Editorial


του Βασίλη Λουίζου

Με τη λήξη του καλοκαιριού τελείωσε και η πεζοδρόμηση της Ποσειδώνος. Σαν επίλογο, θέλω να επισημάνω ότι εύκολα κέρδισε τις καλές εντυπώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εποικοδομητικές παρατηρήσεις κυρίως από επιχειρηματίες της παραλιακής ζώνης, αλλά κι από κάποιους συμπολίτες μας. Είμαι βέβαιος ότι ο Δήμος θα τις εξετάσει προσεκτικά και την επόμενη χρονιά τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Κοινή παρατήρηση όλων το μπλοκάρισμα των αυτοκινήτων κάθε ΠΣΚ στη συμβολή της Αγ. Κωνσταντίνου με τη Μωσαίου. Εάν ο Δήμος επιτρέψει του χρόνου το παρκάρισμα και στους δύο δρόμους μόνο από τη μία τους πλευρά, το πρόβλημα θα λυθεί εύκολα και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να γίνουν νέες μονοδρομήσεις.

Η πρόκληση παραμένει ανοιχτή για το κέντρο της Νέας Μάκρης. Στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που για μια δεκαετία τώρα ταλανίζουν τον εμπορικό κόσμο κι όχι μόνο, ήρθε κι έδεσε η πανδημία για να τα κορυφώσει… Ιστορικά οι πεζοδρομήσεις αναβαθμίζουν την αισθητική μιας περιοχής και λειτουργούν αναπτυξιακά, όπου εφαρμόζονται, με σημαντικά οφέλη και για τους επιχειρηματίες και για τους ιδιοκτήτες. Για κάποιους, η πεζοδρόμηση αυτή τη στιγμή ίσως να αποτελεί και τη μοναδική λύση σωτηρίας. Αυτό που χρειάζεται να καταλάβουμε όμως όλοι, είναι ότι μια πεζοδρόμηση θα φέρει τον έξτρα κόσμο που λείπει από τα σοκάκια των καταστημάτων, μόνο με κάποιες προϋποθέσεις. Για μένα αναγκαία είναι δύο πράγματα: Ο Δήμος να επενδύσει σε υποδομές για να τα κάνει όλα πιο όμορφα και πιο λειτουργικά, και οι επιχειρηματίες να επενδύσουν σε έξυπνες ιδέες με όμορφα μαγαζιά, καλοστημένες βιτρίνες, ευγένεια, καλή εξυπηρέτηση, χαμόγελο και διάθεση.

Άμεσος στόχος, λοιπόν, να ανατεθεί από τώρα η κυκλοφοριακή μελέτη για την αναβάθμιση και πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου της Νέας Μάκρης. Πιστεύω ότι με αυτό το έργο η σημερινή Δημοτική Αρχή θα βάλει τη δική της «σφραγίδα» και νομίζω ότι είναι κάτι που μπορεί να το κάνει με επιτυχία.


Με απόλυτο αίσθημα ατομικής ευθύνης, σας ενημερώνω ότι πριν από λίγο έλαβα μέρος ως εθελοντής στην πρώτη δοκιμή του νέου ρωσικού εμβολίου για τον covid-19 στην Ελλάδα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Σας διαβεβαιώ ότι είиαι aπόλυτα aσφαλές, δeν έχει κaνιέτ аπολύτως παяενеργέσκαγια κaι ότι αισθανόφshκι χoρoshό я чувствую себя немного странно и я думаю, что вытащил ослиные уши.

Αυτά για να μην χάνουμε το χιούμορ μας αλλά και την πίστη μας στα αυτονόητα. Μάσκα, αποστάσεις, πλύσιμο χεριών! Αυτές είναι οι σταθερές μας, μέχρι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Με κάποια πράγματα δε συμφωνώ, αλλά τα καταλαβαίνω. Για παράδειγμα, μας έλεγαν στην αρχή ότι δε χρειαζόμαστε μάσκες. Μεγάλη μπούρδα… Καταλαβαίνω, όμως, ότι αν όλοι τότε τις φορούσαμε, οι μάσκες δε θα επαρκούσαν για τους γιατρούς και τους νοσοκόμους.

Με κάποια πράγματα, όμως, ούτε συμφωνώ ούτε τα καταλαβαίνω. Μας υποχρεώνουν στο κατάστρωμα του πλοίου να φοράμε μάσκες, αλλά δε διστάζουν την πληρότητα των πλοίων να την ανεβάζουν στο 85%. Υποχρεώνουν καταστήματα επιφάνειας 50 τ.μ. να μην ξεπερνούν τα επτά άτομα (προσωπικό και πελάτες), αλλά δεν έχουν πρόβλημα να «στοιβάζουν» 25 μαθητές σε μία αίθουσα σχολείου αντίστοιχου εμβαδού…

Κλείνουν τα καταστήματα εστίασης στις 00:00, λες και ο ιός αγριεύει τις μεταμεσονύκτιες ώρες… Αν τα μέτρα προστασίας παραμένουν και το πρωί και το μεσημέρι και το βράδυ και το ξημέρωμα τα ίδια, όπως πρέπει, ούτε αντιλαμβάνομαι ούτε συμφωνώ με τέτοιου είδους μέτρα.

Πολύ μεγάλο το μπλέξιμο με τον covid, διιστάμενες απόψεις, φανερά και κρυφά συμφέροντα, θεωρίες συνωμοσίας, ελλιπείς γνώσεις. Για να πάνε τα πράγματα καλύτερα, θα πρέπει να σταματήσουμε να παζαρεύουμε ανάμεσα στο επιθυμητό και το εφικτό… Για την προστασία μας πρέπει το επιστημονικά αναγκαίο να είναι και επιθυμητό, και το επιθυμητό πάση θυσία εφικτό!