Η Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών ‘ΛΥΚΙΑ’ και η ΚΕΔΜΑ (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνος) σας προσκαλούν στο 4ο Αντάμωμα των Απανταχού Μακρηνών – Λιβισιανών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Αυγούστου 2002 και ώρα 7:00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου Νέας Μάκρης!

Φέτος, χρονιά εθνικής μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού ανταμώνουμε στην πανέμορφη Νέα Μάκρη, την περιοχή που διασώζει το όνομα της μικρασιατικής μας πατρίδας!

Η Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών ‘Λυκία’ συνεχίζοντας το ερευνητικό και εκδοτικό της έργο, συμβάλλει στη διάσωση της ιστορίας και της μνήμης του Μακρηνο-Λιβισιανού μας πολιτισμού.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΏΝ ‘ΛΥΚΙΑ’

Η Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών ‘ΛΥΚΙΑ’ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστάθηκε από απογόνους Μικρασιατών από τη Μάκρη και το Λιβίσι της Μικράς Ασίας. Σκοπός της είναι η διάσωση και διάδοση της ιστορίας της Λυκίας και γενικότερα του μικρασιατικού πολιτισμού με τη συλλογή, ψηφιοποίηση και μελέτη ιστορικού υλικού για τη Λυκία, την έκδοση ιστορικών βιβλίων, τη δημιουργία ψηφιακού αρχείου και μουσείου και τη διοργάνωση του ετήσιου Ανταμώματος των Απανταχού Μακρηνών-Λιβισιανών.

Η ΛΥΚΙΑ με τις εκδόσεις της και τα ερευνητικά της προγράμματα προωθεί την ιστορική έρευνα για τη Λυκία και τη Μικρά Ασία ενώ με τη διοργάνωση του ετήσιου Ανταμώματος των απανταχού Μακρηνών-Λιβισιανών εντός και εκτός Ελλάδας (Μασσαλία/Port de Bouc, Αυστραλία) καλλιεργεί και ενδυναμώνει τους δεσμούς των Μακρηνολιβισιανών και τη μικρασιατική ταυτότητα.

Η Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών ‘ΛΥΚΙΑ’ ιδρύθηκε το 2006 στη Νέα Μάκρη από τους Ευαγγελία Αχλάδη, Αλέκο Κομπότη, Σοφία Σιδερή και Βέρα Τζουμελέα, την ομάδα που το 2002, με αφορμή τα 80 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργάνωσε μεγάλη έκθεση φωτογραφίας για την τοπική μας ιστορία στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Μάκρης Κόλλια-Ρώτα. Η ‘Ομάδα Τοπικής Ιστορίας’ συνέχισε τις συναντήσεις και εκδηλώσεις της στον φιλόξενο χώρο του συλλόγου «Πολιτιστικές Απόπειρες» ώσπου το 2006 ίδρυσε την Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών ‘Λυκία’.

Το 2017 η ‘ΛΥΚΙΑ’ επανιδρύθηκε εμπλουτισμένη με νέα μέλη με τη συμμετοχή πατριωτών Μακρηνο-Λιβισιανών από το Αιγάλεω και από όλη την Ελλάδα και με διαχειριστές την ιστορικό Ευαγγελία Αχλάδη και τον Τάσο Κακλαμάνη-χημικό μηχανικό-ερευνητή.

Η αγάπη μας για τις μικρασιατικές μας πατρίδες και όλη τη Μικρα Ασία, ο ενθουσιασμός των πατριωτών μας από όλη την Ελλάδα, η καθοδήγηση των παλαιών δασκάλων με προεξάρχοντα τον Μιχάλη Δελησάββα και η υλική και ηθική υποστήριξη σημαντικών οικογενειών και προσώπων που έχουν συνδέσει την ιστορία τους με την ιστορία της Μάκρης και του Λιβισιού (Παπαπολίτη, Μουσαίου, Βασιλειάδη, Χαριτωνίδη, Αγαπητού, Σωτηρίου, Θεοδοσιάδη, Νικάνδρου, Παρασκευόπουλου κ.ά.) δημιούργησε μια συνέργεια δυνάμεων με αποτέλεσμα ένα πλούσιο ερευνητικό και εκδοτικό έργο. Χάρη στη στήριξη των μελών και των χορηγών της η ‘ΛΥΚΙΑ’ παρουσίασε σημαντικό εκδοτικό έργο την τελευταία πενταετία και δημιούργησε ιστοσελίδα και ψηφιακό αρχείο (http://lycia.gr.) Με την συνδρομή και της τεχνολογίας φιλοδοξούμε να αφήσουμε ένα έργο που θα αποτελεί παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς τόσο για τους Μακρολιβισιανούς όσο και για τους Μικρασιάτες γενικότερα.

