Είναι 1η Σεπτεμβρίου του 1939 και οι Γερμανοί εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Γκντασκ, υλοποιώντας το ήδη πολύ καλά μελετημένο σχέδιό τους να εισβάλουν στην Πολωνία. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει μόλις ξεκινήσει, αλλά κανείς εκείνο το διάστημα δεν έχει ιδέα το τι θα επακολουθήσει.

Ένας παράφρων, κατά συρροή δολοφόνος, το πιο αρρωστημένο μυαλό που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια Ιστορία, γίνεται αιτία να ισοπεδωθούν πόλεις, να διαλυθούν οικονομικά χώρες, να πεινάσουν άνθρωποι και κυρίως, να χαθούν περίπου 80 εκατ. ζωές. Το «Ήξερες Ότι» Σεπτεμβρίου ανήκει δικαιωματικά στον Αδόλφο Χίτλερ. Το κέρδισε με την παραφροσύνη του…

n Θα μπορούσε να λέγεται στην πραγματικότητα Άντολφ Σίκγκλουμπερ ή Άντολφ Χίντλερ. Όταν γεννήθηκε ο πατέρας του, Αλόις, πήρε το επίθετο της μητέρας του που ήταν Σίκγκλουμπερ.

Μεγαλώνοντας, ωστόσο, αποφάσισε να υιοθετήσει το επίθετο του πατριού του (Χίντλερ) το οποίο σταδιακά… απλοποιήθηκε σε Χίτλερ που ήταν και πιο εύηχο. Ο Αλόις είχε ήδη παιδιά πριν παντρευτεί με την τρίτη του σύζυγο, Κλάρα Πλέτζλ κι αποκτήσουν ακόμα έξι, από τα οποία, όμως, κατάφεραν να φτάσουν στην ενηλικίωση μόνο ο Αδόλφος και μια αδερφή του.

n Το 1924, όσο βρισκόταν στη φυλακή με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, άρχισε να γράφει το βιβλίο που έμελλε να έχει αρνητική επιρροή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Το Mein Kampf (Ο Αγών Μου), όπου παρουσίαζε τη ζωή του και τη ρατσιστική ιδεολογία του έγινε σταδιακά… best seller και μέχρι το 1939 έφτασε να έχει πουλήσει 5 εκατ. αντίτυπα. Το 2016, επανεκδόθηκε σαν βιβλίο για πρώτη φορά μετά το 1945. Κι έγινε -δυστυχώς- ανάρπαστο.

n Ως κύριος εκπρόσωπος αυτού που ονόμαζε Αρία Φυλή, ο Χίτλερ προσπαθούσε να ακολουθήσει υγιεινή ζωή: δεν έπινε καθόλου αλκοόλ, δεν κάπνιζε και ήταν vegetarian. Με τα χρόνια, όμως, απέκτησε εμμονή με οπιούχα κι άρχισε να κάνει εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών. Σύμφωνα με έρευνες, το 1941 ο προσωπικός του γιατρός τού χορηγούσε ενέσεις μορφίνης ενώ σταδιακά άρχισε να κάνει χρήση μεθαμφεταμίνης και κοκαΐνης. Σε μεγαλύτερη ηλικία εμφάνισε έντονο τρέμουλο και παρότι πολλοί το απέδωσαν στο Αλτσχάιμερ, αρκετοί ήταν οι ιστορικοί που ισχυρίστηκαν ότι οφειλόταν στα ναρκωτικά και πολλές φορές και στα στερητικά σύνδρομα.

n Μεγάλωσε αρκετά φτωχικά και πέρασε δύσκολα και σαν έφηβος, καθώς όταν απορρίφθηκε από τη Σχολή Καλών Τεχνών, πουλούσε έργα του για ένα κομμάτι ψωμί. Η συνθήκη αυτή του δημιούργησε πάθος εκτός από δόξα και για χρήμα και όταν βρήκε την ευκαιρία, δεν την άφησε να πάει χαμένη. Καταχράστηκε ως καγκελάριος κρατικό χρήμα, μάζεψε πολλά λεφτά που του δόθηκαν ως χορηγίες – βοήθεια για να εδραιωθεί στην εξουσία. Δε δίστασε, δε, να υποχρεώσει τα μέλη της κυβέρνησης να αγοράζουν αντίτυπα του Mein Kampf για να τα προσφέρουν ως δώρα σε γάμους ή άλλες κοινωνικές τελετές. Δεν πλήρωσε ποτέ του φόρους και ξόδευε τη μεγάλη του περιουσία σε έργα τέχνης, αγορές οικοπέδων και σπιτιών και ακριβά έπιπλα.

n Η θεωρία για τον θάνατό του λέει ότι στις 30 Απριλίου του 1945, με τον πόλεμο πια χαμένο και τους Σοβιετικούς να έχουν ήδη εξαπολύσει την τελική τους επίθεση περικυκλώνοντας το Βερολίνο, ο Χίτλερ αυτοκτόνησε με μια σφαίρα, ενώ τον ακολούθησε και η σύζυγός του Εύα Μπράουν με υδροκυάνιο. Σχεδόν αμέσως, ωστόσο, άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, με επικρατέστερη αυτή βάσει της οποίας ο Χίτλερ είχε φυγαδευτεί και προστατευόταν από τους Δυτικούς. Μια φήμη που κυκλοφόρησαν οι ίδιοι οι Ρώσοι, υποστηρίζοντας νωρίτερα ότι ήταν αδύνατον να επιβεβαιώσουν ότι ο Χίτλερ ήταν νεκρός.

n Βάσει της ίδιας θεωρίας, το πτώμα αποτεφρώθηκε και το μόνο που κρατήθηκε ήταν μέρος του κρανίου με ένα τραύμα από σφαίρα. Αυτό το κομμάτι κρανίου έγινε αιτία να υπάρξει και σύγχρονη θεωρία συνωμοσίας, καθώς το 2009 ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι το συγκεκριμένο κρανίο ανήκε σε γυναίκα…