Η Miriam Rodríguez αφιέρωσε τη ζωή της στο να εντοπίσει και να εκδικηθεί τους δολοφόνους της κόρης της, έναν προς έναν, μέχρι που δολοφονήθηκε την Ημέρα της Μητέρας το 2017.

Μια γυναίκα σύμβολο. Μια γυναίκα που ζούσε μόνο για ένα πράγμα, για εκδίκηση. Μια γυναίκα που την ενδιέφερε μόνο ένα πράγμα: η δικαιοσύνη. Ο λόγος για την Miriam Rodríguez.

Η 20χρονη κόρη της, η Κάρεν, είχε απαχθεί και σκοτωθεί από μέλη μεξικανικού καρτέλ το 2014 και η Ροντρίγκες ορκίστηκε να κυνηγήσει και να εκδικηθεί όλους τους απαγωγείς της κόρης της.

Για να φτάσει στους στόχους της έπρεπε να αλλάξει την εμφάνιση της, να «μαρκάρει» τα σπίτια τους, να ψάξει παντού για στοιχεία και να τα βάλει με ένα από τα χειρότερα καρτέλ. Κρατώντας ένα πιστόλι στο χέρι της, η Rodríguez συχνά κυνηγούσε η ίδια τους απαγωγείς της κόρης της, μερικές φορές ακόμη και με τα πόδια, μέχρι να φτάσει η αστυνομία.

Η επίμονη της της Rodríguez για απονομή δικαιοσύνης την έκανε ήρωα στο San Fernando του Μεξικού. Ωστόσο, απέκτησε και ορκισμένους εχθρούς και την Ημέρα της Μητέρας το 2017, η 57χρονη δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι της.

Η απαγωγή της κόρης της Miriam Rodríguez

Η ιστορία της Miriam Elizabeth Rodríguez Martínez ξεκινάει στις 23 Ιανουαρίου 2014. Εκείνη την ημέρα η 20χρονη κόρη της, Karen Alejandra Salinas Rodríguez, απήχθη από ένοπλους άνδρες που την έβαλαν σε ένα βαν και εξαφανίστηκαν μαζί της.

Η Ροντρίγκες και η οικογένειά της πέρασαν τις επόμενες τραγικές εβδομάδες προσπαθώντας να φέρουν την Κάρεν στο σπίτι της και να μπει ένα τέλος στο μαρτύριο της. Ήξεραν ότι είχε συλληφθεί από μέλη του καρτέλ Zetas – παρακλάδι του Καρτέλ του Κόλπου – που ήταν γνωστό για τις απαγωγές αθώων ανθρώπων.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, τα αγαπημένα πρόσωπα της Κάρεν προσπάθησαν να ακολουθήσουν όλες τις οδηγίες του καρτέλ. Μετά από δεκάδες τηλεφωνήματα, απειλές και απαιτήσεις, πήραν ένα τεράστιο δάνειο για να πληρώσουν τα λύτρα που ζητούσε το καρτέλ και άφησαν ένα σακουλάκι με χρήματα σε ένα σημείο παράδοσης. Ωστόσο, η Κάρεν δεν γύρισε ποτέ στο σπίτι.

Χωρίς άλλες επιλογές, η Miriam Rodríguez ζήτησε να συναντηθεί με ένα μέλος του καρτέλ. Προς έκπληξή της, ένα μέλος συμφώνησε. Αν και της είπε ότι δεν ήξερε πού ήταν η Κάρεν, προσφέρθηκε να τη βοηθήσει να την βρει για 2.000 δολάρια. H Ροντρίγκες πλήρωσε την αμοιβή αλλά δεν έμαθε τίποτα. Με τα πολλά έμαθε ένα μόνο όνομα: το παρατσούκλι του νεαρού Σάμα

Έψαξε και βρήκε το νεαρό εγκληματία που της εκμυστηρεύτηκε ότι η Κάρεν ήταν νεκρή. Η μητέρα της ορκίστηκε να μην ησυχάσει μέχρι να κυνηγήσει τους απαγωγείς της κόρης της.

