Καμία έγγραφη προειδοποίηση για δυστύχημα στον σιδηρόδρομο δεν είχε λάβει ο Κώστας Αχ. Καραμανλής πριν το δυστύχημα των Τεμπών, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε: «φέρτε μου ένα χαρτί που να λέει ότι θα γινόταν τέτοιο δυστύχημα (…) Δεν υπάρχει τέτοιο χαρτί στο γραφείο μου». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προειδοποιήσεις δεν ήταν για ατυχήματα, αλλά «για προβληματικό δίκτυο».

«Γίνεται εργαλειοποίηση του πόνου»

Αρχικά, στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Μεταφορών είπε πως «η υποχρέωση ενός πολιτικού όταν έχουν συμβεί αυτά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στις 28 Σεπτεμβρίου 2023, είναι να μην βγαίνει και να κάνει αντιπαραθέσεις αλλά να περιμένει να απολογηθεί ή να δώσει την μαρτυρία του στα θεσμικά όργανα μιας συντεταγμένης πολιτείας.

Ήταν συνειδητή επιλογή (σσ. να μην εμφανίζεται σε συνεντεύξεις). Αμέσως μετά από αυτό το τραγικό γεγονός τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ βρεθήκαμε στον τόπο του δυστυχήματος και εγώ έδωσα αμέσως την παραίτησή μου. Σκύβω με τον απόλυτο σεβασμό πάνω στα θύματα και στους ανθρώπους που ήταν εκεί και πόσο μάλλον στους συγγενείς τους. Νομίζω πως αυτό το είδατε σχεδόν από όλα τα στελέχη της ΝΔ γιατί αυτή η παράταξη είναι μια παράταξη η οποία ποτέ δεν ξεπέρασε τα εσκεμμένα.

Λάθη κάναμε πολλά. Απόλυτος σεβασμός σημαίνει συνειδητή αποχή από το να εκμεταλλευόμαστε τον ανθρώπινο πόνο. Σεβασμός είναι επίσης να μην βγαίνουν κάποιοι άνθρωποι που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους και για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε να κάνουν όχι απλά συνειδητή εκμετάλλευση, κάποιοι το λένε εργαλειοποίηση του πόνου. Έχουν ακουστεί πράγματα το τελευταίο έτος που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.Καταλαβαίνω πως έξω στην κοινωνία υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου που είναι θυμωμένο και για Τέμπη και για πολλά άλλα ζητήματα αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας που θέλει να ακούσει».

«Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ποιος πήρε ή δεν πήρε τα ηχογραφημένα μηνύματα»

Για τα ηχητικά ντοκουμέντα από το μοιραίο βράδυ και το ρεπορτάζ του Βήματος που κάνει λόγο για μοντάζ, σχολίασε πως «αυτή η πολιτική εκμετάλλευση και η θεωρία συνωμοσίας πρέπει να τελειώσει. Όσο εγώ ήμουν υπουργός δεν είχε περιέλθει στην αντίληψή μου ότι γινόντουσαν αυτά τα πράγματα σε τέτοιους οργανισμούς. Ένας είναι αρμόδιος να το διαλευκάνει αυτό, η ελληνική δικαιοσύνη. Εγώ εκείνο το βράδυ είχα παραιτηθεί, δεν ήμουν υπουργός. Το βράδυ εκείνο δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει ποιος πήρε ή δεν πήρε τα ηχογραφημένα μηνύματα. Όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα βρίσκονται στις ανακριτές Αρχές. Θα τα ακούσουμε όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα και θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».

«Έχω πολιτική ευθύνη και για αυτό παραιτήθηκα»

«Έχω πολιτική ευθύνη και για αυτό παραιτήθηκα και αμέσως και δεν το λέω για να διώξω από πάνω μου οποιαδήποτε άλλη ευθύνη. Είναι κάτι που έκανε εκείνο το βράδυ συνειδητά. Δεν ξέραμε εκείνη τη στιγμή αν γίνανε λάθη, ποιοι ήταν οι λόγοι (του δυστυχήματος)», είπε ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ.

Για την σύμβαση 717

Για την σύμβαση 717 είπε πως «κατηγορούμαι εγώ και η κυβέρνηση για δύο πράγματα που είναι αντιφατικά. Η 717 είναι ένα σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, ένα σύστημα που είναι σε ένα παζλ διαφόρων συστημάτων που πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το 2030. Η σύμβαση παρελήφθη διαλυμένη και αυτή με χίλια ζόρια καταφέραμε να την τελειώσουμε, δυστυχώς τρεις μήνες μετά το δυστύχημα. Κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να πει αν θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα».

«Με κατηγορούν για αντιφατικά πράγματα», τόνισε ο κ. Καραμανλής, και εξήγησε ότι «η Ευρωπαία εισαγγελέας λέει ότι έπρεπε να την καταγγείλουμε. Εγώ έπρεπε ή να την τρέξω ή να τη διαλύσω. Έρχονται μετά τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μου λένε ότι εμείς ευθυνόμαστε που δεν τελείωσε η σύμβαση».

ΠΗΓΗethnos.gr
Προηγούμενο άρθροΑεροπλάνο της British Airways σε πτήση Αθήνα-Λονδίνο πέρασε ξυστά από drone με ταχύτητα 400 χλμ./ώρα
Επόμενο άρθροΈνοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης από τον Κολωνό, αθώα η μητέρα