της Μάτα Χάρι
Με λένε Μάτα Χάρι και κατασκοπεύω ανθρώπινες σχέσεις.. χρόνια τώρα (όχι πολλά είμαι μόλις 33). Χωρίς ταμπού, μετά πάθους και άνευ φόβου θα μοιραστώ όλες μου τις εμπειρίες μαζί σας.

Είναι γνωστό πως σε άγιο και μικρό παιδί δεν πρέπει να τάζεις τίποτα.

Σε αυτή τη λαϊκή ρήση θα ήθελα να προσθέσω πως ούτε στη γυναίκα που ακόμη ψάχνει το άλλο της μισό πρέπει να τάζεις. Συγκεκριμένα, σε αυτήν μην τάζετε επόμενες συναντήσεις και τηλέφωνα. Σας πιστεύει με όλη της τη δύναμη κι επιθυμία περισσότερη κι από εκείνη μικρού παιδιού στην υπόσχεση για παγωτό. Και το χειρότερο; Δεν την ξεγελάς μετά με τίποτα, ενώ το παιδί και με μια καραμελίτσα το βολεύεις.

Αγαπημένοι μου φίλοι, συνέλεξα κάποιες συμπεριφορές από διάφορους συναισθηματικούς κατατρεγμένους που μοιραστήκαμε τον πόνο τους και σας τις παραθέτω. Αφορούν θύτες και θύματα. Οι μεν για να ξέρετε πώς θα δράσετε, οι δε μπας και προφυλαχθείτε καμιά φορά, γιατί μυαλό δε βάζετε…

– Θα σε πάρω σε λίγο…

Παίρνεις τηλέφωνο, το σηκώνει, σε ρωτάει ευγενικά «τι νέα;», ξεκινάς να μιλάς κι έρχεται το κενό. Μικρότερο από το «συρμού κι αποβάθρας» κι εσύ περιμένεις να σου πει να βρεθείτε. «Θα σε πάρω μετά». Κλείνεις το τηλέφωνο και γελάς.

Δύο μέρες μετά… αφού έχεις υποσχεθεί σε θεούς και δαίμονες πως δε θα το σηκώσεις αν σε ξανακαλέσει, κι αν το σηκώσεις θα έχεις παγερή συμπεριφορά, δεν κάνεις τίποτα απ’ αυτά και με γλυκύτατη φωνή, τάχα μου μη δείξεις και καλά ενοχλημένη, ήδη αποδέχεσαι την πρόταση συνάντησης στην ώρα και το μέρος που τον εξυπηρετεί.

Το «θα σε πάρω σε λίγο» μακράς διαρκείας, διαδέχονται οι αναπάντητες κλήσεις παντού και μην τον είδατε τον Παναή.

– Μίλα μου για σένα..

Σε ρωτά για εσένα, μα δεν ακούει τίποτα. Ένα ενδιαφέρον για τη ζωή σου ίσα να χαίρεσαι τη στιγμή που είσαι μαζί του. Τα μούτρα δεν τα αντέχει. Έτσι μετά από δέκα μέρες σε ξαναρωτά πού δουλεύεις…

– Όταν είμαι σε σχέση…

Πας να τον φιλήσεις σε δημόσιο χώρο και απομακρύνεται. Ήδη έχεις σκεφτεί να τον πλακώσεις στο ξύλο, αλλά σε χτυπά αυτός αλύπητα, λέγοντάς σου «ούτε όταν είμαι σε σχέση δεν τα κάνω αυτά». Μην ελπίζεις ότι στο επόμενο ραντεβού θα σου πει να είστε μαζί. Είναι ακριβώς το ίδιο με τον τζογαδόρο που πιστεύει ότι στην επόμενη παρτίδα θα ρεφάρει.

– Μετακομίζει…

Από τη μέρα που σε γνώρισε αλλάζει όλη του η ζωή. Ξαφνικά έχουν πρόβλημα οικογενειακό, στο οποίο φυσικά δεν σου πέφτει λόγος. Φιλοξενεί τον κολλητό του για λίγες μέρες γιατί του έπιασε πουρί το μπάνιο, στη δουλειά το αφεντικό τρελάθηκε, και πολλά άλλα, μέχρι που σου αμολά το καλύτερο «μετακομίζω μωρέ και τρέχω».

Έναν χρόνο μετά, που δεν μιλάτε, βλέπεις ότι δεν άλλαξε σπίτι ποτέ…

Ε, δε νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω άλλα. Ο εγκέφαλός σας ήδη ενεργοποιήθηκε για να θυμηθείτε έκαστος τις προσωπικές του εμπειρίες και να εξιχνιάσετε το μέγεθος της συνειδητής σας αφέλειας.

Δε θα σας υποσχεθώ ότι δε θα ξανάσυμβεί, αλλά μπορώ να σας προσφέρω μια καραμελίτσα: κοίτα καλύτερα και με άλλο μάτι εκείνο το καλό παιδί που τον λες ξενέρωτο και βαρετό. Όχι για να βολευτείς… Μπας και γλυκαθείς!