Ο αγώνας μιας μητέρας για δικαιοσύνη

Σιγά-σιγά και πολύ προσεκτικά, η Miriam Rodríguez άρχισε να ψάχνει στοιχεία για τους απαγωγείς της κόρης της. Αφού βρήκε τον Σάμα στο Facebook, αναγνώρισε έναν από τους φίλους του από τη στολή εργασίας του και πέρασε ώρες περιμένοντας έξω από τη δουλειά του μέχρι να εμφανιστεί. Μόλις σιγουρεύτηκε εντελώς ότι ήταν αυτός, τον ακολούθησε και έμαθε περισσότερα. Η Ροντρίγκες στη συνέχεια ανακάλυψε και πού ζούσε ο Σάμα, αλλά χρειαζόταν ακόμα περισσότερες πληροφορίες.

Για να μη την καταλάβει κανείς, έβαψε τα μαλλιά της κόκκινα, φόρεσε μια παλιά στολή και πήρε πληροφορίες από τους γείτονές του λέγοντας ότι κάνει μια έρευνα. Σε αυτό τον αγώνα δεν ήταν μόνη της. Μπορεί η αστυνομία να αγνόησε την υπόθεση της, ωστόσο η γενναία μητέρα βρήκε τελικά έναν σύμμαχο στην ομοσπονδιακή αστυνομία που ήταν πρόθυμος να τη βοηθήσει.

«Όταν έφερε τα αρχεία της στο τραπέζι, δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο», είπε ο αστυνομικός διοικητής στους New York Times. «Οι λεπτομέρειες και οι πληροφορίες που συγκέντρωσε αυτή η γυναίκα, που εργαζόταν μόνη της, ήταν απίστευτες».

Αν και ο Σάμα διέφυγε τη σύλληψη την πρώτη φορά, η αστυνομία κατάφερε τελικά να τον «τσακώσει». Ο νεαρός «έσπασε» και έδωσε στην αστυνομία αρκετά ονόματα άλλων μελών του καρτέλ, τα οποία έριξαν ακόμη περισσότερο «φως» στην απαγωγή της Κάρεν. Ένας μάλιστα συμφώνησε να πάει την αστυνομία στο μέρος όπου είχε σκοτωθεί η Κάρεν.

Στο Ράντσο, η Ροντρίγκες βρήκε το κασκόλ της κόρης της, ένα μαξιλάρι και ένα από τα κομμάτια του μηριαίου οστού της.

Συνολικά, η Miriam Rodríguez κυνήγησε τουλάχιστον10 μέλη του καρτέλ που έπαιξαν ρόλο στην απαγωγή και στο θάνατο της κόρης της. Πολλοί είχαν εγκαταλείψει την εγκληματικότητα και προσπαθούσαν να ξεκινήσουν από την αρχή τη ζωή τους. Αυτό όμως δεν συγκήνησε καθόλου την αγανακτησμένη γυναίκα που ζητούσε δικαιοσύνη.

«Πού ήταν η συμπόνια σου όταν σκότωσαν την κόρη μου;» είπε όταν συνάντησε ένα από τα μέλη του καρτέλ έξω από μια εκκλησία.

Πώς η Miriam Rodríguez δολοφονήθηκε από μέλη του καρτέλ

Τον Μάρτιο του 2017, 29 κρατούμενοι έσκαψαν ένα τούνελ και δραπέτευσαν από το σωφρονιστικό ίδρυμα στη Σιουδάδ Βικτόρια, εκεί όπου είχαν φυλακιστεί οι απαγωγείς της Κάρεν. Η Miriam Rodríguez το έμαθε αμέσως και ζήτησε αστυνομική προστασία, με τις τοπικές αρχές να στέλνουν συνεχώς περιπολίες γύρω από το σπίτι της, σύμφωνα με τον Guardian.

Ωστόσο, στις 10 Μαΐου, την ημέρα που το Μεξικό γιορτάζει την Ημέρα της Μητέρας, οι φόβοι της επαληθεύτηκαν. Η 57χρονη έβγαινε στην εξώπορτά της όταν ένα λευκό Nissan που μέσα βρίσκονταν οι δραπέτες κρατούμενοι εμφανίστηκε μπροστά της.

Πυροβόλησαν την Ροντρίγκες περίπου δώδεκα φορές και μετά έφυγαν. Ο σύζυγός της τη βρήκε πεσμένη στο δρόμο, με το χέρι της στο πορτοφόλι της, όπου κρατούσετο πιστόλι της.

ΠΗΓΗgazzetta.gr
Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη βραδιά για μικρούς και μεγάλους στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου
Επόμενο άρθροΒιβλίο Δημοτικού ελληνικής έκδοσης παραπέμπει σε ιστοσελίδα με πορνό (vid)