Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων και συζητήσεις επί συζητήσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και Επιτροπή Ειδικών, η απόφαση επιτέλους πάρθηκε και στις 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά. Μια χρονιά που δε μοιάζει με καμία άλλη στο παρελθόν και που ελπίζουμε να μη μοιάζει και με καμία άλλη στο μέλλον.

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου, η MP ζήτησε την άποψη του Δημάρχου Μαραθώνα, Στέργιου Τσίρκα, για το ζήτημα της Παιδείας στην περιοχή και μίλησε αποκλειστικά με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Μαραθώνα σε θέματα Παιδείας, Αργύρη Λάσκο.

Σκοπός της συζήτησης με τον κ. Λάσκο ήταν η ενημέρωση σχετικά με τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, τα νέα κτίρια που πρόκειται να ανοίξουν τις πύλες τους για τους μαθητές της πόλης και ο εν γένει προγραμματισμός σε θέματα Παιδείας.

Επίσης, μιλήσαμε για το τι αλλάζει στους κανόνες λειτουργίας των σχολείων για την προστασία των μαθητών από τον Covid-19 και πόσο προετοιμασμένος είναι σχετικά ο Δήμος Μαραθώνα για την ιδιαίτερη σχολική χρονιά που ξεκινά.


Τι εργασίες συντήρησης έγιναν φέτος στα σχολικά κτίρια;

Αυτή την περίοδο, με χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» και της Περιφέρειας, συνολικού ποσού που ξεπερνά το 1.000.000 €, έγιναν εκτεταμένες εργασίες για τη συντήρηση και την επισκευή βλαβών στα περισσότερα σχολεία της περιοχής.

Ενδεικτικά, στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης πραγματοποιήθηκαν χρωματισμοί εξωτερικών επιφανειών, ανακατασκευή τουαλετών αγοριών και κοριτσιών και κατασκευή βρυσών.

Στο 1ο Λύκειο Νέας Μάκρης βάφτηκαν οι εξωτερικές επιφάνειες, αποκαταστάθηκαν τα παλαιά κουφώματα, επισκευάστηκαν ρηγματωμένοι σοβάδες και ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες αγοριών και κοριτσιών.

Καινούργια κουφώματα εγκαταστήσαμε και στο Δημοτικό της Ανατολής.

Από τις εργασίες συντήρησης και ανάπλασης των κτιρίων του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Νέας Μάκρης

Στο 2ο Δημοτικό Νέας Μάκρης ικανοποιήσαμε ένα χρόνιο αίτημα των εκπαιδευτικών και εγκαταστήσαμε μία νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Στο Γυμνάσιο Μαραθώνα επιδιορθώσαμε τη μόνωση στην ταράτσα και ανακαινίσαμε την Αίθουσα Νέων.

Επιπλέον, εντάξαμε στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης το Δημοτικό και τον Παιδικό Σταθμό στον Βαρνάβα και μόλις γίνει η εκταμίευση των χρημάτων, θα προχωρήσουμε σε όλες τις προβλεπόμενες εργασίες.

Με ιδίους πόρους του Δήμου ολοκληρώσαμε το βάψιμο στο 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο Μαραθώνα, αντικαταστήσαμε τις υδρορροές στο σχολείο του Γραμματικού, επισκευάσαμε τις βρύσες στο 1ο Δημοτικό Νέας Μάκρης, πήραμε πιστοποιητικό πυρασφάλειας στο Δημοτικό της Αγίας Μαρίνας και προχωράμε τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας και στα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου.

Περιμένουμε να δούμε και νέα σχολικά κτίρια σύντομα; Τι έχει δρομολογηθεί;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν αναλάβαμε ως νέα Δημοτική Αρχή τον Σεπτέμβριο του 2019, έπρεπε να βρούμε με ταχύτατες διαδικασίες χώρο όπου θα φιλοξενούνταν μαθητές προσχολικής αγωγής. Έτσι, μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών, δημιουργήσαμε το 4ο Νηπιαγωγείο Νέας Μάκρης μέσα στην 5η Δημοτική Κατασκήνωση στον Άγιο Ανδρέα, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που μας υπέδειξε η ΚτΥπ (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το νέο αυτό σχολείο έχει ανοίξει ήδη τις πύλες του από τον Νοέμβριο του 2019 με χωρητικότητα 100 μαθητών.

Σε διαδικασία ανέγερσης των νέων κτιρίων βρίσκεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης, επί της οδού Πυθαγόρα στον Ερυθρό. Εκεί πρόκειται να μεταστεγαστεί το Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται σήμερα στον χώρο του Αθλητικού & Πολιτιστικού Πάρκου Νέας Μάκρης. Το έργο έχει ξεκινήσει και σήμερα βρίσκεται στα μπετά. Τα συνεργεία δουλεύουν εντατικότατα κι ευελπιστούμε ότι την επόμενη σχολική χρονιά θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί μαθητές.