Νέες εκδόσεις της ‘ΛΥΚΙΑ’ που θα παρουσιαστούν στο Αντάμωμα 2022:

π. Διονύσιος Καλαφάτης, Παλλύκιος Μικρασιατικός Σύλλογος ‘Τελμησσός’. Αποκατάσταση των Μακρηνολιβισιανών προσφύγων και η ίδρυση της Νέας Μάκρης, Εισαγωγή, σχόλια και ιστορική επιμέλεια Ευαγγελία Αχλάδη, Αθήνα: εκδόσεις Αγγελάκη, 2022.

Ένα βιβλίο για την προσφορά του π. Διονύσιου Καλαφάτη στη Μάκρη και το Λιβίσι Μ. Ασίας και την ίδρυση της Νέας Μάκρης: η αυτοβιογραφία του π. Διονυσίου Καλαφάτη και ολόκληρο το αρχείο του Παλλύκιου Μικρασιατικού Συλλόγου ‘Τελμησσός’

Χάρης Φίλιππας-Μιχάλης Δελησάββας, Γεώργιος Πολίτης, Πρώτος Δάσκαλος Νέας Μάκρης, Αθήνα: εκδόσεις Έμβρυο, 2022.

Ένα βιβλίο του Χάρη Φίλιππα και του Μιχάλη Δελησάββα, έκφραση αγάπης, και απότιση φόρου τιμής του Χάρη Φίλιππα για τον παππού του δάσκαλο Γεώργιο Πολίτη που εκφράζει την ευγνωμοσύνη όλων των Μακρνολιβισιανών.

Μιχάλης Δελησάββας, Λαογραφικά Συμπληρώματα, Αθήνα: εκδόσεις Έμβρυο, 2022.

Νέα συμβολή του πρωτεργάτη και ακάματου μελετητή των Μακρηνολιβισιανών σπουδών, δραστήριο μέλος της ‘ΛΥΚΙΑ’, Μιχάλη Δελησάββα.

Δήμητρα Σίσκου-Ηλιάδη, Ένα χωριό που περιμένει …, Αθήνα 2022.

Ένα παραμύθι για το Λιβίσι, το χωριό φάντασμα, ιδανικό για να αφηγηθούμε την ιστορία μας στη νέα γενιά Μικρασιατών, παιδιά και εφήβους γραμμένο από την εκπαιδευτικό Δήμητρα Σίσκου-Ηλιάδη με αγάπη και στόχο την αξιοποίησή του στην εκπαίδευση.

Στο ‘Αντάμωμα’ θα βρείτε και τις παλαιές εκδόσεις της ‘ΛΥΚΙΑ’

Σάββας Πασχαλίδης, Αρχαία και Σύγχρονος Λυκία, επιμ. Ευαγγελία Αχλάδη & Μαρία Βαμβακά, 2018.

Το μνημειώδες έργο του δάσκαλου Σάββα Πασχαλίδη, ορυχείο πληροφοριών για τη Μάκρη και το Λιβίσι:

Στέλιος Θεοδοσιάδης, Έργα και ημέραι Στέλιου Θεοδοσιάδη εκ Μάκρης Μικράς Ασίας (1883-1925), επιμ. Εισαγωγή, σχόλια και ιστορική επιμέλεια Ευαγγελία Αχλάδη, Αθήνα: εκδόσεις Μπαλτά, 2021.

Αυτοβιογραφία του μηχανικού Στέλιου Θεοδοσιάδη με τον μοναδικό χάρτη της Μάκρης, όπου αποτυπώνονται τα ονόματα των δρόμων και των ελληνικών ιδιοκτησιών.

Η Λυκία στον Τύπο του 19ου και του 20ού αιώνα, εισαγωγή, μεταγραφή κειμένων, σχόλια Ευαγγελία Αχλάδη, Αθήνα: εκδόσεις Έμβρυο, 2021.

Η ιστορία των μικρασιατικών μας πατρίδων, του ξεριζωμού και της εγκατάστασης όπως έχει καταγραφεί στον Τύπο.

Μιχάλης Δελησάββας, Η Λυκία στην Επανάσταση του 1821 (Μάκρη, Λιβίσι, Καστελόριζο), Αθήνα: εκδόσεις Έμβρυο, 2021.

Πολύτιμη ιστορική μελέτη του Μιχάλη Δελησάββα για τη συμβολή των Μακρηνολιβισιανών στην Ελληνική Επανάσταση.

Προηγούμενο άρθροΤυφλοί ξαναβρήκαν την όρασή τους χάρη σε πειραματικό εμφύτευμα
Επόμενο άρθροΖευγάρι νεαρών γυμνιστών στο Μπλε Λιμανάκι προκάλεσε… αμηχανία