Το εκκλησάκι της Αγία Παρασκευής στο Καλέτζι είναι μοναδικό. Αποτελεί ένα ιδιαίτερο βυζαντινό μνημείο, άψογα διατηρημένο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής, βρίσκεται πάνω από τον οικισμό του Καλετζίου, στον περιφερειακό δρόμο που συνδέει το Γραμματικό με το Καλέτζι.
Φιλοξενεί συχνά τελετές και ενδείκνυται για όσους θέλουν να συνδυάσουν το μυστήριο με τη δεξίωση, καθώς ακριβώς δίπλα στο όμορφα εκκλησάκι βρίσκεται το Πέτρινο Θέατρο, ένας πανέμορφος, πλακόστρωτος χώρος μέσα στο πράσινο, αρκετά μεγάλος για να φιλοξενήσει πλήθος καλεσμένων.
Ποια ήταν η Αγία Παρασκευή
Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 – 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.
Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα.
Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε.
Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.
Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.
15 εκκλησάκια από το από το Σέσι ως την Καλλιτεχνούπολη για μια αξέχαστη τελετή! Δείτε τα υπόλοιπα εκκλησάκια που συμπεριλήφθηκαν στο μεγάλο αφιέρωμα της Marathon Press