Το 4ο Νηπιαγωγείο Νέας Μάκρης που λειτουργεί στον Αγ. Ανδρέα από τον Νοέμβριο του 2019

Έχει ξεκινήσει, επίσης, η διαδικασία δημοπράτησης και για το 3ο Νηπιαγωγείο της Νέας Μάκρης, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Ανατολής. Η γραφειοκρατία μάς καθυστερεί αρκετά, αλλά πιστεύω ότι σε περίπου δύο χρόνια θα έχει παραδοθεί στους μαθητές της πόλης.

Το νέο, υπό ανέγερση κτίριο, του 2ου Δημοτικού Νέας Μάκρης στον Ερυθρό

Επιπλέον, ο Δήμος Μαραθώνα διαπραγματεύεται την αγορά του όμορου στο Γυμνάσιο Μαραθώνα οικοπέδου για την κατασκευή νέου Λυκείου. Έχει ήδη εγκριθεί η καταλληλότητά του από την αρμόδια Επιτροπή και είμαστε σε αναμονή των πρακτικών για τη συνέχεια.

Τέλος, αναζητούμε λύση για την ανέγερση ιδιόκτητης στέγης του 2ου Λυκείου Νέας Μάκρης. Έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής δύο πιθανές λύσεις, μία στον Νέο Βουτζά και μια δεύτερη -που είναι επικρατέστερη- σε οικόπεδο που πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Μαραθώνα από την Τράπεζα Γης της 6ης Π.Ε. Νέας Μάκρης.

Τι μέλλει γενέσθαι με το εγκαταλελειμμένο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου στην πλατεία της Νέας Μάκρης; Θα προχωρήσει η κατεδάφισή του;

Είμαστε στη διαδικασία δημοπράτησης για την κατεδάφιση του κτιρίου και στη συνέχεια ο χώρος θα παραχωρηθεί στην ΚτΥπ για να προχωρήσει στην ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου μέσω ΕΣΠΑ. Ο χώρος αυτός -κι αυτό πρέπει να το τονίσω, γιατί έχουν ακουστεί διάφορα από πολλούς «καλοθελητές»- έχει μία και μόνο προοπτική: να γίνει ξανά σχολείο.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά εν μέσω πανδημίας και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα για την προστασία των μαθητών. Πόσο έτοιμα είναι τα σχολεία της περιοχής να λειτουργήσουν σε τόσο ειδικές συνθήκες;

Μέσω της ΚΕΔΕ και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Δήμοι θα προμηθεύσουν όλους τους μαθητές τους με μάσκες. Στην περίπτωση του Δήμου Μαραθώνα 3.982 μαθητές θα λάβουν υφασμάτινες μάσκες προστασίας για τον κορωνοϊό.

Ο Δήμος είναι πανέτοιμος να προμηθεύσει και με αντισηπτικά τα σχολεία, αλλά και να προβεί σε περαιτέρω απολυμάνσεις όπου και όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Επίσης, έχουμε προμηθευτεί θερμόμετρα τύπου «σκάνερ», για να γίνεται προληπτικά λήψη της θερμοκρασίας όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών κατά την είσοδό τους στο σχολείο. Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα γίνουν στο μέλλον και δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον Covid-19 σε καθηγητές και μαθητές.

Τέλος, έχουμε ήδη καθορίσει σε κάθε σχολείο, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, ειδικές αίθουσες αναμονής, όπου θα παραμένουν πιθανά «ύποπτα» κρούσματα, μέχρι να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο.

Στέργιος Τσίρκας: Η Παιδεία για εμάς είναι ζήτημα υψίστης προτεραιότητας

Η MP μίλησε επί του θέματος και με τον Δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τσίρκα, ο οποίος μας επεσήμανε πως «η Δημοτική Αρχή επενδύει σταθερά στην Παιδεία, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της μαθητικής κοινότητας.

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις μας εντάσσονται στη συνεχή αυτή προσπάθειά μας για τον εκσυγχρονισμό των σχολικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε αυτά.

Εν όψει της έναρξης των μαθημάτων σε λίγες μέρες, έχουμε ήδη εξασφαλίσει την προμήθεια κάθε ενημερωτικού και υγειονομικού υλικού που προβλέπεται από το σχετικό πρωτόκολλο και έχουμε προβεί σε εκτεταμένες απολυμάνσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες, προκειμένου να υποδεχθούν μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η Παιδεία για εμάς είναι ζήτημα υψίστης προτεραιότητας».