Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΡΓΙΟΣ

Αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι, έχουμε «φάει» μεγάλο μέρος του χειμώνα και πλέον μετράμε αντίστροφα για το Πάσχα και μετά για την εποχή που η περιοχή μας σφύζει από ζωή και στις παραλίες γίνεται το αδιαχώρητο. Μέχρι να φτάσουμε στο καλοκαίρι, βέβαια, μεσολαβεί και μια περίοδος πολύ ιδιαίτερη με μάσκες, σερπαντίνες, αφρούς, πάρτυ και… κοψίδια. Οι Απόκριες πλησιάζουν…


 • Ως Απόκριες χαρακτηρίζεται το διάστημα των τριών εβδομάδων πριν την Καθαρά Δευτέρα. Είναι μια κινητή περίοδος και η πρώτη εβδομάδα της τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου. Ονομάζεται Προφωνή λόγω του ότι στο παρελθόν την προφωνούσαν, ανακοίνωναν δηλαδή τον ερχομό των απόκρεων.
 • Η δεύτερη εβδομάδα ονομάζεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου. Προφανώς γιατί στο παρελθόν ο κόσμος έτρωγε κρέας και δε νήστευε ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή.
 • Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή στο παρελθόν έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα. Ήταν η… ενδιάμεση περίοδος από την κρεοφαγία στη νηστεία, ώστε να μην τους κάτσει… απότομη η αφαγία.
 • Οι Απόκριες χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων και από το ξεφάντωμα. Γι’ αυτό και σε πολλά μέρη της χώρας στήνονται καρναβάλια όπου ο κόσμος (κυρίως οι νεότεροι ηλικιακά) το γλεντάει με την ψυχή του. Μασκαράδες, άρματα και πολύ κέφι συνθέτουν ένα πάρτυ που κρατά μέρες και έχει ελάχιστους περιορισμούς.
 • Η λέξη «Καρναβάλι» προέρχεται από την ιταλική λέξη carnevale, η οποία ανάγεται στο υστερολατινικό carnem (που σημαίνει «κρέας») και στο levare (που σημαίνει σηκώνω ή αφαιρώ). Από εκεί έχουμε από τον 13ο αιώνα και μετά το παλαιό πιζάνικο carnelevare, το παλαιό βενετσάνικο carlevar, οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι έγινε αφομοίωση και φτάσαμε σε έναν (αμάρτυρο) τύπο carnelevale και μετά carnevale. Από τα ιταλικά η λέξη διεθνοποιήθηκε και πέρασε σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές γλώσσες μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά.
 • Το πιο δημοφιλές καρναβάλι στη χώρα είναι το Πατρινό με την πρωτεύουσα της Αχαΐας να συγκεντρώνει κάθε χρόνο επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Οι ρίζες του μας γυρνούν στον 19ο αιώνα και η κορύφωσή του έρχεται την τελευταία Κυριακή της αποκριάς, όταν γίνεται και η περίφημη παρέλαση των αρμάτων.
 • Μεγάλα καρναβάλια θεωρούνται επίσης αυτά της Ξάνθης, του Ρεθύμνου, της Νάουσας, της Θήβας και του Μοσχάτου.
 • Μια και κάναμε αναφορά σε γνωστά καρναβάλια, θα μας πάνε… φυλακή αν δεν αναφερθούμε στο μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο καρναβάλι παγκοσμίως. Οι ρίζες του κρατούν από το 1723 και υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000.000 άνθρωποι βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους της βραζιλιάνικης πόλης. Κάποιοι του έχουν δώσει την ονομασία “O maior show da Terra”, που σημαίνει «το μεγαλύτερο σόου στη Γη» και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να τους πεις και υπερβολικούς…
 • Καλά τα Καρναβάλια αλλά πιο καλή για μας τους μεγαλύτερους είναι η Τσικνοπέμπτη… Γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας της Αποκριάς και προμηνύει την έναρξη της Σαρακοστής. Με απλά λόγια, πεθαίνετε στο κρέας, για να αντέξετε 40 μέρες νηστείας (όσοι βέβαια νηστεύετε).
 • Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην κρεατοφαγία και οι ταβέρνες της χώρας κάνουν χρυσές δουλειές. Πρέπει βέβαια να είστε πάντα προσεκτικοί και να επιλέγετε μαγαζιά που γνωρίζετε, γιατί υπάρχουν μερικοί κακοί επαγγελματίες που βρίσκουν ευκαιρία να ξεφορτωθούν ό,τι χειρότερο έχουν σε κρέας.
 • Παρόμοια γιορτή έχουν οι Γερμανοί (Weiberfastnacht) και οι Γάλλοι (Mardi Gras). Η δεύτερη μεταφράζεται ως «Λιπαρή Τρίτη» και είναι κάτι αντίστοιχο με τη δική μας «Καθαρά Δευτέρα».