Μια σύντομη οικογενειακή απόδραση εντός Αττικής αποτελεί η μονοήμερη εκδρομή στη Λίμνη Μαραθώνα. Το εντυπωσιακό Φράγμα του Μαραθώνα απέχει μόλις 30 λεπτά από την Αθήνα και είναι ένα θαυμάσιο μέρος. Όχι μόνο για να ξεφύγεις από την πόλη, αλλά και για να δείς και να κάνεις πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Η Λίμνη Μαραθώνα

Η ύπαρξη της λίμνης χρονολογείται περίπου στα 90 χρόνια. Γεννήθηκε από τους χειμάρρους Χάραδρο και Βαρνάβα, και έτσι δημιουργήθηκε το Φράγμα Μαραθώνα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υδροδότησης της Αθήνας. Η έκταση της λίμνης φτάνει τα 2450 στρέμματα και το μέγιστο βάθος της τα 54 μέτρα.

Η κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα (με Πεντελικό μάρμαρο) χρειάστηκε χιλιάδες εργατικά χέρια για να χτιστεί σε μόλις τρία χρόνια, από το 1926 μέχρι το 1929.

Σίγουρα ένα σημαντικό επίτευγμα για τα δεδομένα της εποχής στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Δηλαδή, για να λέμε την αλήθεια, και για τα σημερινά δεδομένα της χώρας μας επίτευγμα θεωρείται. Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να επισκεφτούν το μουσείο του Νερού αφιερωμένο στην καρασκευή του φράγματος.

Καθώς διασχίζαμε το Φράγμα είδαμε κοντά στη βάση του έναν ελληνικό ναό (τον οποίο εγώ στην αρχή τον πέρασα για ξωκκλήσι, καθώς υπάρχουν αρκετά στη περιοχή). Τελικά είναι ένας Ναός αντίγραφο του Ναού του θησαυρού των Αθηναίων, που είχαν κατασκευάσει οι αρχαίοι πρόγονοι στους Δελφούς, σε ανάμνηση της νίκης στη Μάχη του Μαραθώνα.

Αφού χορτάσαμε την όμορφη θέα της λίμνης διασχίσαμε το φράγμα και ξεχυθήκαμε στο δρόμο για να κάνουμε μία στοιχειώδης γνωριμία με τα τριγύρω χωριά. Εάν περιοριστείτε μόνο στην επίσκεψη στο φράγμα Μαραθώνα, το ιδανικό είναι να κάτσετε εκεί για φαγητό και καφέ για να χαρείτε όσο περισσότερο μπορείτε το τοπίο.

Τα κοντινά Χωριά

– Το πρώτο χωριό που συναντάμε μετά τη λίμνη Μαραθώνα είναι ο οικισμός Βόθωνας (Καλέντζι), γνωστότερος για τις παραδοσιακές οικογενειακές του ταβέρνες, με τα νόστιμα κρεατικά. Υπάρχει και ένα όμορφος χώρος αναψυχής με το παλιό ξωκκλήσι της Αγ. Παρασκευής και ένα πέτρινο θεατράκι για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

– Συνεχίσαμε με πολλές και απότομες στροφές για το Γραμματικό. Είναι ένα πολύ μικρό χωριό στο οποίο δεν υπάρχουν και πολλά να δεις, αλλά υπάρχουν πολλές ωραίες ταβέρνες για να κάτσεις για φαγητό. Είναι ωστόσο πιο γνωστό για τη μικρή, γραφική παραλία Σέσι.

– Στον Βαρνάβα υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον και ξεχωριστό μικρό μουσείο. Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία μέσα στους αιώνες για το διασημότερο αυτό τρόφιμο, από την Ελλάδα μέχρι την Ιταλία, με πλούσιο λαογραφικό υλικό. Είναι ανοιχτό και την Κυριακή μέχρι τις 14:00.

Εκεί κοντά υπάρχει και η ρεματιά Βαρνάβα. Ένα ωραιότατο μέρος που δεν πρέπει να παραλείψετε, εάν αγαπατε την φύση και την ηρεμία. Με πλούσια βλάστηση από πλατάνια, ένα όμορφο ποταμάκι με την ξύλινη γεφυρα του και πολλά παγκάκια για πικ-νικ. Τις ηλιόλουστες ημέρες ανοίγει και η καντίνα που σερβίρει λίγο από όλα, για αυτό μην παραξενευτήτε αν δείτε πολύ κόσμο. Ο μικρός μας το καταχάρηκε περισσότερο το ποταμάκι καθώς έτρεχε πέρα-δώθε και εμείς δεν σταματούσαμε να τον κυνηγάμε.

Νομίζουμε πως όλα αυτά που είδαμε και κάναμε μέσα σε λίγες ώρες με ένα παιδάκι 15 μηνών, ήταν αρκετά για να γεμίσουμε την ημέρα μας και να αδειάσουμε τις μπαταρίες μας, σε αυτή την όμορφη μονοήμερη εκδρομή στη λίμνη Μαραθώνα…

ΠΗΓΗΈλενα Μπίμπαση - travelshare.gr
Προηγούμενο άρθροΤο τσάι του βουνού και οι ευεργετικές του ιδιότητες
Επόμενο άρθροΞεκίνησε η αποκατάσταση του παρκέ στο Κλειστό Γήπεδο «Παναγιώτης Χαμηλοθώρης»