Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΡΓΙΟΣ

Είναι ένα από τα πιο hot θέματα της τελευταίας διετίας. Και αν δεν υπάρξουν σοβαρές αποφάσεις και έντονη δράση συνολικά, θα συνεχίσει να μας απασχολεί για πολύ ακόμα. Αν μη τι άλλο, βέβαια, η κλιματική αλλαγή δεν είναι άγνωστος όρος για κανέναν πλέον.

Και το μόνο ενθαρρυντικό τη στιγμή που τύποι σαν τον Τραμπ τη χαρακτηρίζουν «φάρσα» (hoax), η νεότερη γενιά αναλαμβάνει δράση. Κάτι οι ενέργειες της Γκρέτα Τούνμπεργκ, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια μαθητές ανά τον κόσμο, κάτι η πληρέστερη ενημέρωση που έχουν οι νέοι, οδήγησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις παγκοσμίως. Ας ελπίσουμε -για πολλοστή φορά- αυτοί που πρέπει, να πήραν το μήνυμα. Το «Ήξερες Ότι» Οκτωβρίου είναι αφιερωμένο στο κλίμα.


 

  • Το 2018 καταγράφηκε στην ατμόσφαιρα η υψηλότερη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA και της NOAA (Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας), το 2016 ήταν το θερμότερο έτος στην παγκόσμια Ιστορία. Το πλέον απίστευτο και ανησυχητικό, όμως, είναι ότι τα 18 από τα 19 πιο θερμά έτη καταγράφηκαν από το 2000 και έπειτα…
  • Το 11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που οφείλονται στον άνθρωπο, προκαλείται από την αποψίλωση των δασών.
  • Το 1% των δένδρων του Αμαζονίου «συγκρατεί» το 50% του άνθρακα στην περιοχή. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο μεγάλη ζημιά προκάλεσαν οι πυρκαγιές στον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στον πλανήτη και πόσο εγκληματική είναι η αδιαφορία της βραζιλιάνικης κυβέρνησης και του προέδρου της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου…
  • Περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού, ήτοι 800 εκατομμύρια άνθρωποι, επηρεάζονται με διάφορους τρόπους από συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η ξηρασία, οι πλημμύρες, τα κύματα καύσωνα και η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων.
  • Μια περιοχή παράκτιων οικοσυστημάτων μεγαλύτερη σε μέγεθος από τη Νέα Υόρκη καταστρέφεται κάθε χρόνο εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και αδιαφορίας.
  • Το 2015 έγινε στη Γαλλία ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη με την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού από 195 χώρες. Αν και ελάχιστα πράγματα έχουν βελτιωθεί από τότε και παρότι η απειλή γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αγνοούν τους κινδύνους. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο μόνος ηγέτης από τις 20 ισχυρότερες χώρες στον πλανήτη (G20) που αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη συμφωνία.
  • Οι φυσικές λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως ο τερματισμός της αποψίλωσης των δασών και η αποκατάσταση των ήδη υποβαθμισμένων, θα μπορούσαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, να δημιουργήσουν 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, να βγάλουν 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους από τη φτώχια και να προσθέσουν 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια παραγωγική ανάπτυξη.