κουρέας Άρον Κοσμίνσκι, ο Βρετανός δικηγόρος Μόνταγκ Ντρούιτ και ο Ρώσος γιατρός Μίχαλ Οστρόγκ. Όλοι τους είχαν δύο κοινά χαρακτηριστικά. Κρίθηκαν ως μανιακοί και μισούσαν τις ιερόδουλες.

 • Παρότι ουδέποτε γνώριζαν την ταυτότητά του, όσοι ψυχίατροι και εγκληματολόγοι ασχολήθηκαν με τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι έπασχε από ανίατες ψυχικές διαταραχές, ότι θεωρούσε τις γυναίκες ως κατώτερα όντα και ότι τις μισούσε τόσο -και δη τις ιερόδουλες- που έκρινε ότι έπρεπε να παραμορφώνει τα θύματά του, σε βαθμό που να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμα.
 • Η ιστορία του Τζακ του Αντεροβγάλτη, και η φήμη που απέκτησε ακριβώς επειδή κανείς δεν γνώριζε ποτέ ποιος τελικά ήταν, ενέπνευσε συγγραφείς, σκηνοθέτες, μουσικούς και δημιουργούς κόμικ. Το εντυπωσιακότερο όλων, ωστόσο, είναι η «ανάμιξή» του με τον αθλητισμό… Το 2011 μια ομάδα μπέιζμπολ που αγωνίζεται στις μικρές κατηγορίες του Καναδά μετονομάστηκε σε London Rippers και η μασκότ της, ονόματι Jack Diamond, καθιέρωσε το ψηλό καπέλο και τη μαύρη κάπα… Τους λες και ψιλοφρικαλέους.
 • Στα 131 χρόνια που ερευνάται η ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη, πολλές θεωρίες έχουν εμφανιστεί και ακόμη περισσότεροι άνθρωποι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους, ώστε να μπορέσουν μια μέρα να αποκαλύψουν ποιος ήταν ο μυστηριώδης δολοφόνος. Ένα σκίτσο που δημοσιεύθηκε το 2006 και τον απεικονίζει με τη μπέρτα και το ημίψηλο καπέλο θεωρήθηκε ως το πιο κοντινό στις τότε περιγραφές.
 • Πριν από μια δεκαετία, ο Βρετανός κωμικός Τζον Μόρις προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, καθώς στο βιβλίο του “The hand of a woman” υποστήριζε ότι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης δεν ήταν άντρας, όπως όλοι πίστευαν μέχρι τότε, αλλά γυναίκα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Μόρις, επρόκειτο για την Ουαλή, Λίζλι Ουίλιαμς, σύζυγο του βασιλικού γιατρού Σερ Τζον Ουίλιαμς, ο οποίος ήταν από τους πρώτους υπόπτους για τις δολοφονίες.

 • Πρόκειται για ακόμη ένα σενάριο ή για την τελική λύση του μυστηρίου; Εγκληματολογική έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από έναν μήνα στο Journal of Forensic Sciences αναγνωρίζει τον 23χρονο Πολωνό κουρέα, Άαρον Κοσμίνσκι, ως το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τον μύθο του Τζακ του Αντεροβγάλτη. Όπως προαναφέραμε, ο Κοσμίνσκι ήταν ο ένας εκ των τριών πιο βασικών υπόπτων από το ξεκίνημα των ερευνών και για σειρά ετών.
 • Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι για την ενοχή του Κοσμίνσκι, καθώς όπως υποστηρίζουν έκαναν ελέγχους DNA, τόσο σε δείγμα αίματος όσο και σπέρματος που βρήκαν πάνω σε μεταξωτό σάλι, το οποίο είχε εντοπιστεί δίπλα στο πτώμα του τέταρτου θύματος του Τζακ Αντεροβγάλτη (Κάθριν Έντοους).
 • Ο Κοσμίνσκι ήταν Εβραίος Πολωνός που ζούσε στην περιοχή που έγιναν οι φόνοι με τους δύο αδελφούς και την αδελφή του. Εργαζόταν ως κουρέας και φέρεται να έπασχε από σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές από το 1885. Απεβίωσε σε ηλικία 53 ετών το 1919 από γάγγραινα.