Γράφει η Μάτα Χάρι

Αγαπημένοι μου φίλοι,

Μάλλον αρκετοί πλανήτες αποφάσισαν να ακολουθήσουν ανάδρομη πορεία και τα πράγματα άρχισαν να ζορίζουν και για εσάς τους δεσμευμένους, που καιρό τώρα σας έχω παραμελήσει, καθώς καταπιάνομαι κυρίως με τα δράματα των αδέσμευτων.

Σκεφτόμουν, μετά από άπειρες κουβέντες με προβληματισμένους φίλους που βρίσκονται σε σχέση που δεν τους γεμίζει, γιατί πραγματικά ο φόβος που έχει ο καθένας απέναντι σε ένα χωρισμό, να είναι τόσο ικανός ώστε να θολώνει την κρίση και να παραμερίζει τον καθημερινό αναστεναγμό.

Μια σχέση εκούσια, όπως είναι μια διαπροσωπική, είναι χώρος ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που αμφότεροι πρέπει να βολεύονται και να μην στριμώχνεται κανείς. Θα μπορούσες να παρακολουθήσεις μια ταινία όρθιος για τρεις ώρες στο σινεμά χωρίς να τρως ποπ-κορν, ενώ βλέπεις όλους τους υπόλοιπους καθιστούς; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Μη μου αρχίσεις τα «Ναι, γιατί όχι; Μπορεί να ήταν μια ταινία του αγαπημένου μου σκηνοθέτη…»

Μια σχέση πρέπει να σε αποφορτίζει ψυχικά και να σε ενδυναμώνει συναισθηματικά. Όχι να σου δημιουργεί ερωτηματικά και να σου καλλιεργεί ανασφάλειες τις οποίες για να διαχειριστείς ακουμπάς πενηντάευρα. Καλό είναι πολλές φορές το κακό να το διώχνεις από τη ρίζα. Για να σε προλάβω, ο συμβιβασμός προφανώς και είναι βασικότατο θεμέλιο μιας υγιούς και ισορροπημένης σχέσης, η οπισθοχώρηση και η συγκατάβαση από την άλλη είναι οι λόγοι της κατάρρευσης.

Μια σχέση πρέπει να σε ηρεμεί, να σε ανακουφίζει ακόμη και στις εντάσεις, αν είσαι σίγουρος για την ποιότητά της. Να σε κινητοποιεί, να σου δίνει κίνητρο για αυτοβελτίωση, να σε κάνει με λίγα λόγια καλύτερο, γιατί σου ξυπνά ευγενή συναισθήματα και θες να αγαπάς, αρκεί πρώτα να θες να αγαπάς εσένα. Διαφορετικά, σε πνίγει, σε μειώνει και σιγά σιγά σε καταθλίβει.

Πότε χωρίζεις λοιπόν; Σίγουρα όχι όταν φτάσεις στο πάτο. Σίγουρα όχι πριν μιλήσεις ειλικρινά με τον καθρέφτη σου. Αγαπάς αυτόν που έκανες σχέση ή αγαπάς μια εικόνα σχέσης, που στο πρόσωπό της έχεις βάλει το δικό του/της προσωπείο. Αγαπάς αυτό που έχεις γιατί σε ολοκληρώνει ή αγαπάς αυτό που έχεις γιατί σε φοβίζει αυτό που δε θα έχεις; Τότε χωρίζεις.

Προφανώς και ένας χωρισμός φέρνει πόνο και θλίψη. Προφανώς και μια μη υγιής σχέση φέρνει πόνο και θλίψη.

Προηγούμενο άρθροΟκτώ στιγμές που έμειναν στην Ιστορία και κράτησαν τους τηλεθεατές καρφωμένους στις τηλεοράσεις
Επόμενο άρθροΜνημόνιος: Πάρα πολλοί οι ηλίθιοι για μια χώρα 11 εκατομμυρίων