Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΡΓΙΟΣ

«Δυστυχώς, όχι» ήταν η απάντηση κι ερχόταν εύλογα και φυσιολογικά ως αποτέλεσμα μιας άκρως αποτυχημένης δημοτικής αρχής, στο ερώτημα «γίνεται προσπάθεια ανακύκλωσης στον Δήμο Μαραθώνα;». Εδώ δεν γίνονταν άλλα κι άλλα πολύ σοβαρά, ίσως σοβαρότερα πράγματα -όχι ότι δεν είναι σοβαρό θέμα η ανακύκλωση μια και αφορά στο περιβάλλον κι άρα το καλό όλων μας- που εν πάσει περιπτώσει έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών.

Όσο οι δημότες έβλεπαν έναν Δήμο αδρανή, να αδιαφορεί για την ανακύκλωση και να μην αναλαμβάνει την παραμικρή δράση, τόσο αδιαφορούσαν κι οι ίδιοι παρότι είχαν δίπλα τους το παράδειγμα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, τρίτου πιο επιτυχημένου στην Περιφέρεια Αττικής σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ανακύκλωσης πίσω από τους Δήμους Διονύσου και Βάρης.

Στοίχημα για τη νέα Δημοτική Αρχή είναι να αλλάξει άρδην αυτή η κατάσταση. Αφενός για να εδραιωθεί στο μυαλό όλων η σημασία της ανακύκλωσης για το περιβάλλον, αφετέρου για να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι που ο Δήμος θα αξιοποιήσει προς όφελος των δημοτών. Διπλό, λοιπόν, το κέρδος κι αν δει κανείς το παράδειγμα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου θα αντιληφθεί και τη σημασία του εγχειρήματος.

Βασικά, δε θα έπρεπε καν να συζητάμε για τη σημασία της ανακύκλωσης εν έτει 2020, αλλά επειδή η Ελλάδα είναι 22η στην κατάταξη των χωρών μελών της Ε.Ε. στον συγκεκριμένο τομέα κι επειδή πολλοί Δήμοι της χώρας ακόμη δεν έχουν καν μπλε κάδους, αυτό αποτελεί αναγκαίο κακό…

Τα πρώτα βήματα

Υπεύθυνος για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης ορίστηκε από τον Δήμαρχο, Στέργιο Τσίρκα, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Καραγιάννης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου και στο αρχικό του στάδιο προβλέπει παρουσιάσεις για την ενημέρωση των δημοτών, μεταξύ των οποίων και των μαθητών σε σχολεία και φροντιστήρια.

Αρχικά θα τοποθετηθούν μπλε και κίτρινοι κάδοι ως επί το πλείστον κοντά σε επιχειρήσεις, καταστήματα εστίασης και μαγαζιά, κι εν συνεχεία και συγκεκριμένα τη θερινή περίοδο θα μπουν μπλε κάδοι σε περισσότερες περιοχές του Δήμου όπως το Ζούμπερι, την Ανατολή, το Μάτι και την Αγία Μαρίνα.

Να σημειωθεί ότι στους μπλε κάδους τοποθετούμε γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, αλουμίνια και λευκοσίδηρο, ενώ στους κίτρινους εναποθέτουμε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, φακέλους, χαρτοκιβώτια και χάρτινες συσκευασίες.

Οι καφέ κάδοι

Το αμέσως επόμενο βήμα θα γίνει επίσης κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και θα αφορά στην προμήθεια καφέ κάδων. Στους καφέ κάδους ρίχνουμε φρούτα, λαχανικά, μαγειρεμένα φαγητά, αυγά, γαλακτοκομικά, κλαδιά, φύλλα, στάχτη από τζάκι, χαρτί κουζίνας. Στη φάση των καφέ κάδων θα ξεκινήσει η κομποστοποίηση, ενώ σχεδιάζεται συνεργασία με συγκεκριμένη εταιρεία για την εκμετάλλευση των νάιλον από τα θερμοκήπια, καθώς και τη μελλοντική συγκομιδή φύλλων με συγκεκριμένο μηχάνημα πολτοποίησης και σε ορισμένο χώρο συγκομιδής των υλικών.

Κατά δήλωση του Στέργιου Τσίρκα «το 2020 θα είναι έτος Ανακύκλωσης για τον Δήμο Μαραθώνος και όλες οι ενέργειές μας, πλέον, εστιάζονται στην επιτυχία των δράσεων που ξεκινούμε, με απώτερο στόχο τη δραστική μείωση των απορριμμάτων κι ως εκ τούτου την εξοικονόμηση (εκτός των άλλων) χιλιάδων ευρώ για τους δημότες».

«Στα σπίτια μέσα από τα παιδιά»

Μιλώντας στη MP ο Νίκος Καραγιάννης εξηγεί τι έχει γίνει μέχρι τώρα και τι πρόκειται να ακολουθήσει, ώστε ο Μαραθώνας να καλύψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το χαμένο έδαφος. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά υπάρχει σχέδιο και όρεξη…

«Για τη νέα Δημοτική Αρχή και για μένα προσωπικά το θέμα της Ανακύκλωσης στον Μαραθώνα αποτελεί τεράστιο στοίχημα. Το πλάνο μας προβλέπει πιλοτικό πρόγραμμα με 50 σταθμούς εκτός Νέας Μάκρης όπου θα τοποθετηθούν κίτρινοι και μπλε κάδοι. Σε περιοχές, δηλαδή, όπως ο Μαραθώνας, η παραλία Μαραθώνα, το Σούλι, το Γραμματικό, το Καλέντζι κι ο Βαρνάβας. Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση.

Βασικό μας μέλημα είναι και η ενημέρωση. Ξεκινήσαμε από τα σχολεία, γιατί πιστεύουμε ότι από τα παιδιά θα μπούμε πιο εύκολα μέσα στα σπίτια. Άλλωστε, έξω από τα σχολεία υπάρχουν ήδη κάδοι μια και έχουν τοποθετηθεί στο Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Μαραθώνα. Επιπλέον, πρόκειται να βγάλουμε έντυπο υλικό για να μοιραστεί σε σχολεία και φροντιστήρια και σε δεύτερη φάση στο κοινό σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου και στο Σινέ Αλίκη. Κλείνοντας, θα πρέπει να σας πω ότι οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν σύντομα για τα ακριβή σημεία όπου θα υπάρχουν οι κάδοι μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου».

Σε ό,τι αφορά στα διαθέσιμα φορτηγά για την αποκομιδή, θα είναι δύο. «Το ένα θα αφορά στους κίτρινους κάδους και το άλλο στους μπλε. Αν ο προγραμματισμός είναι σωστός, επαρκούν κι είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να καταφέρουμε και θα καταφέρουμε πολλά πράγματα. Μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από την ανακύκλωση να εξοικονομήσουμε πόρους και να τους διοχετεύσουμε σε άλλες ανάγκες του Δήμου. Αρκεί να έχουμε τη βοήθεια των Δημοτών, γιατί χωρίς αυτή δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά»…